Αν υπάρχει μια γυμναστική που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χώρο ή ειδικά όργανα για να την κάνεις, αυτή είναι η yoga. Για την ακρίβεια η yoga δεν είναι μια απλή γυμναστική. Είναι ένας τρόπος άσκησης που στοχεύει να γυμνάσει το σώμα και να ησυχάσει το πνεύμα μας έτσι που τα δυο μαζί να μας φέρουν σε μια κατάσταση ήρεμης ευεξίας. Βασισμένη στην σωστή αναπνοή κατά την ώρα της εκγύμνασης, η yoga στοχεύει επίσης στην καλή λειτουργία όλων των οργάνων και όχι μόνο του μυϊκού μας συστήματος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές “σχολές” yoga με διαφορετικούς τίτλους και τεχνικές, η καλύτερη όμως για όποιον ξεκινάει για πρώτη φορά είναι η Hatha Yoga. Σε αυτήν θα μάθεις όλες τις asanas (τις στάσεις σώματος δηλαδή) καθώς και τον τρόπο που αυτές συνδυάζονται με τις αναπνοές και θα αποκτήσεις μια αρκετά καλή γνώση της φιλοσοφίας της yoga που θα σε βοηθήσει, αν στην συνέχεια επιθυμείς, να γνωρίσεις και τα άλλα της είδη.

Τι θα χρειαστείς;

Λίγα πράγματα! Βασικά ένα αντιολισθητικό yoga mat και λίγο χώρο στο καθιστικό σου. Είναι επίσης πιθανό να χρειαστείς μια υφασμάτινη ζώνη ή ένα μη ελαστικό φουλάρι, ένα τουβλάκι yoga ή ένα πολύ χοντρό βιβλίο. Όλες, μα όλες οι asanas εκτελούνται πάνω σε αυτό το χαλάκι. Αν λοιπόν δεν θέλεις να πας στο γυμναστήριο ή επιθυμείς να προσθέσεις μερικές σπιτικές ώρες στο πρόγραμμα άσκησης που ήδη έχεις, το χαλάκι σου και το YouTube είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι.
Δες εδώ πέντε κανάλια που θα σε βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

HomeFitness

 

Αναζήτησε τον Βαγγέλη Εμμανουήλ για μαθήματα Hatha Yoga ή την Κρυσταλλία Ποταμιάνου για Hatha yoga vinyasa που σημαίνει Hatha yoga με ροή, για να κάνεις μια καλή αρχή. Και οι δυο τους είναι αρκετά επεξηγηματικοί, ενώ τα προγράμματά τους είναι αντιμετωπίσιμα και δεν θα σε κάνουν να απογοητευτείς. Το θέμα με την yoga είναι ότι ο αρχάριος μπορεί να νοιώσει ότι δεν τα καταφέρνει, είτε γιατί δεν έχει την δέουσα ευλυγισία, είτε γιατί δυσκολεύεται να συντονίσει κίνηση και αναπνοή. Ο καλός εκπαιδευτής διαλέγει την σειρά των ασκήσεων με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να τις καταλάβουν και να τις εκτελέσουν ως εκεί που τους επιτρέπει το δικό τους σώμα, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο Βαγγέλης και η Κρυσταλλία είναι τέτοιοι εκπαιδευτές και μπορεί κανείς να τους εμπιστευθεί άνετα.

ISEL YOGA

 

Η Marisel έχει όλα περιγράφονται παραπάνω και κάτι ακόμα εξ ίσου σημαντικό. Έχει την πιο zen και χαλαρωτική παρουσία που την εκφράζει και με το πρόγραμμά της αλλά και με την υπέροχη, χαϊδευτική φωνή της. Η ίδια είναι πολύ χαρούμενη που ασχολείται με την yoga και αυτό περνάει και στους θεατές του καναλιού της (ω ναι, περνάει καλά και αυτο βγαίνει προς τα έξω), καθοδηγώντας τους με ασφάλεια στα γιόγκικα μονοπάτια. Θα το ευχαριστηθείτε και θα νιώσετε ότι σας έχουν φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Yoga with Adriene

 

Το κανάλι της Adriene έχει οκτώ εκατομμύρια εγγεγραμμένους ακολούθους και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για ένα γλυκύτατο κορίτσι με πολύ χιούμορ που κάνει την yoga να φαίνεται προσιτή σε όλους. Τα προγράμματά της μπορεί να είναι 10λεπτα, 20λεπτα, 25λεπτα, ή 45λεπτα. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το τμήμα του σώματος που γυμνάζουν ή με τον στόχο που υπηρετούν. Θα βρείτε προγράμματα για ευλυγισία, ενδυνάμωση, χαλάρωση, ανακούφιση των πόνων και άλλα πολλά. Συχνά θα δείτε και τον σκύλο της τον Benji να της κάνει παρέα, ενώ θα την ακούσετε να λέει πόσο δυσκολεύτηκε να καταφέρει μια συγκεκριμένη άσκηση και η ίδια, πράγμα που θα σας κάνει να την συμπαθήσετε ακόμα περισσότερο. Ξεκινήστε με το 30 Days of Yoga και θα τα πάτε μια χαρά!

SarahBethYoga

 

Η SarahBeth είναι άλλη μια πολύ καλή διαδικτυακή δασκάλα. Από τα μαθήματά της μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι γνωρίζει άριστα το αντικείμενο και το προσφέρει στους συνδρομητές του καναλιού της απλόχερα. Μαζί της θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και άλλα είδη, όπως yoga για εγκύους ή yoga για βαθιά χαλάρωση. Επίσης προσφέρει προγράμματα για την καταπολέμηση του άγχους, του θυμού ή της κατάθλιψης. Είναι απόλυτα συγκεντρωμένη όσο εκτελεί τις ασκήσεις και δεν μιλάει στην κάμερα, προσθέτει όμως τις οδηγίες πάνω στο κάθε βίντεο αργότερα. Σοβαρή και υπεύθυνη δασκάλα, θα σας βοηθήσει πολύ να μπείτε στο νόημα της yoga

MadFit

Όποιος ψάχνει γυμναστές στο YouTube είναι μάλλον αδύνατο να μην έχει πέσει πάνω στο MadFit και να μην έχει εντυπωσιαστεί από την Maddie Lymburner. Η πρώην χορεύτρια με το εκπληκτικό κορμί (ΤΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ;!) κέρδισε ένα εκατομμύριο νέους ακολούθους μόνο μέσα στον προηγούμενο Απρίλιο και κατά την διάρκεια του lockdown. Στο κανάλι της θα βρείτε πολλών ειδών γυμναστικά προγράμματα και ανάμεσά τους η yoga. Δεν είναι η ειδικότητά της, είναι όμως πολύ καλή και μπορείτε να συνδυάσετε ένα πρόγραμμα yoga με ένα άλλο δικό της  για να γυμναστείτε ακόμα πιο εντατικά.

Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να εκτιμήσετε την yoga ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευζωίας. Namaste!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!