Ένα υγιής κόλπος μπορεί να μυρίζει διαφορετικά, όμως ποτέ δεν μυρίζει σαν λουλούδι, οπότε ξεχάστε τις σερβιέτες ή τα ταμπόν με άρωμα λουλουδιών. Δεν είναι καθόλου φυσικό.

Όπως έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό, τα προϊόντα που απευθύνονται στην υγιεινή του κόλπου και του αιδοίου είναι απλά επικίνδυνο να έχουν αρώματα που προορίζονται να καμουφλάρουν την φυσική οσμή της περιοχής. Όλη η ιατρική κοινότητα το έχει τονίσει αυτό προ πολλού, παρόλα αυτά, αν κάνετε μια βόλτα στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ θα δείτε ότι πολλά από αυτά έχουν άρωμα, λες και η περιοχή αυτή του σώματος θα πρέπει να μοιράζει σαν κάτι ξένο προς το ανθρώπινο σώμα.

Υπήρξε μάλιστα και μια επικίνδυνη μόδα στο διαδίκτυο κάποια στιγμή που προέτρεπε τους ανθρώπους με κόλπο να χρησιμοποιούν Vicks VapoRub για να διαχειριστούν την μυρωδιά της περιοχής. Τρελό!

Η αλήθεια είναι ότι ο κόλπος φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια, που μπορεί να επηρεάσουν την οσμή του, ακόμα και μέσα σε ώρες. Οι αλλαγές λοιπόν στην οσμή της περιοχής μπορεί να οφείλονται στον κύκλο μας, στις συνήθειες φροντίδας και υγιεινής, ακόμα και στην προσωπική μας μυρωδιά γενικότερα. Η αλλαγές αυτές είναι συνήθως φυσιολογικές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι στην περιοχή υπάρχουν και ιδρωτοποιοί αδένες, τότε δεν είναι να απορούμε που δεν είναι άοσμη.

Για το συγκεκριμένο θέμα μιλάει η γυναικολόγος Dr. Mary Jane Minkin, που έχει μεγάλη πείρα στο θέμα και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που ένας κόλπος μπορεί να μυρίζει έτσι ή αλλιώς.

Όξινη μυρωδιά

Είναι πολύ φυσικό να μυρίζει ο κόλπος όξινα. Κάποιοι λένε ότι μυρίζει σαν κάτι που έχει υποστεί ζύμωση. Για την ακρίβεια, το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι ή ακόμα και μερικές μπύρες, έχουν τον ίδιο τύπο βακτηρίων που βρίσκονται και σε κάθε υγιή κόλπο: τους γαλακτοβάκιλλους

Λόγοι για όξινη μυρωδιά

Η οξύτητα . Το pH κάθε υγιούς κόλπου είναι ελαφρώς όξινο, κάπου ανάμεσα στο 3.8 και το 4.5. “Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των γαλακτοβάκιλλων” λέει η Minkin. ‘Αυτοί μας προστατεύουν από τα κακά βακτήρια που υπάρχουν εκεί.”

Μεταλλική μυρωδιά, σαν κέρμα

Η μεταλλική μυρωδιά την οποία εντοπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι φυσιολογική και συνήθως δεν σημαίνει κάτι κακό.

Λόγοι για μεταλλική μυρωδιά

Το αίμα. Το αίμα περιέχει σίδηρο, που επίσης έχει μεταλλική οσμή. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι φυσικά η περίοδος. Υπάρχει όμως και η περίπτωση μικρής αιμορραγίας μετά το σεξ που συνήθως οφείλεται σε κολπική ξηρότητα ή μια πιο έντονη επαφή που μπορεί να προκαλέσει μικρές αμυχές.

Η μεταλλική οσμή δεν θα πρέπει όμως να συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα μετά την περίοδο, οπότε αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, ίσως θα είναι χρήσιμο να μιλήσουμε με τον γιατρό μας, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από φαγούρα και υγρά. Το σπέρμα επίσης μπορεί να αφήσει μια μεταλλική οσμή στον κόλπο.

