Το TikTok είναι γεμάτο trends. Δεν είναι, όμως, ούτε όλα ασφαλή, ούτε όλα λειτουργούν. Το τελευταίο μπορεί να μάς προκαλέσει μία απογοήτευση, αλλά μέχρι εκεί. Το πρώτο, όμως, μπορεί να καταλήξει αρκετά επικίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα και τη γενικότερη υγεία μας. 

Η διατροφολογική πλευρά του TikTok κρύβει αρκετά επικίνδυνα trends. Τα πλασάρουν διάφοροι “ειδικοί”, προσπαθώντας να μάς πείσουν ότι θα βοηθήσουν με κάποιον τρόπο την υγεία μας ή θα μάς οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Τελικά, όχι απλά δεν μάς βοηθούν στον σκοπό μας, αλλά φθείρουν και τον οργανισμό μας. 

Νερό χλωροφύλλης

Ένα από τα τελευταία trends του TikTok μάς καλεί να ρίξουμε υγρή χλωροφύλλη στο νερό μας και να το πιούμε. Υποστηρίζουν ότι έχει τρομερά πολλά οφέλη, ανάμεσά τους η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η αποτοξίνωση του αίματος, η αφαίρεση της οσμής από τον ιδρώτα, το ενεργειακό μπουστάρισμα του οργανισμού, ο καθαρισμός των εντέρων και η πρόληψη καρκίνων. 

Δύο έρευνες, μία του 2004 και μία του 2009, έδειξαν ότι ίσως η χλωροφύλλη έχει πράγματι επίδραση κατά του καρκίνου και ότι ίσως βοηθάει ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις πρότειναν περαιτέρω έρευνα, διότι δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία ότι πράγματι η χλωροφύλλη ήταν αυτή που βοήθησε. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η θετική δράση της δεν είναι καν σίγουρη, δεν υπάρχει λόγος να την καταναλώσουμε και να ρισκάρουμε να έχουμε κάποια από τις παρενέργειες της, όπως φωτοευαισθησία, στομαχόπονους και δερματίτιδα. Ειδικά αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, οι ειδικοί συνιστούν να μην δοκιμάσεις το trend.

@sakaralife

Follow and tag a friend to win our chlorophyll-infused Detox Water Drops 💚 (video credit: Sakaralite @mayafiorella) #chlorophyllwater #fyp #giveaway

♬ original sound – Ian Asher

Σκόρδο στη μύτη

Γενικά η κατανάλωση σκόρδου έχει πολλά επιβεβαιωμένα θετικά οφέλη για την υγεία μας. Κάποιοι TikTokers, όμως, συνιστούν να μην το φάμε μόνο, αλλά και να πάρουμε μία σκελίδα του και να την βάλουμε στο ρουθούνι μας. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν ότι η βουλωμένη μύτη σου θα ξεβουλώσει αμέσως. 

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει τίποτα να υποστηρίζει την παραπάνω θεωρία. Κατά δεύτερον, ακόμα κι αν ισχύει, είναι επικίνδυνο για να το ρισκάρεις. Το σκόρδο έχει φυσικά έλαια. Όταν το τοποθετείς στη μύτη σου, οι πιθανότητες λένε ότι η γύρω επιδερμίδα θα ερεθιστεί. Ανάλογα τον άνθρωπο, ο ερεθισμός μπορεί να είναι από πολύ ελαφρύς έως πολύ σοβαρός. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, το σκόρδο φρακάρει στο ρουθούνι με αποτέλεσμα να καταλήξεις σε ρινική απόφραξη, που μπορεί να λυθεί μόνο με επίσκεψη σε κάποιον γιατρό. 

@hwannah5

Since tik tok took it down the first time. THIS IS NOT DANGEROUS. The garlic cleans out your sinuses #safe #snot #fyp #comedy #garlic

♬ original sound – hwannah5

Αγγούρι βουτηγμένο σε ζάχαρη

Είναι από τις τάσεις που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Σκοπός της είναι να κάνεις τη γεύση του αγγουριού σαν αυτή του καρπουζιού. Να πούμε πρώτα ότι αρκετοί δεν συμφωνούν ότι το πείραμα πετυχαίνει. Από εκεί και πέρα, δεν έχει κάποιο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, αλλά έχει κάποια έμμεσα. Από τη μία, πάει να προωθήσει τη λογική ότι είναι προτιμότερο να τρώμε λαχανικά, αντί για φρούτα, παρά το γεγονός ότι το καρπούζι είναι ένα τρόφιμο με αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Από την άλλη, προσθέτει χωρίς λόγο επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή μας και κάνει αμέσως αυτό το trend ανθυγιεινό. Με άλλα λόγια, αν θες να φας καρπούζι, απλά φάε καρπούζι. 

@weightloss_olesya

#cucumber #diet #didyouknow #lifehack #tastythings #tips #foodtips #watermelon #fruits #interesting

♬ Rasputin (Single Version) – Boney M.

Τσάι μαρουλιού

Αυτό το trend θέλει να βράσεις νερό και να ρίξεις μέσα του φύλλα μαρουλιού. Το υγρό, που θα δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία, το πίνεις σαν τσάι. Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Η θεωρία αυτή βασίζεται σε έρευνες που έχουν γίνει και που έχουν δείξει ότι από το μαρούλι ρομάνα μπορείς να εξάγεις φαινολικά αντιοξειδωτικά, τα οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε προστατεύουν από το άγχος που προκύπτει από τον ταραγμένο ύπνο. Με άλλα λόγια, το trend δεν έχει πραγματική βάση και απλά τραβάει τα συμπεράσματα και κυρίως τις υποθέσεις κάποιων ερευνών. Ωστόσο, αν θες μπορείς να το δοκιμάσεις, μιας και δεν έχει κάποια αρνητική συνέπεια για την υγεία σου. Απλά λογικά δεν θα έχεις αποτέλεσμα. 

@joshoocruz

I had Mcdonald’s that night so i reused the cup haha #foryou #fyp #foryoupage #lettucewater

♬ Nobody – Mitski

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!