Προσωπικά δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω την λέξη “ταμπόν”: το πρώτο είναι εκείνη η σκηνή στην τουαλέτα με τις γυναίκες του Sex and the City να τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους και το δεύτερο είναι η κοπέλα του Mean Girls η οποία επιμένει πως είναι παρθένα παρόλο που τα ταμπόν της είναι τόσο μεγάλα (but I can’t help it if I’ve got a heavy flow and a wide-set vagina). Από τότε που εφευρέθηκαν το 1929 μέχρι και σήμερα θεωρούνται το πιο δημοφιλές προϊόν για τις ημέρες της περιόδου και (μαζί με τις σερβιέτες) χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις περισσότερες από εμάς. Παρόλα αυτά, δεν είναι οι μόνες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω. Πλέον υπάρχουν διάφορα alternatives που θα μπορούσες να δοκιμάσεις αν δεν αισθάνεσαι άνετα με τις παραδοσιακές λύσεις και, σαν επιπλέον μπόνους, πολλά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, προστατεύοντας έτσι και το περιβάλλον εκτός από την ευαίσθητη περιοχή σου. Ας τα δούμε λοιπόν.

  1. Τα cups περιόδου
    Για ασφάλεια, διάρκεια ΚΑΙ περιβαλλοντολογική συνείδηση, τα κυπελλάκια περιόδου είναι μία πάρα πολύ καλή περίπτωση. Έχουν φτιαχτεί από ελαστική, ιατρική σιλικόνη και τοποθετούνται κατευθείαν στον κόλπο, όπου σχηματίζουν μία σφραγίδα ασφαλείας και συλλέγουν όλα εκείνα τα…περίεργα που η μήτρα σου έχει αποφασίσει πως δεν χρειάζεται πια. Διαρκούν περισσότερο από ένα ταμπόν και εφόσον τα τοποθετήσεις σωστά (το οποίο χρειάζεται κάποια εξάσκηση, δεν θα πούμε ψέματα), δεν κινδυνεύεις να λερωθείς. Υπάρχει βέβαια και ένα αρκετά μεγάλο μειονέκτημα: πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με την διαδικασία να βάζεις τα δάχτυλά σου στον κόλπο σου και να καθαρίζεις το κυπελλάκι αφού το βγάλεις. Για όσους δεν έχουν ποτέ έρθει face to face με το αίμα και τους ιστούς που προκύπτουν με την περίοδο, το θέαμα μπορεί να τους σοκάρει και να τους αηδιάσει στην αρχή. Όλα βέβαια είναι μία ιδέα.
  2. Εσώρουχα περιόδου
    Τα συγκεκριμένα σου υπόσχονται πως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με τις σερβιέτες που πηγαινοέρχονται όσο περπατάς και σε κάνουν να μετανιώνεις που έφυγες από το σπίτι. Είναι ιδανικά και για όσους απεχθάνονται τα ταμπόν ή χρειάζονται έξτρα προστασία πριν το μάθημα γιόγκα (γιατί βέβαια αποφάσισαν να πάνε στο μάθημα γιόγκα με περίοδο είναι μία άλλη συζήτηση). Πρώτη η εταιρία THINX λάνσαρε την ιδέα, παρουσιάζοντας εσώρουχα που συνδυάζουν τέσσερα υφάσματα νέας τεχνολογίας και μπορούν να συγκρατούν έως και 10ml αίματος -ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο τυπικά ταμπόν. Τα περισσότερα πλένονται στο χέρι με κρύο νερό και στεγνώνουν όταν τα απλώνεις έξω.

    ©Thinx

  3. Δίσκοι
    Οι δίσκοι είναι παρόμοιοι σε χρήση με τα κυπελλάκια, καθώς και αυτά τοποθετούνται εσωτερικά και συλλέγουν το αίμα περιόδου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές οι οποίες τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Εκτός από το σχήμα, ο τρόπος τοποθέτησής τους δεν είναι καθόλου ο ίδιος. Ενώ λοιπόν τα κυπελλάκια “κάθονται” στον κολπικό σωλήνα (όπως και τα ταμπόν), οι δίσκοι τοποθετούνται ακόμα πιο βαθιά, γεγονός που τους καθιστά ασφαλείς για να φορεθούν κατά την διάρκεια του σεξ ενώ εξακολουθούν να εμποδίζουν το αίμα από το να κατεβαίνει. Βέβαια, όπως και τα ταμπόν, οι δίσκοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και πρέπει να πεταχτούν μετά από κάποιες ώρες.
  4. Υφασμάτινες σερβιέτες πολλαπλών χρήσεων
    Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές από τις συνηθισμένες σερβιέτες εκτός του ότι μπορείς να τις πλύνεις και να τις ξαναφορέσεις. Το οποίο γιατί να μην κάνεις; Εξάλλου γύρω στα 20 δισεκατομμύρια κανονικές σερβιέτες και ταμπόν πετιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως και είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε το περιβάλλον με όποιον τρόπο μπορούμε. Επίσης στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις χαριτωμένα σχέδια με λουλουδάκια.
  5. Σφουγγάρια της θάλασσας
    Ναι, σωστά διαβάζεις. Όχι δηλαδή, αν σκοπεύεις να πας κάποια στιγμή σύντομα στην Κάλυμνο μήπως να εφοδιαστείς. Τα γνωστά σε όλους σφουγγάρια της θάλασσας μπορούν όντως να αποτελέσουν alternative του ταμπόν, κατευθείαν από την φύση. Δεν έχουν καθόλου χημικά, συνθετικά στοιχεία και τεχνητά αρώματα ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών περίπου. Η εισαγωγή μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη καθώς τα σφουγγάρια δεν τα λες και απαλά στην υφή τους και, σύμφωνα με θαρραλέους reviewers, χρειάζεται να είναι εντελώς στεγνά πριν εισέλθουν στον κόλπο. Παρόλα αυτά, όταν τοποθετηθούν, οι ίδιοι reviewers ισχυρίζονται πως είναι άνετα και ανθεκτικα. Τι να πούμε. Τους πιστεύουμε (;)

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!