Γλυκερή μυρωδιά

Όταν βέβαιά λέμε γλυκιά δεν εννοούμε σαν πραγματικό γλυκό, αλλά σαν κάτι γήινο και μεστό.

Λόγοι για γλυκερή μυρωδιά

Βακτήρια ξανά. Το pH του κόλπου είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα κι αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές μυρίζει έτσι. Κανένα πρόβλημα, είναι φυσικό, λέει η Minkin.

Χημική μυρωδιά

Αν η οσμή του κόλπου θυμίζει αμμωνία, τότε ίσως θα χρειαστεί να δούμε έναν γιατρό.

Λόγοι για χημική μυρωδιά

Τα ούρα. Τα ούρα περιέχουν ένα υπο-προϊόν της  αμμωνίας που ονομάζεται ουρία. Αν λοιπόν υπάρχουν ούρα στο εσώρουχο ή την περιοχή γενικότερα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια χημική οσμή. Πρέπει να έχουμε όμως στο μυαλό μας, ότι τα ούρα που μυρίζουν έντονα αμμωνία, είναι σημάδι αφυδάτωσης.

Όπως λέει η γιατρός, μια τέτοια μυρωδιά που επιμένει, μπορεί να σημαίνει μια κάποια κολπίτιδα, οπότε δεν θα πρέπει να την αγνοήσουμε, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με φαγούρα, ερεθισμό και πολλά υγρά.

Σαν σωματική, γήινη μυρωδιά ή σαν μαριχουάνα

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την μυρωδιά του σώματος και της μαριχουάνας να είναι παρόμοιες. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Ο λόγος όμως που ο κόλπος μπορεί να μυρίζει έτσι είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες.

Λόγοι για μια τέτοια μυρωδιά

Το συναισθηματικό άγχος.Το σώμα μας έχει δύο ειδών ιδρωτοποιούς αδένες, τους εκκρινείς και τους αποκρινείς. Οι εκκρινείς βρίσκονται σχεδόν σε όλο το δέρμα και απελευθερώνουν τον ιδρώτα ο οποίος αποτελείται κυρίως από νερό και αλάτι, που αναστέλλει τη βακτηριακή δραστηριότητα και τις οσμές.

Αντίθετα, οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και η ηβική περιοχή. Εκκρίνουν μια μορφή ελαιώδους ιδρώτα, που οι πρωτεΐνες του διασπώνται εύκολα από βακτήρια, προσδίδοντάς του με αυτό τον τρόπο οσμή. Απελευθερώνουν τον ιδρώτα στα τριχοθυλάκια και συνήθως ενεργοποιούνται σε περιόδους συναισθηματικού στρες.

Μυρωδιά ψαριού

Ίσως να έχετε ακούσει για την ιδιαίτερη μυρωδιά ψαριού που έχει μερικές φορές ο κόλπος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι η τριμεθυλαμίνη, μια ουσία η οποία βρίσκεται συνήθως στο χαλασμένο ψάρι και μερικές φορές στον κόλπο.

Λόγοι για την μυρωδιά ψαριού

Η βακτηριακή κολπίτιδα. Όπως λέει η Minkin, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη παρουσία αναερόβιων βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου, γιατί αυτά τα βακτήρια έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τριχομονάδες. Οι τριχομονάδες είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που θεραπεύεται εύκολα με αντιβίωση. Είναι χαρακτηριστική η μυρωδιά ψαριού που φέρνει στον ασθενή.

Πότε πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου

Ο γενικός κανόνας λέει ότι είναι καλό να πάμε στον γιατρό μας αν μαζί με την όποια μυρωδιά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα ή κάψιμο, πόνος στην διάρκεια του σεξ, πηχτά, γαλακτερά υγρά ή αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την περίοδο.

Οι μυρωδιές από μόνες τους αλλάζουν, δεν ανησυχούμε. Για την ακρίβεια, θα είναι καλό να γνωριστούμε καλά με τον κόλπο μας, τις μυρωδιές του ή τις μικροαλλαγές που μπορεί να νοιώσουμε από μέρα σε μέρα. Παρατηρώντας το σώμα μας είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.