Υπάρχουν υπερβολικά πολλές ταινίες στις οποίες, όταν χωρίζουν οι πρωταγωνιστές, βλέπουμε τουλάχιστον τον έναν από τους δύο να τρώει ό,τι βρει στο ψυγείο;. Τίποτα δεν γλιτώνει τις τούρτες ή τα παγωτά από την μανία που έχει καταβάλει τα πονεμένα αυτά πλάσματα (κυρίως αν είναι γυναίκες). Όμως στην πραγματικότητα, πάρα πολλοί από εμάς όχι απλά δεν πέφτουμε με τα μούτρα στο comfort food μπροστά στην τηλεόραση, αλλά τον πρώτο καιρό μετά τον χωρισμό, ξεχνάμε μέχρι και να φάμε τελείως.

Τι έχει να πει η επιστήμη;

Ένας συγγραφέας από την Ολλανδία ερεύνησε πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα και βασίζει την έλλειψη ορέξεως στις ορμόνες που απορυθμίζονται μετά από έναν χωρισμό. Ειδικά στην περίπτωση που αυτός δεν ήταν δική μας επιλογή, το σώμα μας μπαίνει σε λειτουργία “πάλης ή φυγής”. Είναι αρκετά πιθανό λοιπόν να βιώσουμε ταχυκαρδίες σε συνδυασμό με μία αύξηση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης στον οργανισμό μας. Αυτές είναι οι υπαίτιες ορμόνες για την αϋπνία, τους στομαχόπονους και την έλλειψη επιθυμίας για τροφή που μπορεί να έχουμε.

Ο Gert ter Horst, ένας νευροβιολόγος από την Ολλανδία, αναφέρει επίσης ότι μπαίνουμε σε mode επιβίωσης. Εν ολίγοις, βρισκόμαστε σε κατάσταση υψηλού στρες και το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (αρμόδιο για τις λειτουργίες του οργανισμού μας) θέτει σε δεύτερη μοίρα την τροφή προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλα τα υπόλοιπα. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό, είναι με το να επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα συναισθήματά μας να βρίσκονται εκτός ελέγχου, γεγονός που επηρεάζει το “αν” – και το “τι” – θα φάμε. Ο Horst είπε στο περιοδικό Vice, “Τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα και τον συναισθηματικό πόνο ελέγχουν επίσης το πώς τρώμε, την ανάγκη μας για φαγητό αλλά και το τι γευόμαστε. Οι αρμόδιες περιοχές για τα παραπάνω είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και είναι δυνατόν να αλληλοεπηρεάζονται.”

Τι συμβαίνει μετά από αυτήν την φάση;

Μετά το πέρασμα μία συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, είναι πολύ πιθανό να τρέξουμε να φάμε ό,τι πιο “παχυντικές” τροφές βρούμε μπροστά μας. Αυτό οφείλεται πρώτον στο ότι ο οργανισμός θέλει να πάρει πίσω τις θερμίδες που έχασε και δεύτερον στα χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης – ή οξυτoκίνης, η ορμόνη της αγάπης – μετά τον χωρισμό. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε αυτήν τη φάση μόλις αρχίσουμε να ορεγόμαστε πιτόγυρα, πίτσες, μακαρονάδες, τούρτες και ούτω καθεξής.

Αυτά τα συμπτώματα είναι κάτι που σε μεγαλύτερο βαθμό παρατηρούνται στις γυναίκες παρά στους άντρες. Όμως, όπως και αν προσδιορίζεται ο καθένας, λίγη πείνα μετά από έναν χωρισμό όλη την έχουμε βιώσει. Αλλά μη φοβάστε, γιατί γνωρίζουμε ότι πάντα κάποιος φίλος μας θα μας περιμένει στη γωνία με μία τούρτα OREO για να μας γλυκάνει.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!