Αν έχεις δουλέψει έστω μία φορά στη ζωή σου, τότε ξέρεις πόσο μεγάλη σημασία έχει ποιος είναι το αφεντικό σου. Αρκεί να πούμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Randstad US, το 60% των εργαζομένων θα άλλαζε ή έχει αλλάξει δουλειά εξαιτίας ενός κακού αφεντικού και το 58% θα δεχόταν μία θέση με χαμηλότερο μισθό προκειμένου να έχει ένα καλύτερο/πιο συνεννοήσιμο/να μην θυμίζει τον Σατανά.

Προφανώς τέλειο αφεντικό δεν υπάρχει -άνθρωπος είναι και ο προϊστάμενός σου-. Ωστόσο είναι άλλο να ανεχόμαστε μια-δυο παραξενιές και  άλλο να μιλάμε για έναν τοξικό άνθρωπο που δημιουργεί πρόβλημα στην απόδοσή σου και επιβαρύνει συνεχόμενα την ψυχολογία σου. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Εμείς σου δίνουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά. Αν τα αναγνωρίσεις στο δικό σου αφεντικό, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να πάρεις κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το επαγγελματικό σου μέλλον.

Δεν σε αφήνει να κάνεις τη δουλειά σου
Ανεξαρτήτως του αντικειμένου μας, ο καθένας έχει κάποια στάνταρ πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στο ωράριό του. Αυτό, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο όταν το αφεντικό σου -ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αφεντικά σου- αποφασίζει να σου δίνει κάθε λίγο και λιγάκι επιπλέον δουλειές που πρέπει να γίνουν “άμεσα”. Προφανώς θέλει όλες να μπουν σε προτεραιότητα, ακόμα κι αν η βασική σου δουλειά εκείνη την στιγμή είναι να σώσεις τον πλανήτη από μετεωρίτη.

Δεν σέβεται τον εκτός εργασίας χρόνο σου
Δεν τον ενδιαφέρει αν είναι βράδυ, αν είναι Σαββατοκύριακο, αν είναι αργία ή αν έχεις πάρει άδεια. Μόλις θυμήθηκε ότι θέλει να σου κάνει παρατήρηση για κάτι ή αποφάσισε να σου απαντήσει στο email που εσύ του έστειλες το πρωί ή προέκυψε μία εργασία που πρέπει να γίνει αυτή την στιγμή και θέλει εσύ να την κάνεις, οπότε θα σου στείλει μήνυμα ή, ακόμα καλύτερα, θα σου τηλεφωνήσει επιτόπου. Διέκοψε κάποια έξοδό σου, είσαι εκδρομή ή χαλάρωνες τρώγοντας στον καναπέ σου; Δεν είναι δικό του πρόβλημα και θα παρεξηγηθεί αν το αναφέρεις.

Αλλάζει συνεχώς γνώμη
Είναι το αφεντικό σου, αισθάνεσαι ότι η καριέρα σου εξαρτάται από αυτόν και θες να είναι ικανοποιημένος από εσένα. Ωστόσο, το καθιστά σχεδόν αδύνατο. Γιατί; Διότι ούτε ο ίδιος δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει. Τη μία βδομάδα σου ζητάει να κάνεις μία δουλειά με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και την επόμενη όχι απλά απαιτεί το ακριβώς αντίθετο, αλλά σε επιπλήττει επειδή έκανες αυτό που αρχικά ζήτησε -χωρίς, βέβαια, να παραδεχτεί τη δική του ανάμειξη-.

Δεν καταλαβαίνεις τι έκανες λάθος
Δεν του άρεσε όπως έκανες κάτι που σου ανέθεσε, έχεις κάθε καλή πρόθεση να το διορθώσεις και να βελτιωθείς, αλλά δεν σου εξήγησε ποτέ ποιο ήταν το λάθος σου. Πιθανώς σου ήρθε απλώς ένα email γεμάτο παράπονα/σπόντες ή απλά σου ζήτησε να κάνεις κάτι πάλι από την αρχή, χωρίς κανένα απολύτως feedback. Το αποτέλεσμα; Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος, πάντα έχει μια αφορμή να γκρινιάξει και εσύ κάνεις επιπλέον δουλειά τζάμπα.

Δημιουργεί ίντριγκες
Μιλάει σε όλους για όλους. Όταν αποφασίζει να βγάλει το “φτυάρι”, είναι πιθανώς η μόνη στιγμή που τον έχεις ακούσει να λέει καλή κουβέντα για εσένα, με βασική του ελπίδα να κάνει και εσένα να βγάλεις το δικό σου. Βέβαια ό,τι πεις θα μεταφερθεί άμεσα στο σχετιζόμενο πρόσωπο, με τον ίδιο τρόπο που εσύ έμαθες ό,τι έχει τυχόν ειπωθεί για εσένα. Σκοπός του; Ίσως απλά να είναι κουτσομπόλης ή ίσως με αυτόν τον τρόπο να φροντίζει, έτσι ώστε οι υφιστάμενοί του να μην έχουν καλές μεταξύ τους σχέσεις και να μην συσπειρωθούν εναντίον της γενικότερα τοξικής συμπεριφοράς του.

Σε μειώνει συνεχώς
Αν κάνεις κάτι λάθος, εννοείται ότι πρέπει να στο πει για να διορθωθεί. Το θέμα είναι ο τρόπος που εκφράζεται, ο οποίος φαίνεται να αποσκοπεί περισσότερο στο να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα και να νιώσει ανώτερος, παρά στη λύση ενός προβλήματος. Ο ίδιος άνθρωπος, μάλιστα, συχνά προσβάλει και ειρωνεύεται τους υφιστάμενούς του όχι μόνο για την επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είτε πρόκειται για την εμφάνιση, τα πιστεύω ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό τους.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!