Μία πεταλούδα μπορεί να σε γοητεύσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, και πρώτον από όλους τα φτερά της. Περίπλοκα σχεδιασμένα σαν από κάποιον καλλιτέχνη, όμως με την τόσο απόλυτη συμμετρία που μόνο η φύση μπορεί να υπογράψει. Μοναδικά για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, άλλοτε σε φωτεινές αποχρώσεις αισιοδοξίας και άλλοτε πιο σκοτεινά και επιβλητικά, σαν μαγικό πέπλο.
Προσωπικό αγαπημένο μου στοιχείο της πεταλούδας είναι η διαδικασία με την οποία συστήνεται στον κόσμο. Περνάει χρόνο τυλιγμένη στο κουκούλι της, δουλεύει με τον εαυτό της, μεγαλώνει και αναπτύσσεται, και όταν είναι πια έτοιμη αρχίζει να πετάει, πιο όμορφη από ποτέ.
Για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα αξίζει να προσέξεις το Believe In Your Butterfly, το street art project του Νικόλα Χατζή που γεμίζει με πεταλούδες τους τοίχους της Αθήνας (και όχι μόνο), προσφέροντάς μας μία εναλλακτική ματιά στους δρόμους της πόλης που συχνά αντανακλάει την ψυχολογία μας ή τουλάχιστον προσφέρει μία χρωματιστή διαφυγή.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε στην καλοκαιρινή Αστυπάλαια μερικά χρόνια πριν, όταν ο Νικόλας ξαφνικά βρέθηκε να περνάει διαφορετικές διακοπές από εκείνες που είχε σχεδιάσει, με αρκετές δυσκολίες, έντονες αλλαγές και χωρίς σπίτι για να μείνει. Κατέληξε να φιλοξενείται από ένα φιλικό ζευγάρι, κάνοντας κατάληψη στο παιδικό δωμάτιο και ξαπλώνοντας σε ένα κρεβάτι γεμάτο λούτρινα. Η συχνή παρέα με το μικρότερο μέλος της οικογένειας του ξύπνησε μία επιθυμία να αρχίσει να ξαναζωγραφίζει (χόμπι που είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια) και έτσι κατέληξε να βάφει πέτρες και βότσαλα, όλα προς τιμήν του νησιού στο οποίο βρισκόταν. Σε περίπτωση που και εσύ δεν το γνώριζες, η Αστυπάλαια ονομάζεται και Πεταλούδα του Αιγαίου.

Στο τέλος του καλοκαιριού ανακάλυψε πως ο μικρός του φίλος έψαχνε τις πεταλουδοπέτρες σε κάθε παραλία και δρομάκι που πήγαινε για παιχνίδι και τις έκανε συλλογή. Φεύγοντας προς το αθηναϊκό Φθινόπωρο, ο Νικόλας άφησε πίσω έναν χάρτη θησαυρού για το αγοράκι, έτσι ώστε να βρει τις πέτρες που του έλειπαν και να τις κρατήσει μέχρι να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Believe In Your Butterfly. Από την θάλασσα μεταφέρθηκε στην πόλη, οι πεταλούδες μεγάλωσαν, κόλλησαν πάνω σε τοίχους και πλέον μπορούμε και εμείς να τις κυνηγάμε, χωρίς χάρτη βέβαια.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Μπορείς να τις εντοπίσεις σε διάφορα σημεία της βόλτας σου, άλλα απολύτως φανερά (πάρκα, πεζόδρομοι, πλατείες) και άλλα όχι τόσο (γκαράζ και τοίχοι σπιτιών) και ένα από τα πράγματα που θα παρατηρήσεις είναι η διαφορά στα χρώματα και το ύφος του σχεδίου. Άλλες σφύζουν από ζωηρές αποχρώσεις και color blocking, τόσο που σίγουρα θα θέλεις να κοντοσταθείς και να βγάλεις τουλάχιστον μία φωτογραφία για το feed σου στο ινσταγκραμ. Μερικές όμως είναι σκοτεινές και άγριες, σχεδόν τρομακτικές στην όψη αλλά με έναν εντυπωσιακό μαγνητισμό.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

“Την χρωματιστή την έκανα με το που γύρισα από διακοπές φέτος. Ήμουν ξεκούραστος και ξέγνοιαστος,” λέει ο Νικόλας ενώ στέκεται μπροστά στο έργο του.
“Και την μαύρη με τις νεκροκεφαλές;” ρωτάω εγώ.
“Πρώτη εβδομάδα καραντίνας.”

H μεγαλύτερη πρόκληση στον σχεδιασμό ωστόσο δεν είναι η παλέτα ούτε το μέγεθος αλλά η συμμετρία από το ένα φτερό στο άλλο, το οποίο κάνει κάθε πεταλούδα ένα χρονοβόρο project και απαιτεί από τον καλλιτέχνη αρκετή συγκέντρωση και αφοσίωση. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του εγχειρήματος όμως, εκτός από το δημιουργικό outlet, είναι πως του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψει κρυφές γωνίες σε κάθε σημείο της πόλης, αλλά και να τις ομορφύνει για τους επόμενους που θα τις επισκεφτούν. Όπως λέει ο ίδιος, είναι ένας δημιουργικός διάλογος με αγνώστους, μέσω του οποίου προβάλει τον δικό του κόσμο και περιέργως, αισθάνεται πως κάτι παίρνει από τον κάθε περαστικό που θα κάνει παύση για να παρατηρήσει την δουλειά του.

Είναι ωραίο να πιστεύεις σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Γιατί όχι σε μία τεράστια πεταλούδα στον δρόμο σου για την δουλειά;