Τα προβιοτικά ή όπως αλλιώς ονομάζονται, τα “καλά βακτήρια” του οργανισμού μας, βοηθούν το γαστρεντερικό μας σύστημα να παραμένει υγιές και βελτιώνουν την πέψη. Στην πραγματικότητα βέβαια, όταν επιχειρούμε να αυξήσουμε την λήψη προβιοτικών, είτε με συμπληρώματα διατροφής, είτε με τροφές που τα περιέχουν, είναι μερικές φορές δύσκολο να καταλάβουμε αν πραγματικά δουλεύουν.

Ακόμα και ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος για να πιστοποιήσουμε ότι πράγματι μας βοηθούν. Μπορεί όμως να δούμε μείωση του πόνου ή του πρηξίματος στην κοιλιακή χώρα, ακόμα και αλλαγές στο βάρος μας. Αν ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες λήψης τους, τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου μας αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Αν βλέπεις λοιπόν κάποιες από τις παρακάτω βελτιώσεις στην υγεία σου, τότε ναι, είναι τα προβιοτικά που παίρνεις που τις προκαλούν.

Μειωμένος πόνος ή δυσφορία στην κοιλιακή χώρα

Αν έχεις αρχίσει να παίρνεις προβιοτικά και βλέπεις τον πόνο και την δυσφορία που προέρχεται από το γαστρεντερικό σου σύστημα να μειώνονται, τότε αυτό είναι καλό σημάδι. “Μειώνοντας την δράση των “κακών βακτηρίων” που προκαλούν ένταση και στο έντερό μας, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου πολύ σύντομα μετά την λήψη προβιοτικών” λέει η γαστρεντερολόγος Julia Hughes.

Μειωμένο πρήξιμο και αέρια

Με τον ίδιο τρόπο που μειώνονται τα κακά βακτήρια και ο πόνος, έτσι μειώνονται και οι ζυμώσεις που γίνονται στο έντερό μας και προκαλούν πρήξιμο και αέρια. Όταν τα καλά βακτήρια πάρουν το πάνω χέρι, μειώνουν την δημιουργία αερίων και κάνουν το πρήξιμο να υποχωρεί, λέει η Dr. Hughes

Αυξημένη κινητικότητα του εντέρου

Τα προβιοτικά βοηθούν στην ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και διευκολύνουν τις κενώσεις, πράγμα που είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό για τους ανθρώπους που έχουν δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο πόνος του εντέρου.

Καλύτερη πέψη

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά μπορεί να μας βοηθήσει να νοιώσουμε καλύτερα γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη πέψη. “Ένα ισορροπημένο περιβάλλον στο έντερο, μπορεί να μας βοηθήσει να χωνεύουμε καλύτερα σε καθημερινή βάση και σε κάποιες περιπτώσεις να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την δυσπεψία.” σημειώνει η γιατρός.

Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ενέργεια

Αν νοιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και περνάτε τον χειμώνα σας χωρίς ιώσεις και κρυώματα, τότε είναι πιθανό να βλέπετε αυτές τις ευεργετικές αλλαγές εξαιτίας των προβιοτικών σας. Όπως λέει η Dr. Hughes “Όταν διατηρούμε το μικροβίωμα του εντέρου μας σε καλή ισορροπία, αυτό μπορεί να βοηθήσει και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν μας προστατεύει μόνο αποκρούοντας του ιούς του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά συμβάλει και στην γενικότερη καλή μας υγεία, καθώς επιτρέπει στον οργανισμό μας να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε.”

Μειωμένη φλεγμονή του εντέρου

Επειδή τα προβιοτικά βοηθούν το έντερό μας να παραμένει υγιές, όσοι υποφέρουν από φλεγμονές του εντέρου, μπορεί να βρουν ανακούφιση από την στιγμή που θα αρχίσουν να τα καταναλώνουν. “Σε κάποιους ασθενείς, τα ζωντανά προβιοτικά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές φαρμακευτικές αγωγές, έχουν βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή του εντέρου τους” λέει η Dr. Hughes

Αν λοιπόν έχετε προσέξει μία ή και περισσότερες αλλαγές από τις παραπάνω στον οργανισμό σας από την στιγμή που αρχίσατε να παίρνετε προβιοτικά, αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να σας βοηθούν. Όπως εξηγεί η γιατρός, δεν πρόκειται για μια θεραπεία που θα μας δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα αμέσως. Καλό θα είναι όμως να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά, όταν θα έχουν περάσει ένας με δύο μήνες από την ημέρα που τα ξεκινήσατε.