Τον τελευταίο χρόνο, με τον κορωνοϊό, όλοι αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους να περάσουμε καλά σε ανοιχτούς χώρους και χωρίς να έχουμε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι άρχισαν να κάνουν πικ-νικ. Άλλοι να βγαίνουν για τρέξιμο και περπάτημα. Άλλοι το έριξαν στην κηπουρική. Άλλοι έβαλαν τα πατίνια τους και ξεκίνησαν το roller skating. 

@kellllllllllls

Hella tbt to last summa. Y’all remember this??? Can’t wait to get on that boardwalk!!😍☀️ #fyp #foryoupage #venice #rollerskating #venicebeach

♬ original sound – kellllllllllls

Αυτούς τους τελευταίους για κάποιο λόγο τους ζηλέψαμε λίγο περισσότερο. Ίσως έφταιγε η εντελώς ρετρό αίσθηση που έδιναν. Ίσως ότι κάπως μάς αρέσει το roller skating στιλ, με τα χρωματιστά πατίνια και τα κράνη. Ίσως ήταν η αίσθηση ανεμελιάς και ελευθερίας που μάς άφηνε η εικόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά να το δοκιμάσουμε. Και γιατί όχι; Το καλοκαίρι, εξάλλου, είναι από τις καλύτερες περιόδους για roller skating. Φυσικά, αν δεν έχεις κάνει ποτέ ξανά στη ζωή σου, πρέπει να πάρεις κάποιες βασικές πληροφορίες και οδηγίες. Κι εμείς είμαστε εδώ για να στις δώσουμε.

Ασφάλεια

Στα πάντα και ειδικά σε χόμπι τέτοιου τύπου η ασφάλεια είναι το Α και το Ω. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαρείς αν πέσεις, χτυπήσεις και, για παράδειγμα, χρειαστείς ράμματα. Και πιθανώς αν κάτι τέτοιο συμβεί, μετά δεν θα μπορείς να το χαρείς το ίδιο και να αποβάλεις εύκολα τον φόβο μήπως συμβεί ξανά. Όταν πας, λοιπόν, να αγοράσεις τα πατίνια σου, φρόντισε να πάρεις μαζί κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες. Όχι, δεν θα φαίνεσαι περίεργος, μιας και πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, ώστε να βρεις ακριβώς το στιλ, το σχέδιο και το χρώμα που σου αρέσουν. Όλα μαζί τα προστατευτικά θα σου κοστίσουν το μίνιμουμ 30 με 40 ευρώ, ένα αρκετά καλό ποσό για να διασφαλίσεις τη σωματική σου ακεραιότητα.

Τα πατίνια σου

Το ξέρουμε, θα μπεις σε πολύ μεγάλο πειρασμό να αγοράσεις απλά αυτά που σου φαίνονται ωραιότερα στιλιστικά. Μην το κάνεις, όμως. Κάθε ζευγάρι πατίνια μπορεί να διαφέρει όχι μόνο ως προς το στιλ, αλλά και ως προς την υφή, την εφαρμογή και τις ρόδες του. Τι ακριβώς θα διαλέξεις για το κάθε ένα από αυτά είναι στο χέρι σου και στο να καταλάβεις τι βολεύει καλύτερα το σώμα σου. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να πας διά ζώσης σε ένα κατάστημα και να δοκιμάσεις διαφορετικά ζευγάρια, μέχρι να καταλήξεις στο ιδανικό, ακριβώς όπως θα έκανες (ελπίζουμε) και για να αγοράσεις παπούτσια. Αν θες να πας λίγο παραπάνω προετοιμασμένος, τότε μπορείς να δεις πρώτα βίντεο με reviews για διαφορετικά πατίνια στο YouTube. Να είσαι πάντως προετοιμασμένος ότι για ένα καλό ζευγάρι θα δώσεις πάνω κάτω 100 ευρώ. 

Ρούχα

Αν θες να μην έχεις αρνητικά επακόλουθα και αν θες να είσαι άνετος όσο κάνεις roller skating, σου προτείνουμε να βάλεις τα σωστά ρούχα. Αυτά είναι όσα δεν περιορίζουν τους αστραγάλους, τα γόνατα και τους αγκώνες σου και όσα επιτρέπουν στον προστατευτικό εξοπλισμό να εφαρμοστεί σωστά είτε από πάνω είτε από κάτω τους. Τι σημαίνει αυτό; Αθλητικά και ελαστικά σορτσάκια, μπλούζες με τιραντάκι, εφαρμοστά μπλουζάκια και χαλαρά και ελαστικά παντελόνια. Επιπλέον, προτίμησε να φοράς ψηλές κάλτσες (ναι, δεν είναι μόνο για το στιλ), που θα εμποδίσουν τα πατίνια να ακουμπήσουν το δέρμα σου και να το ερεθίσουν με την τριβή. 

Y3

Γενικά ονομάζεται Υ3. Στην Ελλάδα ίσως το βρεις και ως απλά “εργαλείο για skate” (ναι, είναι πολύ ευφάνταστο). Σε κάθε περίπτωση, ψάχνεις για ένα εργαλείο σε σχήμα Υ, με θέσεις για τρία εργαλεία. Υποθετικά μπορεί να μην το χρειαστείς καν με το καλημέρα σας στον χώρο του roller skating. Ωστόσο, πολλές φορές οι ρόδες των πατινιών είναι αρκετά σφιχτές όταν τα αγοράζεις, με αποτέλεσμα να σου προσθέσουν επιπλέον δυσκολία στην εκμάθηση του νέου σου χόμπι. Χρειάζεσαι, λοιπόν, αυτό το εργαλείο για να τις χαλαρώσεις. Αργότερα μπορεί να σου χρειαστεί, για να αντικαταστήσεις τις ρόδες ή τη μύτη-φρένο τους. Στην Ελλάδα η τιμή του κυμαίνεται κάπου μεταξύ των 20 και 30 ευρώ.