Δεν είναι καθόλου παράξενο, για πολλούς από εμάς, να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην φροντίδα του δέρματος ή των μαλλιών μας, από ότι στην φροντίδα των εσωτερικών μας οργάνων. Με αυτή την πρακτική, συχνά παραβλέπουμε πιθανά συμπτώματα μιας οποιασδήποτε οργανικής δυσλειτουργίας, θεωρώντας ότι είναι κάτι παροδικό ή, ακόμα χειρότερα, συνηθίζοντας σιγά σιγά στην ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων ή των ενοχλήσεων.

Το στομάχι και το έντερό μας, δίνουν πολλές φορές τέτοια σημάδια δυσλειτουργίας, τα οποία όμως τείνουμε συχνά να παραβλέπουμε, θεωρώντας τα φυσικά, λόγω του άγχους της καθημερινότητας. Τα συμπτώματα αυτά όμως μπορεί να μας προειδοποιούν για ασθένειες του γαστρεντερικού μας συστήματος και καλά θα κάνουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας αν επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Dr. Megan Rossi, ιδρύτρια της The Gut Health Clinic του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου Love Your Gut, δίνει μερικές απλές συμβουλές για την φροντίδα του εντέρου μας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον ρόλο του στην γενικότερη υγεία μας.

Να τα 5 απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με την γνώμη της:

Κάντε μια διατροφή με ποικιλία

Το να τρώμε φαγητά με προβιοτικά είναι φυσικά απαραίτητο για την υγεία του εντέρου μας, λέει η Dr Rossi. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει μια κάποια ποικιλία τροφών. Όσο καλό κι αν είναι το μπρόκολο, δεν είναι κάτι που μπορείς να τρως κάθε βράδυ, καθώς δεν λαμβάνεις μια σειρά από πρωτεΐνες χρήσιμες για την πέψη. “Όσο μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών τρώμε, τόσο περισσότερο βοηθάμε το μικροβίωμα του εντέρου μας να είναι ευτυχισμένο.” λέει η γιατρός.

Η ίδια λέει ότι ξεκινάει την μέρα της με προϊόντα ζύμωσης όπως είναι το γιαούρτι ή τα overnight oats, αλλάζει όμως τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα ή τα λαχανικά που προσθέτει κάθε μέρα στο πιάτο της, ανάλογα με τα γούστα της.


Μασήστε καλά- πολύ καλά

Πόσες φορές μασάτε την κάθε μπουκιά; Η Dr. Rossi λέει ότι θα πρέπει να στοχεύουμε σε 20 με 30 φορές την μπουκιά. “Τα ένζυμα του σάλιου μας διασπούν τις τροφές, οπότε χρειάζονται χρόνο για να το κάνουν”, λέει η ίδια. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν είναι δυνατό να μετράμε τις φορές που ανοιγοκλείνουν τα σαγόνια μας σε κάθε μπουκιά, είναι όμως δυνατό να έχουμε επίγνωση του τρόπου που τρώμε και να μην καταβροχθίζουμε το φαγητό μας. Αυτό θα κάνει την διαφορά στην πέψη του στομάχου. Το καλό μάσημα θα μειώσει τα πρηξίματα και τους πόνους στομαχιού και εντέρου. Στο επόμενο γεύμα σας προσπαθήστε να μασήσετε μετρώντας, για να πάρετε μια γενική ιδέα και συνεχίστε από εκεί.


Υποστηρίξτε την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σας

Το γνωρίζατε άραγε ότι το πεπτικό σας σύστημα είναι απευθείας συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό σας; Αυτό γίνεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, που επιβλέπει μια σειρά σημαντικών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της πέψης. Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι το έντερό σας αντιδρά στους στρεσογόνους παράγοντες με συμπτώματα όπως στομαχόπονο, αλλαγές στην όρεξη και διάρροια. Αυτό είναι όμως ταυτόχρονα και καλό νέο. Σημαίνει ότι αν κρατάμε μια σωστή δίαιτα, δίνοντας έμφαση στην υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, μπορούμε να βελτιώσουμε και την ψυχική μας υγεία.

Η Dr. Rossi λέει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση ακόμα περισσότερο αν ενσωματώσουμε τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινότητάς μας, όπως είναι αυτή της διαφραγματικής αναπνοής, μιας αναπνοής δηλαδή που δεν σταματάει στους πνεύμονες αλλά κατεβαίνει ως το διάφραγμα και την κοιλιακή χώρα. Η γιόγκα επίσης μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα του εντέρου, με σχετικές ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτό.


Απολαύστε το φαγητό σας

Μην παρασκέφτεστε ποια τροφή είναι “καλή” και ποια “κακή”, διότι, όπως λέει η Dr Rossi, οι τροφές αυτές καθαυτές δεν είναι το πρόβλημα, με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι καλά ή κακά τα ίδια μας τα συναισθήματα. Λέει μάλιστα ότι αυτή η στάση απέναντι στο φαγητό μπορεί να κινητοποιήσει το φαινόμενο nocebo, που είναι το αντίθετο του φαινομένου placebo. Σύμφωνα με το φαινόμενο nocebo, μπορεί να βιώσουμε αρνητικές αλλαγές στην ψυχολογία μας επειδή θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κάτι κακό που θα τις προκαλέσει έτσι κι αλλιώς.

“Έρευνες έχουν δείξει,” λέει η γιατρός, “ότι αν αισθανόμαστε ενοχές σχετικά με το τι βάζουμε μέσα στο στομάχι μας, θα του δημιουργήσουμε ένταση και αυτό θα πρηστεί. Τρελές δίαιτες με πολλές απαγορεύσεις, δεν μας κάνουν καλό. Αν επιθυμείτε να φάτε σοκολάτα, δοκιμάστε την με μερικά φιστίκια ή ξερό μάνγκο, ώστε να προσθέσετε και κάτι φυτικό στο σνακ σας. Η τροφή μας θα πρέπει να μας προσφέρει και απόλαυση εκτός από θρέψη.”


Πάρτε πρωτοβουλίες για την υγεία σας

Η Dr Rossi, όπως και όλοι οι γιατροί, λένε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γαστρεντερικό μας και, αν κάτι μας ανησυχεί, να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας. Αν αφήνουμε τα όποια συμπτώματα να γίνονται η νέα μας κανονικότητα και συνεχίζουμε σαν να μην υπάρχουν, τότε στρώνουμε δύσκολο δρόμο για τον εαυτό μας. Προτείνει μάλιστα να αρχίσουμε να καταγράφουμε τις πιθανές μας ενοχλήσεις  στο ημερολόγιό μας.

Τα συμπτώματα των οποίων την ύπαρξη παραβλέπουμε δικαιολογώντας την ύπαρξή τους με το να τα αποδίδουμε στο άγχος, μπορεί να είναι ενδείξεις μιας από τις ασθένειες του εντέρου που βασανίζουν πολλούς σύγχρονους ανθρώπους, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα ή ακόμα και η νόσος του Crohn. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούμε την βοήθεια ενός ειδικού γαστρεντερολόγου καθώς είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα φύγει από μόνο του.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!