Όλοι μας γνωρίζουμε τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως οι ναυτίες και οι εμετοί, το πρησμένο και ευαίσθητο στήθος και η διαρκής κόπωση. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που μπορεί να μην τα γνωρίζουμε και δεν γι’ αυτό δεν τα περιμένουμε, όπως οι πονοκέφαλοι ή η μεταλλική γεύση στο στόμα. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί ότι μπορεί να βιώσει ως πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης κάποια γυναίκα.
Περισσότερα κολπικά υγρά
Πολλές γυναίκες βλέπουν να αυξάνεται η έκκριση κολπικών υγρών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ενώ η υφή αυτών των λευκών ή υποκίτρινων υγρών είναι κολλώδης και διαφορετική από ό,τι έχουν συνηθίσει. Προκαλούνται από την αυξημένη παραγωγή ορμονών και την μεγαλύτερη ροή αίματος στην περιοχή του κόλπου. Είναι ένας τρόπος του οργανισμού να προστατέψει την περιοχή από φλεγμονές. Καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν αυτά τα υγρά αρχίσουν να μυρίζουν, να τσούζουν, να φαγουρίζουν ή να γίνουν πρασινο-κίτρινα, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποια μόλυνση.
Ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος
Όταν συμβαίνει μια ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος είναι ελαφρώς ανεβασμένη και παραμένει έτσι μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν όμως μείνει ανεβασμένη για περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε ίσως υπάρχει εγκυμοσύνη.
Πονοκέφαλοι, κράμπες και συχνοουρία
Οι ορμονικές αλλαγές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και οι αλλαγές στον όγκο του αίματος, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Κάποιες γυναίκες μάλιστα μπορεί να έχουν κράμπες παρόμοιες με της περιόδου, ενώ άλλες έχουν συχνοουρία. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης του όγκου της μήτρας που πιέζει έτσι την ουροδόχο κύστη.
Ζαλάδες
Δεν είναι σπάνιο σύμπτωμα να νοιώθουν ζαλάδες κάποιες γυναίκες στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη κάνει την πίεση του αίματος να πέφτει και τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Αν όμως η ζαλάδες είναι έντονες και συνοδεύονται από αιμορραγία και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη εξωμήτριας κύησης και πρέπει οπωσδήποτε να πάει η γυναίκα στον γιατρό της.
Δυσκοιλιότητα
Μπορεί να υπάρξει έντονο φούσκωμα και αέρια, ακόμα και δυσκοιλιότητα εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται ώστε να μπορέσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό. Χρειάζονται λοιπόν περισσότερες φυτικές ίνες, νερό και άσκηση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει κάποιο ασφαλές σκεύασμα για ανακούφιση.
Ψευτο-περίοδος
Το 25 έως το 40% των γυναικών που μένουν έγκυες μπορεί να δουν λίγο αίμα νωρίς στην εγκυμοσύνη τους. Η ελαφριά αυτή περίοδος μπορεί να προκληθεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να συμβεί δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη. Αιμορραγία βέβαια μπορεί να προκληθεί και από άλλους λόγους, όπως από επαπειλούμενη αποβολή ή εξωμήτρια κύηση. Αν λοιπόν το λίγο αυτό αίμα γίνει περισσότερο και συνοδεύεται από έντονους πόνους, τότε πρέπει να μας δει ένας γιατρός άμεσα.
Μειωμένο ανοσοποιητικό
Η εγκυμοσύνη μπορεί να χαμηλώσει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου, πράγμα που την κάνει πιο ευάλωτη σε κρυολογήματα. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η βοήθεια ενός γιατρού που θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία, καθώς τα βαριά κρυολογήματα και οι ιώσεις μπορεί να βλάψουν και το έμβρυο.
Καούρες
Οι ορμόνες αλλάζουν τα πάντα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πιεστεί και το διάφραγμα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου με αποτέλεσμα να επιτρέπονται στα γαστρικά υγρά να εισέρχονται στον οισοφάγο και να προκαλούν καούρες. Μια λύση είναι τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα, η αποφυγή των τηγανητών, των εσπεριδοειδών, των αναψυκτικών με ανθρακικό και των καυτερών φαγητών.
Μεταπτώσεις στην διάθεση
Και πάλι οι ορμόνες είναι υπεύθυνες με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα συναισθήματα της γυναίκας από την μια στιγμή στην άλλη. Ίσως να νοιώσει εξαιρετικά ευαίσθητη έτσι στα ξαφνικά, ενώ η λίμπιντο πηγαίνει από το καυτό στο παγωμένο και πίσω πάλι. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι κάτι συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη.
Μεταλλική γεύση
Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην γεύση για πολλές έγκυες γυναίκες. Μια κατάσταση που ονομάζεται δυσγευσία, μπορεί να προκαλέσει μεταλλική γεύση στο στόμα. Μπορεί να καταπολεμηθεί με αρκετό νερό ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Αν λοιπόν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με μια καθυστέρηση στην περίοδό σας, ίσως είναι καιρός να δείτε τον γιατρό σας.