Φίλος, συγγενής ή γνωστός δοκιμάζει νέο προϊόν περιποίησης επιδερμίδας. Έχει τρομερά αποτελέσματα και στο προτείνει. Εσύ τον εμπιστεύεσαι, εξάλλου βλέπεις πάνω του ότι κάνει όντως δουλειά, και καταλήγεις να το αγοράζεις. Το δοκιμάζεις και ξαφνικά το θαυματουργό αυτό προϊόν έκανε το δέρμα σου κατακόκκινο, του δημιούργησε φλεγμονές, προκάλεσε σπυράκια ή/και σου έφερε ξεφλούδισμα.

Το παραπάνω σενάριο λογικά σού φαίνεται εξαιρετικά οικείο αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα. Προϊόντα που στους άλλους κάνουν θαύματα, σε εσένα δημιουργούν μόνο προβλήματα και χειροτερεύουν την κατάσταση του δέρματός σου. Πώς μπορείς να σε προφυλάξεις; Μία λύση είναι να μιλήσεις με τον δερματολόγο σου, ώστε να σου προτείνει προϊόντα για τον σκοπό που θες και που δεν θα ερεθίσουν με τον όποιο τρόπο την επιδερμίδα σου. Η άλλη είναι εσύ από μόνος σου να παρατηρείς λίγο περισσότερο τις ετικέτες και να αποφεύγεις συγκεκριμένα προϊόντα και συστατικά, που λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Ποια είναι αυτά; Στα παραθέτουμε. 

Άρωμα

© Laura Chouette / Unsplash

Αρκετά προϊόντα για την επιδερμίδα περιέχουν κάποιο άρωμα. Ειδικά αν αυτό έχει χημική σύσταση, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ερεθίσει το δέρμα σου. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχει 100% φυσικό άρωμα, είναι πιθανό κάποιο υλικό να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Βλέπεις, το θέμα είναι ότι ναι μεν η ετικέτα του προϊόντος γράφει τα συστατικά του, αλλά συνήθως περιορίζεται στο απλά να αναφέρει ότι περιέχει άρωμα, χωρίς επεξηγήσεις για τα συστατικά του αρώματος. Οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψεις αν περιέχει κάτι, που ξέρεις ότι ερεθίζει το δέρμα σου. 

Επιπλέον, πρόσεχε την επιλογή που θα κάνεις, ψάχνοντας προϊόντα χωρίς άρωμα. Οι πιθανότητες λένε ότι θα δεις σημάνσεις, όπως “χωρίς άρωμα” (fragrance-free) ή “άοσμο” (unscented). Εσύ θες το πρώτο. Τα άοσμα προϊόντα συχνά περιέχουν κάποιο άλλο βαρύ συστατικό, που έρχεται να καλύψει τη φυσική οσμή του προϊόντος. Αυτό το συστατικό, λοιπόν, είναι εξαιρετικά πιθανό να ερεθίσει επίσης την επιδερμίδα σου.

Αιθέρια έλαια

© Mareefe / Pexels

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τόσο το να τα βάλεις αυτούσια, όσο και το να περιέχονται σε κάποιο προϊόν. Ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν τέτοια σύσταση, που όταν έρχονται σε επαφή με τον ήλιο μετατρέπονται σε χημικά και ένζυμα. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει να ανεβαίνουν οι πιθανότητες να εμφανίσεις φωτοαλλεργία. Αυτά που σου προτείνουμε να αποφύγεις σίγουρα είναι τα αιθέρια έλαια λεβάντας, μέντας, περγαμόντο, κίτρου και τεϊόδεντρου. 

Χημικά αντηλιακά

© Moose Photos / Pexels

Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν απορροφώντας τις ακτίνες UV και απελευθερώνοντάς τις ως θερμότητα μέσω μίας χημικής αντίδρασης. Για να επιτευχθεί αυτό, βέβαια, περιέχουν πολλαπλά ενεργά συστατικά, που αυξάνουν τις πιθανότητες να ερεθίσουν την επιδερμίδα σου. Γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφύγεις, ειδικά αν έχεις ροπή προς δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή. 

Σου προτείνουμε να προτιμήσεις ορυκτά-φυσικά αντηλιακά. Αυτά έχουν μόλις δύο συστατικά, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, που μπλοκάρουν φυσικά τις ακτίνες UV. 

Βαριά απολεπιστικά προϊόντα

© Polina Kovaleva / Pexels

Τα περισσότερα απολεπιστικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα βαριά και τραχιά. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να δημιουργούν σχεδόν αμέσως φλεγμονές στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Αυτό ισχύει τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα χημικά. Ωστόσο, η απολέπιση είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θα σου προτείναμε να την παραλείψεις εντελώς. Επίλεξε απλά ένα πιο απαλό προϊόν, που θα κάνει δουλειά, χωρίς να εισβάλει σε βάθος στο δέρμα σου και χωρίς να σου δημιουργήσει προβλήματα. Η καλύτερη λύση θα λέγαμε ότι είναι το γαλακτικό οξύ. 

Οινόπνευμα

© Mathilde Langevin / Unsplash

Αρκετά προϊόντα περιποίησης περιέχουν οινόπνευμα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να αφυδατώσει τρομερά την επιδερμίδα μας και να περιορίσει τη φυσική της ενυδάτωση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό για ευαίσθητες επιδερμίδες. Οπότε μείνε μακριά από προϊόντα, που στην ετικέτα συστατικών έχουν τις λέξεις οινόπνευμα, αλκοόλ ή αιθανόλη.