Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια βάλε βγάλε, η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε γκρο πλαν ίσως περισσότερο από ποτέ. Ο φταίχτης; Το The Crown του Netflix. Και ποιος άλλωστε δεν θέλει να κοιτάξει τις πλουσιοπάροχες ζωές μιας από τις πιο μυστηριώδεις οικογένειες του πλανήτη μέσα από την κλειδαρότρυπα; Αν κρίνουμε από την επιτυχία της σειράς, ουδείς. Στις δυο τελευταίες σεζόν βέβαια το πλάνο έχει αρχίσει να ζουμάρει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, από τότε που έκανε την εμφάνισή της και η πριγκίπισσα Νταϊάνα στην σειρά,  και όπως και στην πραγματική ζωή, έχει στρέψει όλα τα φώτα πάνω της. Και αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πριγκίπισσα του λαού, όπως την αποκαλούσαν, ήταν το πιο χαρισματικό άτομο που έζησε ποτέ στο Buckingham, με διαφορά. Αφουγκραζόμενοι λοιπόν αυτήν την ολοένα αυξανόμενη προσοχή που απολαμβάνει τελευταία η λέιντυ Ντάι από κάθε είδους media, η εταιρεία παραγωγής NEON ανακοίνωσε πριν περίπου έξι μήνες ότι η βιογραφική ταινία της πριγκίπισσας βρίσκεται στα σκαριά, και από τότε μας τιζάρει με κάθε τρόπο.

Who Will Play Princess Diana in 'The Crown' Season 4 - Meet Emma Corrin

Εν όψει λοιπόν της επερχόμενης πρεμιέρας της ταινίας Spencer, που θα ανοίξει αυλαία στις 3 του Σεπτέμβρη στο φεστιβάλ της Βενετίας, μόλις κυκλοφόρησε μια νέα αφίσα. Στην φωτογραφία βλέπουμε την Kristen Stewart, η οποία θα επιχειρήσει να ενσαρκώσει την λέιντυ Ντάι, να κάθεται στραμμένη προς τα πίσω σε μια στάση που φωνάζει εσωστρέφεια, αποξένωση και αλλοτρίωση, το αμάλγαμα των συναισθημάτων της πριγκίπισσας όπως ξέρουμε πλέον, κατά τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια επί των βασιλικών της καθηκόντων. Όλα καλά και σωστά δοσμένα μέχρι εδώ. Το δεύτερο σημείο που επίσης δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε είναι ο άλλος πρωταγωνιστής της εικόνας αλλά και της αληθινής ζωής της Νταϊάνας, το ρούχο. Πόσο ανταποκρίνεται στις ενδυματολογικές επιλογές της πριγκίπισσας irl, και τι θέλει να μας πει;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Όπως όλοι λίγο πολύ ξέρουμε, το στυλ της πριγκίπισσας της διπλανής πόρτας είχε τέτοια επιρροή σε όλη την διάρκεια των ’80ς και των ’90ς που κατάφερε να καθορίσει το ενδυματολογικό γίγνεσθαι μιας ολόκληρης γενιάς, και καταπώς φαίνεται συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Συνεπώς, πιστεύουμε με σιγουριά πως και στην επικείμενη ταινία, στόχος είναι τα κοστούμια να κάνουν ένα γιγάντιο buzz. Και για ένα τέτοιο μιντιακό εγχείρημα θα έπρεπε προφανώς να επιλεχθεί ένας ενδυματολόγος αντίστοιχου βεληνεκούς. Έτσι πολύ λογικά την δουλειά ανέλαβε η βραβευμένη με Όσκαρ Jacqueline Durran, το mastermind πίσω από το iconic πλέον σμαραγδί φόρεμα της Keira Knightley στην Εξιλέωση, και τα λαχταριστά ταφταδοκουστούμια του πιο πρόσφατου Little Women.

Πίσω στο θέμα μας λοιπόν, κοιτάζοντας το φόρεμα στην φωτογραφία της αφίσας αναρωτιόμαστε τα τι και τα πώς που κρύβονται από πίσω. Η αλήθεια είναι ότι μας θυμίζει διάφορα κομμάτια που έχει φορέσει στο παρελθόν αλλά όχι ένα συγκεκριμένο. Ο λευκός πληθωρικός ταφτάς της φούστας μας φέρνει κατά νου το εμβληματικό νυφικό της λέιντυ Ντάι, δια χειρός του σχεδιαστικού ντούο Elizabeth και David Emanuel, το στράπλες στοιχείο του και τα χρυσά κεντήματα μας θυμίζουν την μεσάτη τουαλέτα που μας σέρβιρε το 1981  σε έξοδό της στο Victoria and Albert Museum, ενώ το μίνιμαλ περλένιο κολιέ που αχνοφαίνεται είναι ο πυρήνας της στυλιστικής της ταυτότητας.

PRINCESS DIANA JUNE 17, 1997
AMERICAN RED CROSS
WASHINGTON DC

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από την εταιρεία παραγωγής, το ήδη πολυσυζητημένο φόρεμα της αφίσας, αλλά και τα κοστούμια στο σύνολό τους, δεν αποτελούν την πιστή αντιγραφή κανενός κομματιού της πριγκίπισσας. Αντί αυτού, η ενδυματολόγος έχει πάρει ιδέες από τις αναρίθμητες εμφανίσεις της Νταϊάνα και τις έχει προσαρμόσει στο καλλιτεχνικό όραμα του σκηνοθέτη, ακολουθώντας την ίδια γραμμή με εκείνον, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε σχετικά, “Χτίζοντας τον χαρακτήρα της Νταϊάνα, δεν θέλαμε απλά να ξαναπλάσουμε την ίδια εικόνα, αλλά χρησιμοποιώντας το σινεμά και τα εργαλεία του στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο εσωτερικό κόσμο που θα ισορροπεί σωστά ανάμεσα στο μυστήριο και την ευαισθησία της προσωπικότητάς της”.

Εν αναμονή της πρεμιέρας, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, θα σταθεί το Spencer και τα κοστούμια του στο ύψος των έξτρα απαιτητικών περιστάσεων; Μείνετε συντονισμένοι, η απάντηση κοντοζυγώνει.