Δεν έχω ποτέ μετανιώσει το γεγονός ότι μένω στο Κουκάκι, ούτε στο ελάχιστο. Η μαγευτική συνοικία μας βρίσκεται σε περπατητή απόσταση από όλες τις ωραίες βόλτες της Αθήνας, μία ανάσα μακριά από το κέντρο αλλά χωρίς την βαβούρα του, και καταφέρνει να μοιάζει σαν χωριό και την πιο σύγχρονη γειτονιά της πόλης ταυτόχρονα. Δεν θα το κρύψω βέβαια πως με έπιανε λίγο η ψυχή μου τους πρώτους μήνες του lockdown που τα πάντα είχαν ερημώσει, μόνο με τους μόνιμους κατοίκους να πηγαινοέρχονται και τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά. Όμως τον τελευταίο καιρό η ζωή σιγά-σιγά επιστρέφει, οι παρέες έχουν ξεκινήσει να βολτάρουν στους πεζοδρόμους με ποτά στο χέρι και το street food εξακολουθεί να απολαμβάνει τον χρυσό θρόνο του. Οι κουκακιώτικες επιλογές για κοκτέιλ, φαγητό, brunch και καφέ ήταν ήδη πολλές και όλες τους καλές. Παρόλα αυτά, στον γευστικό χάρτη της περιοχής προστέθηκαν ήδη εν καιρώ καραντίνας καινούργια μαγαζιά που υπόσχονται να εμπλουτίσουν την επίσκεψή σου, προσφέροντας τις λαχταριστές τους δημιουργίες. Ας δούμε!

Baldo – The Saucy Pasta


Στην λίστα των μαγαζιών που μας έλειπαν, σίγουρα ένα καλό pasta bar ήταν ψηλά στις επιθυμίες μας. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχούμε άλλο για το πού θα βρούμε νόστιμους μακαρονένιους υδατάνθρακες στο Κουκάκι, καθώς πρόσφατα άνοιξε το Baldo και είναι έτοιμο να μας σερβίρει ό,τι τραβάει η όρεξή μας. Το κοκκινοπράσινο μαγαζάκι σου τραβάει αμέσως την προσοχή με την χαρούμενη (και θα έλεγα νεουρκέζικη) αισθητική του, ενώ όσο περνάει η ώρα τόσο μεγαλύτερη ουρά από πεινασμένους θα βρεις απ’έξω. Τα ζυμαρικά φτιάχνονται μπροστά σου σε ανοιχτή κουζίνα, ενώ το μενού ικανοποιεί κάθε γούστο. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία είδη pasta, να προσθέσεις extra topics και να απολαύσεις την γεύση που σου γυάλισε περισσότερο σε takeaway πακέτο. Προτείνω το Truffle Mushrooms με κρέμα από άγρια μανιτάρια, παλαιωμένη παρμεζάνα, λάδι λευκής τρούφας και μυρωδικά ενώ αποκάλυψη είναι και η vegan επιλογή Rigatoni Ολικής Άλεσης με πουρέ μπρόκολο, τυρί vegan, chili και διάφορα λαχανικά.

Βεΐκου 39, Αθήνα


Βlame the Sun

Aπό την Νέα Υόρκη πηγαίνουμε στην Καλιφόρνια, λίγο παρακάτω στην Βεΐκου. Το Blame The Sun είναι το νέο brewery της γειτονιάς μας, το οποίο ήδη μαζεύει κάθε λογής καλού κόσμου και έχει μετατρέψει μία σχετικά αδιάφορη γωνιά σε στέκι. Με δικό τους taproom, εξαιρετικές γεύσεις και ποικιλία (στο λέει άτομο που δεν αγαπάει καθόλου την μπύρα), μία χαλαρή και μονίμως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και εξαιρετικά φιλικούς ιδιοκτήτες, το Blame the Sun σίγουρα έχει έρθει για να μείνει. Υπέροχο επίσης ότι υπάρχουν σανίδες του σερφ προς πώληση στο μαγαζί, στοιχείο που τονίζει το Californian vibe που προείπαμε και σχεδόν σε κάνει να ακούς τα κύματα όσο πίνεις το δεύτερο ποτήρι για σήμερα.


Γκρικ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Γκρικ (@gkrik.koukaki)

Το εστιατόριο που τάισε ολόκληρο τον κουκακιώτικο κόσμο κατά την διάρκεια του lockdown άνοιξε επισήμως όσο βρισκόμασταν στο πικ της πανδημίας και όμως κατάφερε να εδραιωθεί σχεδόν αμέσως στην food σκηνή της περιοχής. Παρόλο που πρωτοδοκιμάσαμε τα παραδοσιακά του ελληνικά πιάτα τον Δεκέμβρη, εξακολουθεί να θεωρείται νέα άφιξη στην γειτονιά, κυρίως κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στο Γκρικ θα δοκιμάσεις αυθεντική, ελληνική κουζίνα χωρίς καμία διεθνή επιρροή, η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα σπιτικά καλούδια της μαμάς/γιαγιάς σου. Μία πανδαισία οικείων γεύσεων άριστα μαγειρεμένων, που όχι μόνο θα σε χορτάσει αλλά θα σε εθίσει. Για τους γλυκατζήδες της παρέας (εγώ είμαι οι γλυκατζήδες), μην παραλείψετε το καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα βανίλια, ελληνικό καφέ και παγωτό καϊμάκι.

Βεΐκου 93, Φιξ

Και ένα προσεχώς

Django Gelato (Athens edition)

Το διάσημο ice cream spot της υπέροχης Σύρου ανοίγει παράρτημα στην Αθήνα και (φυσικά) διάλεξε το Κουκάκι για αυτό το εγχείρημα. 100% pure παγωτό, τρομερή και γνήσια γεύση, αγνά συστατικά, επίμονη μελέτη στην λεπτομέρεια και ένας καλόγουστος χώρος που “δένει” όλα τα παραπάνω με τον πιο όμορφο τρόπο. Watch this space. Έρχεται η συνέχεια.