Αν είστε απ’ αυτούς που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω (ή και δύο) και σκέφτονται ότι δεν πειράζει, θα το κάψουν την άλλη μέρα με γυμναστική, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το αλκοόλ γενικά δεν είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας και οι παρενέργειές του φαίνονται άμεσα όταν υπερβούμε το φυσιολογικό, με τον γνωστό πονοκέφαλο που συνοδεύεται από ηχο-φωτοφοβία, ξερό στόμα, ζαλάδα ή ακόμα και ίλιγγο.
Αν λοιπόν αποφασίσουμε να ασκηθούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε:

Το αλκοόλ μας αφυδατώνει

Για κάθε 1ml αλκοόλ που πίνουμε, χάνουμε 8ml υγρών με τα ούρα, γι’ αυτό είναι πιθανό να  είμαστε αφυδατωμένοι την επόμενη μέρα, εκτός κι αν πίναμε οκτώ φορές περισσότερο νερό απ’ ότι αλκοόλ την προηγούμενη βραδιά, πράγμα δύσκολο διότι θα έπρεπε να στρατοπεδεύσουμε στο μπάνιο. Αν η αφυδάτωσή μας είναι έντονη, η άσκηση μπορεί να μας φανεί πολύ κουραστική, με πιθανότητα να παθαίνουμε κράμπες και να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να ασκηθούμε, θα πρέπει να ενυδατώσουμε καλά τον οργανισμό μας και να το κάνουμε και κατά την διάρκεια της άσκησης.

Είναι πιθανότεροι οι τραυματισμοί

Ακόμα κι αν καταφέραμε να κοιμηθούμε αρκετά μετά το ποτό, η ποιότητα του ύπνου μας δεν ήταν η ίδια και το σώμα μας δεν έχει ξεκουραστεί όπως θα έπρεπε. Γι’ αυτό και ξυπνάμε νοιώθοντας μίζεροι και κατσουφιασμένοι. Η άσκηση λοιπόν, ζητάει από το κουρασμένο μας, πιθανά αφυδατωμένο σώμα, να ενεργήσει με κακές προϋποθέσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωσή μας και να μας οδηγήσει σε πιθανούς τραυματισμούς. Αν μάλιστα ασκηθούμε χωρίς να έχουμε φάει, τότε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας είναι πολύ χαμηλά, πράγμα που επηρεάζει τον καλό συντονισμό των κινήσεων μας.  Για αποφύγουμε τα παραπάνω θα πρέπει να διαλέξουμε μια χαμηλής έντασης γυμναστική προσπαθώντας να μειώσουμε τον κίνδυνο τραυματισμών.

Ας μην προσπαθήσουμε να αποβάλουμε το αλκοόλ με πολύ ιδρώτα

Το αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει φεύγει από τον οργανισμό μας με τα ούρα, την αναπνοή και τον ιδρώτα. Αν όμως προσπαθήσουμε να το πιέσουμε να φύγει γρηγορότερα λιώνοντας πάνω στο στατικό ποδήλατο, υποχρεώνουμε τα αφυδατωμένα μας νεφρά να κάνουν περισσότερη δουλειά για να κρατήσουν το πολύτιμο νερό. Όχι η καλύτερη επιλογή.

Σαμποτάρουμε τους στόχους μας

Αν ο λόγος που γυμναζόμαστε δεν είναι μόνο για να χτίσουμε κορμί αλλά και για να χάσουμε βάρος, η συχνή πρόσληψη αλκοόλ θα σαμποτάρει την προσπάθειά μας καθώς η ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες μειώνεται κατά 73% για αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση δύο μόνο ποτών.

Ο μεταβολισμός μας θα τα βρει σκούρα

“Επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει κάπου το αλκοόλ, παρακάμπτει την πέψη των σακχάρων ή των υδατανθράκων προκειμένου να το περάσει από το συκώτι” εξηγεί η διατροφολόγος Caroline Wilson. “Αυτό βάζει σε δοκιμασία όλο το πεπτικό μας σύστημα και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Έτσι στερούμαστε κάποια θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε γρήγορα, να χάνουμε την συγκέντρωσή μας και να παθαίνουμε κράμπες”.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα παραπάνω

Για να κρατήσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σε σωστά επίπεδα, θα πρέπει να φάμε ένα φρούτο 30 λεπτά πριν την άσκηση και να πιούμε λίγο τσάι με φρέσκο τζίντζερ. Το τζίντζερ έχει την ικανότητα να βοηθάει με τις ναυτίες και τις στομαχικές κράμπες.
Μια βιταμίνη C, των 500mg λίγο πριν ξαπλώσουμε το βράδυ, μια μάσκα νύχτας και πιθανά ωτοασπίδες, θα προστατέψουν τον ύπνο μας μετά το ποτό και θα μετριάσουν τα συμπτώματα του hangover.

Τι να φάμε πριν την άσκηση για να βοηθήσουμε να περάσει το hangover

Εύπεπτα φαγητά όπως λίγη πρωτεΐνη μέσα σε ένα smoothy πρωτεΐνης με μπανάνα ή αυγά και έναν ντοματοχυμό για ηλεκτρολύτες και βιταμίνη C.

Θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά για το τέλος: ΠΟΛΎ ΝΕΡΌ!