Το καλοκαίρι ίσως είναι η πιο εύκολη εποχή να φάμε κάπως πιο υγιεινά. Γιατί; Διότι στη διάρκειά του βγαίνουν κάποια από τα πιο νόστιμα εποχικά φρούτα. Και το έξτρα ατού αυτών των φρούτων; Έχουν τρομερά ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Κάποια, βέβαια, έχουν ακόμα περισσότερες από άλλα. Πρέπει να μάθουμε, λοιπόν, ποια ακριβώς είναι και να γεμίσουμε με αυτά τις φρουτιέρες μας και μετέπειτα τις φρουτοσαλάτες μας. 

Μύρτιλα 

© Jill Wellington / Pexels

Υπάρχουν αρκετά κατεψυγμένα, αλλά αν θες να τα βρεις φρέσκα, θα πρέπει να βιαστείς, μιας και η καλύτερη σοδειά τους είναι τον Ιούλιο. Είναι γεμάτα με βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Το τελευταίο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου σου. Επιπλέον, έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, με βασικές τις ανθοκυανίνες, οι οποίες ενισχύουν την προστασία της καρδιάς, του συκωτιού και του εγκεφάλου. 

Πεπόνι

© Any Lane / Pexels

Υποθέτουμε ότι έτσι κι αλλιώς είναι από τα βασικά φρούτα που μπαίνουν στη ζωή σου το καλοκαίρι. Ας ξέρεις, όμως, και τι άλλο σου προσφέρει πέρα από δροσιά και γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει αρκετή βιταμίνη Β9. Αυτή είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια και βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων. 

Κεράσια

© Natalie / Pexels

Βιταμίνη C, φουλ φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, που συνδυαστικά ενισχύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας. Οπότε γέμισε ένα καλαθάκι να σου βρίσκονται.

Σύκα

© Sylwia Forysińska / Unsplash

Στην Ελλάδα είναι αρκετά εύκολο να τα βρεις. Ευτυχώς. Είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, με βιταμίνη Β, με σίδηρο, με ψευδάργυρο, με κάλιο και με μαγγάνιο. Εκτός αυτού, θεωρείται ότι είναι και από τα πιο αφροδισιακά φρούτα, σε περίπτωση που θες να ενισχύσεις και τη σεξουαλική σου ζωή. 

Παπάγια

© alleksana / Pexels

Είναι γεμάτη με βιταμίνες Α, C και Β9. Ξεχωρίζει, όμως, και γιατί περιέχει λυκοπένιο, το οποίο λέγεται ότι μάς προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνων, και παπαΐνη, η οποία ενισχύει το πεπτικό μας σύστημα. 

Ροδάκινα

© Karolina Grabowska / Pexels

Αποτελούν τρομερή πηγή ενέργειας, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και Β. Παράλληλα, έχουν μπόλικα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, εκτός από το να τα φας, μπορείς και να τα βάλεις στο πρόσωπό σου, για να καταπολεμήσεις τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους.

Ανανάς

© Mariah Hewines / Unsplash

Το μαγγάνιο είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά και μία μερίδα ανανά καλύπτει το 76% των αναγκών μας σε αυτό. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών Β, σιδήρου, μαγνησίου και χαλκού. Μάλιστα, ξεχωρίζει για την βρωμελαΐνη του, που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών.

Καρπούζι

© Scott Webb / Pexels

Όπως και το πεπόνι, έτσι και το καρπούζι είναι από τα φρούτα που μπαίνουν περισσότερο στις ζωές μας το καλοκαίρι. Φυσικά, ένα από τα βασικά ατού του είναι το γεγονός ότι είναι φουλ στο νερό και ενυδατώνει τον οργανισμό μας. Εκτός αυτού, είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Επιπλέον, περιέχει κουκουρμπιτακίνη Ε, που βοηθάει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ότι ίσως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!