Αν θέλουμε να περάσουμε τον χειμώνα μας μακριά από κρυολογήματα και ιώσεις, θα πρέπει ίσως να κοιτάξουμε λίγο και την διατροφή μας. Η λέξη superfood λοιπόν περιγράφει τις τροφές εκείνες που έχουν υψηλή διατροφική αξία και βοηθούν τον οργανισμό μας, παρέχοντας τα απαραίτητα συστατικά για να ανταπεξέλθουμε και στις εποχιακές καιρικές συνθήκες. Τον χειμώνα λοιπόν, θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας τρόφιμα με βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μη κορεσμένα λιπαρά που όπως είναι γνωστό, βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αν λοιπόν βάλουμε στόχο να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή μας διατροφή, θα δώσουμε στον οργανισμό μας τα όπλα να παλέψει με τις ιώσεις. Τι καλύτερο, σε μια κρύα μέρα του χειμώνα από μια ζεστή σούπα λαχανικών με λίγο τσίλι και σκόρδο που θα μας χορτάσει και θα μας βοηθήσει με την συναχωμένη μύτη μας;

Το μπρόκολο

Ένας εύκολος κανόνας για να διαλέξουμε λαχανικά, είναι ότι όσο πιο ζωηρό το χρώμα τους, τόσο πιο ωφέλιμα είναι. Το καταπράσινο μπρόκολο λοιπόν,  που είναι το αγαπημένο λαχανικό των διατροφολόγων, περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών καθώς και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το προσθέτουμε σε πιάτα λαχανικών, σε stir fry πιάτα, ακόμα και σε σούπες. Δοκίμασέ το στον ατμό με λίγη σόγια σως ή με το κλασικό ελληνικό λαδολέμονο.

Καρότα

Άλλο ένα λαμπερόχρωμο λαχανικό, τα καρότα, είναι πλούσια σε β-καροτένιο που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα, απορροφάται από τα έντερα και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Είναι ένα ωραιότατο σνακ αν τα συνδυάσουμε με λίγο χούμους. Θυμόμαστε πάντα να μην παραβράζουμε τα καρότα μας όπως και όλα τα λαχανικά μας για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η βρόμη

Όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά μας, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Μια δόση βρόμης την ημέρα θα μας προμηθεύσει με τις απαραίτητες φυτικές ίνες που βοηθούν για την μείωση της χοληστερίνης. Βρίσκουμε την συνταγή που μας αρέσει και ταιριάζουμε την βρόμη με το γάλα χαμηλών λιπαρών της αρεσκείας μας για ένα ανακουφιστικά θρεπτικό πρωινό. Προτιμούμε να προσθέσουμε μέλι, μια μπανάνα ή κανέλα και όχι ζάχαρη.

Άπαχο κόκκινο κρέας

Το άπαχο κόκκινο κρέας θα μας βοηθήσει με σύνθετο τρόπο. Πολλοί άνθρωποι το αντικαθιστούν με ψάρι ή κοτόπουλο, η αλήθεια είναι όμως ότι το άπαχο κόκκινο κρέας, στην σωστή ποσότητα, είναι πηγή σιδήρου, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12 που είναι βασικά για την ενέργεια στο σώμα μας, ειδικά σε άτομα που είναι πολύ δραστήρια. Το βάζουμε λοιπόν στην διατροφή μας σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 200 γραμμάρια για να λάβουμε τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κλασσικές κόκκινες πιπεριές περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας. Είναι καλές για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, του καρκίνου και των εγκεφαλικών. Η ώριμη (κόκκινη) κλασσική πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και μπαίνει σε ένα σωρό φαγητά της μεσογειακή διατροφής.

Το ακτινίδιο

Το γνωρίζεις ότι ένα και μόνο ακτινίδιο μας δίνει ολόκληρη την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C; Αυτό το χνουδωτό φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική ιδέα για σνακ. Ένα ακτινίδιο προσφέρει επίσης 3 γραμμάρια φυτικών ινών και μια σημαντική ποσότητα β-καροτένιου. Αν μας φαίνεται λιγάκι ξινό τα αναμειγνύουμε με άλλα φρούτα μέσα σε κάποιο smoothie ή το προσθέτουμε στις σαλάτες μας.

Τα λεμόνια και τα λάιμ

Τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και το λάιμ είναι εξαιρετικά πλούσιες πηγές βιταμίνης C. Συμμετέχουν επίσης πολύ αποτελεσματικά στην διατήρηση του βάρους διότι θεωρείται ότι στοχεύουν στις λιποαποθήκες του σώματος. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί, το να προσθέτουμε όξινες τροφές στα φαγητά μας όπως είναι το λεμόνι, μας βοηθάει να χαμηλώνουμε τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής μας. Τα λεμόνια και τα λάιμ μπαίνουν σε πολλές σάλτσες, μαρινάτες και μαγειρευτά φαγητά, ενώ μερικές σταγόνες τους στο νερό μας μας δίνουν μια αίσθηση υγείας.

Το πράσινο τσάι

Αν υπάρχει κάποιο είδος τσαγιού που θα κάνεις καλά αν το προσθέσεις στα ροφήματα της μέρας, αυτό είναι το πράσινο τσάι. Όχι μόνο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι βοηθάει με το κάψιμο του λίπους. Μπορείς να βρεις ποικιλίες που δεν περιέχουν καφεΐνη ή να κάνεις το τσάι σου ντεκαφεϊνέ απλά και μόνο αν πετάξεις το πρώτο και φτιάξεις ένα δεύτερο με τα ίδια φύλλα ή φακελάκι. Υπάρχουν πολλές αρωματικές ποικιλίες, αλλά εμείς σου προτείνουμε να προσθέσεις στην κούπα ή την τσαγιέρα σου μερικά κομμάτια φρέσκο τζίντζερ και ένα ξυλάκι κανέλας για έξτρα άρωμα αλλά και οφέλη.

Η μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα με μεγάλη αναλογία σε κακάο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ικανοποιητική ποσότητα από υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει μάλιστα βρεθεί ότι είναι ισχυρότερη από το τσάι ή το κόκκινο κρασί σε αντιοξειδωτική δράση, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η ποσότητα είναι το κλειδί αν έχουμε σκοπό να την εντάξουμε στην διατροφή μας. 20 γραμμάρια θα μας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε αλλά όχι περισσότερες θερμίδες από όσες θα θέλαμε.

Τα αβγά

Τα αβγά είναι από τα θρεπτικότερα τρόφιμα που μπορούμε να φάμε. Προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης.  Μπορούμε να τα φάμε άφοβα διότι έχουν λίγες θερμίδες αν μαγειρευτούν απλά και μπορούν να μπουν σε σάντουιτς, να τα φάμε για πρωινό ή σαν σνακ, ενώ γίνονται ωραιότατο μεσημεριανό σαν ομελέτες ή φριτάτες, παρέα με μια πράσινη σαλάτα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!