Όταν πίνουμε αλκοολούχα ποτά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που πρέπει να αναλογιστούμε. Υπάρχει το θέμα του πόσο βαρύ είναι ένα ποτό, πόσο ακριβό, πώς επηρεάζει την υγεία μας και, φυσικά, κατά πόσο μάς αρέσει η γεύση του. Ένας παράγοντας, που ίσως έχεις αμελήσει να σκεφτείς, είναι το αν το αλκοολούχο ποτό, που πίνεις, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την υγιεινή των δοντιών σου. Ώρα, λοιπόν, να το ανακαλύψεις. 

Τα καλύτερα αλκοολούχα ποτά για τα δόντια σου

Ελαφριά μπίρα

Με έμφαση στο “ελαφριά”. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και αρκετά χαμηλότερη σε οξύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζει τόσο αρνητικά τα δόντια σου. Επιπλέον, το χρώμα της είναι πιο ανοιχτό, οπότε δεν θα τη δεις να σού αφήνει ούτε λεκέδες. 

Gin tonic

Ο αλκοολούχος συνδυασμός έχει αρκετά χαμηλά επίπεδα οξύτητας, οπότε δεν θα βλάψει τόσο τα δόντια σου. Μάλιστα, η κατάσταση θα βοηθηθεί ακόμα περισσότερο, αν το ποτήρι σου έχει και μπόλικο πάγο. Παράλληλα, μιλάμε για διαφανές ποτό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να λεκιάσουν τα δόντια σου. 

Cava

Αν δεν το γνωρίζεις, πρόκειται για αφρώδη οίνο με καταγωγή από την Ισπανία. Αν θες να πιεις κρασί, λοιπόν, είναι η καλύτερη επιλογή, μιας και αποτελεί την επιλογή με τη χαμηλότερη δυνατή οξύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα βλάψει τόσο τα δόντια σου. 

Τα χειρότερα αλκοολούχα ποτά για τα δόντια σου

Ουίσκι με cola

Γενικά όλα τα αναψυκτικά κάνουν κακό στα δόντια, αφού έχουν πολύ υψηλή οξύτητα και ζάχαρη, συνδυασμός που οδηγεί σε κουφάλες. Συγκεκριμένα η cola θεωρείται ακόμα πιο βλαβερή, μιας και αποτελεί άμεση απειλή για τον σμάλτο των δοντιών σου. Συνδυαστικά με το ουίσκι αυξάνονται και οι πιθανότητες να λεκιάσουν τα δόντια σου.

Βότκα cranberry

Βότκα και cranberry ξεχωριστά είναι ήδη επικίνδυνα για τα δόντια σου, οπότε ο συνδυασμός κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Από τη μία, η βότκα οδηγεί σε ξήρανση του στόματος, με το σάλιο να αποτελεί σημαντικό προστατευτικό φραγμό για τα δόντια μας. Από την άλλη, ο χυμός cranberry περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, με κάποιες μάρκες να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και απ’ όσο ένα κουτάκι cola. 

Μηλίτης

Ο μηλίτης έχει εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα, γεγονός που τον κάνει βλαβερό τόσο για τα δόντια όσο και για τα ούλα σου. Ειδικά αν πίνεις συχνά, τότε σταδιακά φορά με τη φορά θα απομακρύνει τον σμάλτο από τα δόντια σου, αφήνοντάς τα σε αρκετά ευάλωτη κατάσταση.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!