Κεφάλαιο: squats. Μία από τις πιο γνωστές, αποτελεσματικές και συχνότερες ασκήσεις που θα συναντήσεις σε οποιοδήποτε είδος προπόνησης. Καίνε, πονάνε, σε κάνουν να θέλεις να καταραστείς τον εφευρέτη τους και την άθληση σαν γενικότερο concept, όμως τελικά κάνουν θαύματα για εσένα και το σώμα σου. Όχι μόνο βοηθάνε στην ενδυνάμωση των γλουτών (duh), αλλά συνεισφέρουν στην προστασία της μέσης από πόνους και τραβήγματα, καίνε μπόλικη θερμίδα (και κατά συνέπεια λίπος), γυμνάζουν πάρα πολλούς από τους βασικούς μας μύες και γενικά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να τα παραλείπουμε από το καθιερωμένο workout μας. Στα καλά νέα της υπόθεσης, είναι μία τρομερά απλή άσκηση για την οποία δεν χρειάζεται εξοπλισμός ή ιδιαίτερα μεγάλος χώρος. Το όλο στοίχημα παίζεται στην εκτέλεση. Ιδού λοιπόν 4 από τα πιο συχνά λάθη των καθισμάτων και πώς μπορείς να τα διορθώσεις:

1) Δεν πέφτεις αρκετά χαμηλά
Η αλλιώς, τα squats δεν είναι του επιπέδου σου. Όταν οι μηροί σου είναι σε παράλληλη γραμμή με το πάτωμα και ετοιμάζεσαι να κάνεις το πρώτο σου κάθισμα, σκέψου πως πρέπει να χαμηλώσεις όσο περισσότερο μπορείς για να εκμεταλλευτείς την άσκηση στο έπακρον. Μειώνοντας την κίνηση, αφαιρείς από τον εαυτό σου τα οφέλη που προκύπτουν όταν ‘ζορίζεις’ λίγο παραπάνω τους μύες σου. Hot tip: τοποθέτησε κάποιο σκαμπό, μεγάλη μπάλα ή οποιοδήποτε αντικείμενο κάτω από τα πόδια σου και βάλε σκοπό να το ακουμπάς σε κάθε επανάληψη.

2) Σηκώνεσαι γρήγορα ή/και απότομα
Κοίτα, σε καταλαβαίνουμε. Θέλεις να τελειώσεις το σετ όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να αισθάνεται το μισό του σώμα να καίγεται (και μάλιστα από δική του ελεύθερη βούληση. Πόσος μαζοχισμός πια). Έτσι μάλλον ανεβαίνεις με φόρα μετά το κάθισμα ή χρησιμοποιείς την δύναμή σου για να τιναχτείς σε όρθια θέση. Αυτό δυστυχώς όχι μόνο σε θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού ή τραβήγματος αλλά μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης στο μισό. Αργά και βασανιστικά λοιπόν. Θα τελειώσει κι αυτό.

3) Οι μηροί σου καταλήγουν σε λάθος θέση
Και όταν λέμε ‘λάθος θέση’, εννοούμε προς τα μέσα. Ας ξεκαθαρίσουμε πως σε καμία στιγμή του squat δεν πρέπει να φαίνεται πως χορεύεις το Stanky Leg. Παρόλα αυτά, αν οι γλουτοί σου δεν είσαι σωστά ενεργοποιημένοι, μάλλον δεν θα μπορέσεις να τους διατηρήσεις στην σωστή θέση, δηλαδή στην ανοιχτή. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, καλύτερα πριν ασχοληθείς με τα καθίσματα να ‘ξυπνήσεις’ τους γλουτούς σου με μερικές άρσεις λεκάνης. Για όλα χρειάζεται προθέρμανση.

4) Δεν έχεις ίσια πλάτη
Να το θέσουμε διαφορετικά. Σκύβεις. Μην σκύβεις.
Η φράση που πρέπει να έχεις συνέχεια στο μυαλό σου κάνοντας καθίσματα είναι η εξής: έξω στήθος, ίσια πλάτη. Με το που ξεκινήσεις να καμπουριάζεις θέτεις σε κίνδυνο την μέση σου και δεν ενδυναμώνεις τους μύες σου με τον ασφαλή τρόπο. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει είτε επειδή προσπαθείς να χαμηλώσεις παραπάνω από ότι αντέχεις είτε επειδή έχεις φορτωθεί υπερβολικό βάρος. Ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ώστε να βρεις την συχνότητα και την πίεση που αντιστοιχεί στις δυνατότητές σου.