Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει κάποιου είδους δίαιτας-διατροφής, για να χάσουμε κιλά ή για λόγους υγείας. Ωστόσο, ελάχιστοι το κάνουμε με τη βοήθεια κάποιου διατροφολόγου. Το αποτέλεσμα είναι να οργανώνουμε τα γεύματά μας, βγάζοντας και βάζοντας τροφές, καθαρά βάσει πληροφοριών που κάποιος κάποτε μάς είπε ή που διαβάσαμε στο internet. 

Ωστόσο, συμβουλές που δεν έρχονται από ειδικούς, συχνά μπορεί να βγουν εντελώς ή εν μέρει λάθος. Αυτό συμβαίνει συχνά αναφορικά με το ποιες τροφές είναι ανθυγιεινές και πρέπει να βγουν από τη ζωή μας. Αρκετές φορές, όμως, ο πλήρης αυτός αποκλεισμός είναι λάθος. Από τη μία, διότι μία απαγορευτική δίαιτα θα κάνει πιθανώς εν τέλει κακό στην ψυχολογία και τη διατροφή σου. Από την άλλη, γιατί ένα μεγάλο μέρος των θεωρούμενων ως ανθυγιεινών τροφών μπορούν να προσφέρουν πολλά στον οργανισμό μας. Αρκεί, βέβαια, να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Όπως πρέπει να κάνουμε με τα πάντα.  

Λάδι 

© RF._.studio / Pexels

Το λάδι είναι ταυτισμένο στο μυαλό μας με τα λιπαρά. Ωστόσο, όλα τα λιπαρά δεν είναι κακά και κατ’ επέκταση ούτε όλα τα λάδια. Δεν σου λέμε φυσικά να φτιάχνεις φαγητά που κολυμπάνε στο λάδι, αλλά να το κρατήσεις ως συστατικό των γευμάτων σου. Κριτήρια επιλογής; Το είδος των λιπαρών του λαδιού και το επίπεδο επεξεργασίας που χρειάζεται για την εξαγωγή του.  

Συγκεκριμένα, θες λάδια υψηλά σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, χαμηλά σε πολυακόρεστα λιπαρά και να είναι ψυχρής έκθλιψης. Με άλλα λόγια, οι καλύτερες επιλογές είναι το ελαιόλαδο, το λάδι λιναρόσπορου και το λάδι αβοκάντο. Αν θες να απολαύσεις στο 100% τις θρεπτικές τους ιδιότητες, προτίμησε να τα βάλεις ωμά στο φαγητό σου.  

Κόκκινο κρέας 

© Valeria Boltneva / Pexels

Το κόκκινο κρέας έχει αποκτήσει κακό όνομα, μιας και το έχουν συνδέσει με τη στεφανιαία νόσο και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι κίνδυνοι του κόκκινου κρέατος αφορούν κατά κύριο λόγω τις επεξεργασμένες υψηλές σε νάτριο εκδοχές του.  

Το “καθαρό” κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη B12. Οπότε το σημαντικό είναι να επιλέξεις, για παράδειγμα, μία μοσχαρίσια μπριζόλα, αντί αλλαντικών, bacon και hot dogs. 

Cocktails 

© Helena Lopes / Pexels

Το ποτό είναι από τα πρώτα πράγματα που περιορίζουν όσοι κάνουν διατροφή. Όσο για τα cocktails θεωρούνται απαγορευτικά. Δεν είναι, όμως. Αρκεί να επιλέξεις αυτό που έχει το σωστό ποτό ως βάση. Ποιο είναι αυτό; Η τεκίλα. Προέρχεται από φυτό, συγκεκριμένα από την μπλε αγαύη, πράγμα που βοηθάει τον οργανισμό μας να την μεταβολίσει γρηγορότερα. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο hangover, μικρότερη φλεγμονή, λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κοιλιακό λίπος. 

Λευκό ψωμί 

© Pixabay / Pexels

Από την τεράστια πλειοψηφία, θεωρείται ο νούμερο ένα εχθρός της καλής διατροφής. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι το συσκευασμένο ψωμί, στο οποίο προστίθενται συντηρητικά, αλλά και χημικά ώστε να είναι πιο αφράτο. Οπότε το κακό είναι αρκετά μικρότερο όταν αγοράζεις το ψωμί από έναν φούρνο ή, ακόμα καλύτερα, όταν το φτιάχνεις μόνος σου.  

Πίτσα 

© Ponyo Sakana / Pexels

Να σε προλάβουμε και να σου πούμε να κλείσεις τον κατάλογο της πιτσαρίας πριν κάνεις παραγγελία. Λυπάμαι, αλλά η πίτσα εκεί είναι ξεκάθαρα γεμάτη με λιπαρά και θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείς το αγαπημένο σου ιταλικό φαγητό. Πρέπει απλώς να το φτιάξεις μόνος σου. Κάνε τη ζύμη λεπτή, χρησιμοποίησε τυρί με χαμηλά λιπαρά, βάλε φρέσκια ντομάτα αντί για σάλτσα και βάλε πάνω ό,τι λαχανικό θες. 

Πατάτες 

© Locrifa / Pexels

Με τις πατάτες έχει γίνει ένα μπέρδεμα. Ναι, η τηγανιτή εκδοχή τους είναι ανθυγιεινή. Αν επιλέξεις, όμως, να τις φτιάξεις με οποιονδήποτε άλλο τρόπο -ψητές ή στον ατμό-, μετατρέπονται σε μία τρομερή πηγή θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό σου. Αρκεί να σου πούμε ότι είναι γεμάτες με Βιταμίνες B, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και Βιταμίνη C. 

Ποπ κορν 

© Cottonbro / Pexels

Το ποπ κορν έχει θεωρηθεί ανθυγιεινό για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, συχνά συνδέεται με το πολύ βούτυρο. Κατά δεύτερον, είναι πολύ νόστιμό για να μην το θεωρήσουμε αμαρτωλό. Κι όμως, δεν είναι. Αρκεί την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, να μην επιλέξεις τα συσκευασμένα ποπ κορν για τον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά καλαμπόκι που θα ετοιμάσεις σε ένα κατσαρολάκι. Σε αυτή την εκδοχή του, το ποπ κορν έχει ελάχιστες θερμίδες, ενώ αποτελεί μία τρομερή πηγή φυτικών ινών. 

Σοκολάτα 

© Dovile Ramoskaite / Unsplash

Αν πραγματικά σου αρέσει η σοκολάτα, δεν υπάρχει λόγος να σνομπάρεις την πιο θρεπτική και επίσης νόστιμη εκδοχή της. Μία μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο, μπορεί να καλύψει την ανάγκη σου για γλυκό και συγχρόνως να προσφέρει στην υγεία σου. Περιέχει προβιοτικά, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  

Γλουτένη 

© Lgh_9 / Pexels

Για κάποιον λόγο, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει η ιδέα ότι η γλουτένη πρέπει να βγει από τις διατροφές όλων μας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρέπει να βγει εκτός κι αν είναι αναγκαίο, αν δηλαδή έχεις αλλεργία στην γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι περισσότερο ανθυγιεινά εξαιτίας των προσθετικών και της ζάχαρης που περιέχουν, για να βελτιώσουν τη γεύση. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!