Πάνε τώρα μερικά χρόνια που έχει ξεκινήσει η τρέλα του νερού με λεμόνι ως κάτι το θεραπευτικό ή βοηθητικό στο χάσιμο θερμίδων. Υπήρξε μάλιστα μια εποχή που σε κάθε συντροφιά κάποιος ή κάποια που θα προσπαθούσε να σε πείσει να το ξεκινήσεις κι εσύ για να απολαύσεις την μαγική επίδρασή του στο σώμα σου. Τέτοια ήταν η ζήτηση της θαυματουργής αυτής συνταγής των δύο μόλις υλικών, που είδαμε και εμφιαλωμένο νερό με λεμόνι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Διάφορες διάσημες περσόνες ορκίζονταν στις καταπληκτικές του ιδιότητες και έφτασαν να γίνονται συζητήσεις ακόμα και για το αν είναι καλό να πίνεις λεμονόνερο κρύο ή ζεστό. Δεν ήταν μάλιστα λίγα και τα ιατρικά sites που υποστήριζαν αυτές τις θεωρίες, για τις οποίες δεν υπήρχαν καν οι ανάλογες έρευνες. Με τον καιρό όμως κι αφού κοιτάξαμε τον βασιλιά απ’ όλες τις πλευρές, αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε ότι είναι μάλλον γυμνός. Νέα ιατρικά δεδομένα καταρρίπτουν τον μύθο του λεμονόνερου και ανάλογες δημοσιεύσεις έρχονται να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους.

Οι Thailand Medical News και το Medical News Today εξέτασαν οκτώ από τις περίφημες ιδιότητες του νερού με λεμόνι και να που κατέληξαν σύμφωνα με την επιστήμη:

Διατροφική αξία του λεμονόνερου

Τα λεμόνια, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ, περιέχουν βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Για την ακρίβεια, ένα στυμμένο λεμόνι προσφέρει το 21% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου. Περιέχουν επίσης και φλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν την υγεία γενικότερα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Πέρα από αυτά, τα λεμόνια περιέχουν μικρές ποσότητες από άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλες βιταμίνες. Ποιοι είναι λοιπόν οι μύθοι γύρω από το νερό με λεμόνι;

Μύθος 1ος: Βοηθάει στην αποτοξίνωση

Εδώ οι ισχυρισμοί είναι αμφίβολης αξίας διότι δεν βασίζονται σε ανάλογες έρευνες. Ναι, το λεμόνι περιέχει λεμονένιο που πιθανά να βοηθάει το συκώτι να αποτοξινώσει το σώμα, ενώ το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα. Αν το λεμονόνερο βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση όμως, δεν το γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζουμε και πόσο σημαντική είναι αυτή η βοήθεια.

Μύθος 2ος: Το λεμονόνερο σε ανεβάζει ψυχολογικά

Ο μόνος τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να έχεις μηδενικά αποθέματα βιταμίνης C που σημαίνει ότι δεν τρως καθόλου τροφές που την περιέχουν και να είσαι στα όρια του σκορβούτου. Επειδή το σκορβούτο σχετίζεται με τα σοβαρές ψυχολογικές μεταπτώσεις, είναι σίγουρο ότι αν αρχίσεις να πίνεις πολύ λεμόνι θα ανέβει η βιταμίνη C στον οργανισμό σου και θα νοιώσεις καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αυτή είναι όμως μια ακραία περίπτωση, ενώ βιταμίνη C μπορούμε να λάβουμε και από άλλες τροφές. Επίσης το λεμονόνερο δεν είναι και τόσο εύγευστο όταν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό λεμονιού, πράγμα που μπορεί να σε κάνει να αποφύγεις να το πιείς για να πάρεις όση βιταμίνη χρειάζεσαι.

Μύθος 3ος: Το λεμονόνερο βοηθά την πέψη

Ενώ το λεμόνι φαίνεται ότι βοηθάει στην μεγαλύτερη έκκριση γαστρικών υγρών και κατά συνέπεια βοηθά την πέψη, η λειτουργία αυτή του πεπτικού μας συστήματος γίνεται από μόνη της. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, το πρόβλημα δεν θα λυθεί με ένα λεμόνι αλλά με κατάλληλη ιατρική παρέμβαση. Αν δηλαδή κάποιος υποφέρει από υποχλωρυδρία  και το στομάχι του δεν εκκρίνει τα ανάλογα οξέα, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση ή φλεγμονή και το λεμόνι δεν είναι το κατάλληλο φάρμακο. Ναι, το λεμόνι μπορεί να διευκολύνει την πέψη ως έναν βαθμό αλλά η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει είναι αμελητέα.

