Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος και αυτό είναι κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει, είναι πιθανό να έχεις αρχίσει να ψάχνεις τρόπους να επιταχύνεις την διαδικασία, όπως μια συγκεκριμένη στάση στο σεξ ή κάποιες διατροφικές αλλαγές. Υπάρχουν δυστυχώς διάφοροι σχετικοί μύθοι εκεί έξω που μπορεί να σε αποπροσανατολίσουν, όμως καλό θα είναι να πάψεις να τους πιστεύεις αν προσπαθείς να κάνεις παιδάκι. Η επιστήμη είναι συνήθως ο καλύτερος βοηθός σε τέτοια θέματα.

Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση σε οποιοδήποτε θέμα, πόσο μάλλον σε κάτι τόσο συναισθηματικά φορτισμένο όσο η απόκτηση ενός παιδιού. Για το θέμα λοιπόν είναι καλό να εμπιστευτούμε τους ειδικούς. (Αφορά ζευγάρια που προσπαθούν με την διείσδυση και όχι όσους χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους).

Μύθος Νο 1: Πρέπει να χρησιμοποιήσεις μαξιλάρι γονιμότητας

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι, τα μαξιλάρια γονιμότητας είναι συσκευές που σηκώνουν ψηλά την λεκάνη και τα πόδια της γυναίκας ώστε το σπέρμα να φτάσει πιο εύκολα στον προορισμό του μέσω της βαρύτητας. Όπως λέει ο ειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγος  Dr. Edward Marut, “είναι ένα απλό χάσιμο χρόνου”.

Μύθος Νο2: Η στάσεις στο σεξ παίζουν ρόλο

Άσχετα με τα όσα έχουμε ακούσει και ίσως μας φαίνονται και λογικά, οι στάσεις στις οποίες απολαμβάνουμε το σεξ, δεν παίζουν ρόλο στην πιθανή σύλληψη. Βασίζονται κυρίως σε εμπειρικά δεδομένα και όχι σε πραγματικές έρευνες. “Η βλέννα του τραχήλου στην διάρκεια της ωορρηξίας λειτουργεί σαν σφουγγάρι για το σπέρμα. Είναι κολλώδης και απορροφητική” εξηγεί η Dr. Sheeva Talebian, μια ενδοκρινολόγος ειδικευμένη στην αναπαραγωγή. “Έτσι, όταν κάνετε σεξ, αυτή η βλέννα, ρουφάει τα σπερματοζωάρια και τα βοηθάει να κολυμπήσουν πιο πέρα, μέχρι την μήτρα όπου θα συναντήσουν το ωάριο.”

Η στάση του σεξ θα κάνει την διαφορά μόνο στις γυναίκες που έχουν μήτρα με οπίσθια κάμψη, που σημαίνει ότι οι μήτρα τους γέρνει προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος. Αυτές ίσως να έχουν καλύτερη τύχη σε στάσεις μη αποστολικές.

Μύθος Νο 3: Όσο περισσότερο σεξ, τόσο καλύτερα

Στην θεωρία, κάτι τέτοιο βγάζει νόημα. Όσο περισσότερο σεξ, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης. Αν και κάτι τέτοιο είναι καλό, όπως λέει η Dr. Maria Costantini-Ferrando, εξειδικευμένη γιατρός σε θέματα γονιμότητας, αν κάνετε πολύ σεξ, μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας τελικά. Ο λόγος είναι γιατί το πολύ συχνό σεξ, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχει το ζευγάρι τις μέρες της ωορρηξίας της γυναίκας, το πολύ σεξ μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος στον άνδρα.” Εκείνη προτείνει να παρακολουθούνται οι μέρες που έχει ωορρηξία η γυναίκα και να αυξάνεται το σεξ τότε.

Μύθος Νο 4: Πρέπει να μείνεις ξαπλωμένη για λίγο μετά το σεξ

Ενώ το να μένουμε στο κρεβάτι μετά το σεξ είναι καλό για την ψυχική μας ένωση, το να μένουμε εκεί προσπαθώντας να κρατήσουμε το σπέρμα μέσα, δεν θα προσφέρει τίποτα αν θέλουμε να συλλάβουμε. Όπως λέει η Talebian, “το υγρό μέσα στο οποίο υπάρχει το σπέρμα είναι πολύ και συνήθως είναι αυτό που βγαίνει μετά το σεξ. Τα σπερματοζωάρια είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι αυτού του υγρού και βοηθιέται από τα υγρά του τραχήλου. Αν λοιπόν σηκωθείς μετά το σεξ, ναι, θα χάσεις λίγο σπέρμα, αλλά εκατομμύρια άλλα σπερματοζωάρια θα βρουν τον δρόμο τους, οπότε είναι ανώφελο να κάθεσαι ξαπλωμένη.”

Μύθος Νο 5: Οι οργασμοί αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι αν έρθεις σε οργασμό στην διάρκεια του σεξ, τότε με κάποιον τρόπο αυτό βοηθάει στην σύλληψη. Ο Dr. Marut, όμως διαβεβαιώνει ότι ο γυναικείος οργασμός δεν έχει καμία ιδιότητα να τραβήξει το σπέρμα περισσότερο. Άσχετα με το αν έρθεις σε οργασμό ή όχι, το σπέρμα εξαπλώνεται σε όλον τον κόλπο και τον τράχηλο

Μύθος Νο 6: Πρέπει να σταματήσεις την γυμναστική αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος

Η φυσιολογική σωματική εξάσκηση δεν μπορεί να επηρεάσει με κανέναν τρόπο την σύλληψη, λέει η Talebian. “Εκτός και αν αθλείσαι εξαιρετικά έντονα ώστε να φτάσεις να χάνεις ωορρηξίες, δεν έχεις πρόβλημα να γυμνάζεσαι όσο θέλεις. Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθάει στο να έχουμε μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη. Βοηθάει επίσης με την μείωση του άγχους αν προσπαθούμε να συλλάβουμε, μια περίοδο που είναι εξαιρετικά αγχώδης για πολλές γυναίκες.

Σε κάθε περίπτωση και για κάθε απορία, καλό είναι να μιλάμε ανοιχτά με τον γιατρό μας.