Μύθος 4ος: Βοηθάει στην απώλεια βάρους και αποτρέπει την παχυσαρκία

Πολλές δίαιτες προτείνουν το λεμονόνερο ως ένα μέσο “αποτοξίνωσης”. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες ακραίες προτάσεις που ισχυρίζονται πως πολλά θαύματα θα σου συμβούν αν για κάποιες ώρες, που φτάνουν και τις 48 σε κάποιες περιπτώσεις, καταναλώνεις κυρίως ή μόνο λεμονόνερο. Με αυτήν την (επικίνδυνη) τακτική χάνεται γρήγορα κάποιο βάρος που όλοι πια γνωρίζουμε ότι είναι νερό και μυϊκός ιστός και σχεδόν καθόλου λίπος. Κι ενώ τα λεμόνια περιέχουν πηκτίνη που μειώνει την όρεξη, η ποσότητα της πηκτίνης στο λεμονόνερο είναι τελικώς αμελητέα για να κάνει την οποιαδήποτε διαφορά. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει είναι με το να αντικαταστήσει τα ανθρακούχα ποτά με την υπερβολική ζάχαρη και να μας γλιτώσει από τις θερμίδες τους. Κατά τα άλλα προφέρει τα οφέλη του απλού νερού που πρέπει να πίνουμε πολύ σε μια διατροφή απώλειας βάρους, αλλά και γενικότερα.

Μύθος 5ος: Το λεμονόνερο κάνει το σώμα μας αλκαλικό

Όσοι προωθούν τις αλκαλικές δίαιτες ισχυρίζονται ότι κάθε τροφή επηρεάζει το ph του σώματος και το μετατρέπει σε αλκαλικό ή όξινο Το λεμονόνερο υποτίθεται ότι το κάνει αλκαλικό. Στην πραγματικότητα, τα όσα τρώμε και πίνουμε δεν είναι σε θέση να αλλάξουν την οξύτητα των κυττάρων του σώματος ή του αίματος. Αν και η κατανάλωση περισσότερων αλκαλικών τροφών είναι πράγματι προς όφελος της υγείας μας διότι σημαίνει ότι καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οφέλη αυτής της διατροφής δεν θα έρθουν από την επίδραση που αυτές οι τροφές θα έχουν πάνω στα επίπεδα οξύτητας του σώματος.

Μύθος 6ος: Λειτουργεί ως πρόληψη για τον καρκίνο

Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι το λεμονόνερο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο. Η άποψή τους βασίζεται στην θεωρεία του αλκαλικού ph και στο γεγονός ότι ορισμένα είδη καρκίνου δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αλκαλικό περιβάλλον. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο όμως, έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι τροφές που τρώμε δεν μπορούν να επηρεάσουν την οξύτητα των κυττάρων του αίματος ή του σώματος.

Μύθος 7ος: Είναι διουρητικό και βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών

Το νερό από μόνο του είναι ένα αποτελεσματικότατο διουρητικό. Όταν συνδυάζεται με μια τροφή που περιέχει κάλλιο, αυτή του η ιδιότητα εντείνεται. Αυτό αφορά όμως όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, φυσικά και τα λεμόνια.

Μύθος 8ος: Αυξάνει το IQ

Όταν κάποιος πίνει περισσότερο νερό, με ή χωρίς λεμόνι, βλέπει την συγκέντρωση του να βελτιώνεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει εξυπνότερος.

Κίνδυνοι

Το λεμονόνερο είναι ένα ασφαλές ποτό για την υγεία μας. Τα οξέα που περιέχει όμως μπορεί να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών μας. Αν το πίνουμε με καλαμάκι και ξεβγάζουμε με καθαρό νερό αμέσως μετά, θα μετριάσουμε τον κίνδυνο. Για όσους πίνουν νερό με λεμόνι μόλις ξυπνήσουν, καλό θα είναι να μην βουρτσίσουν τα δόντια τους αμέσως μετά γιατί το λεμόνι μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών. Φυσικά και προσφέρει την δροσιά του παρέα με την βιταμίνη C που περιέχει αλλά ως εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρητικά και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα υποστηρίζουν.