Στην κατηγορία “Δεν έχω νιώσει πιο 30 (οκ, σε ένα μήνα 31, αλλά who’s counting?) τον τελευταίο καιρό” μπορώ πια να καταχωρήσω το γεγονός ότι δε γνώριζα πώς λέγεται το πιο πρόσφατο ινσταγκραμικό trend, τον όρο για το οποίο έμαθα μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Ο λόγος για το photo dump που μάλλον όλοι γνωρίζετε πλην εμού. Φυσικά είχα αρχίσει να παρατηρώ στους λογαριασμούς αγαπημένους celebrities σειρές από φωτογραφίες με μηδενική σύνδεση μεταξύ τους και σύντομα είδα το – πλέον – trend να αρχίζει να επηρεάζει και τα post των φίλων μου.

To photodump λοιπόν έχει κυριεύσει και το ελληνικό Instagram και οι καλοκαιρινές διακοπές έγιναν η ιδανική ευκαιρία για ανάλογης αισθητικής post καθώς τα παράδοξα της επαρχίας, το νησιώτικο τοπίο, τα καλαμαράκια, ή μία ακρίδα που στάθηκε μεταξύ εξωτερικού σκηνής και κουνουπιέρας συνθέτουν το ιδανικό photo dump. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα origins του συγκεκριμένου trend, ποιοι celebrities το αγκάλιασαν και ποιοι το δίκασαν, πώς γίνεται το photo dump το σωστό και μερικά υποδειγματικά ανάλογα ποστ, γιατί μπορεί να είστε γραίες και γραίοι σαν εμένα και τόση ώρα να μη γνωρίζετε γιατί μιλάω.

Γέννημα της πανδημίας

Το photo dump κυκλοφορεί στην πιάτσα με το κωδικό όνομα “trend της πανδημίας” καθώς ξεκίνησε μέσα στα lockdowns. Το photo dump είναι ουσιαστικά μία σειρά φωτογραφιών με λίγη έως και μηδαμινή σχέση μεταξύ τους. Το σημαντικότερο εδώ όμως είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι σχεδόν απαραίτητο να μην είναι τέλειες. Σε ένα σύμπαν όπως αυτό του Instagram που κατακλύζεται από φωτογραφίες επεξεργασμένες με διάφορα φίλτρα, περασμένες από κάθε πιθανό app που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους που γενικότερα έχουν σκοπό να προωθούν μια ωραιοποιημένη απεικόνιση της πραγματικότητας, το photo dump είναι σχεδόν επαναστατικό. Κουνημένες φωτογραφίες, θολές φωτογραφίες, με άπειρα pixels από το πολύ zoom, με άκυρο καδράρισμα είναι οι φωτογραφίες που οφείλει να συμπεριλάβει κανείς σε ένα αυθεντικό photo dump. Επίσης, ανάμεσά τους βρίσκουν τη θέση τους stills από ταινίες, memes, ή άλλα άκυρα εικαστικά. Ένα photo dump ποστάρεται συνήθως δίχως caption ή με κάποιο μικρό κείμενο που πάντως δεν εξηγεί όσα απεικονίζονται στις φωτογραφίες.

Πώς όμως το γέννησε η πανδημία; Πηγαίνετε απλώς 3 μήνες πίσω και σκεφτείτε πόσα ερεθίσματα είχατε μέσα στο διαμέρισμά σας που να αξίζουν ένα κλίκ, πόσω μάλλον ένα post. Το photo dump έχει – ή καλύτερα είχε, στην αρχή του – να κάνει με το να είσαι αυθεντικός και να μοιράζεσαι στιγμές από τη ζωή σου εν μέσω πανδημίας. Οι φωτογραφίες που θα απορρίπτετε σε κανονικές συνθήκες ή που θα νιώθατε ότι δεν αξίζουν να ποσταριστούν και μπορεί να σας φαίνονταν αδιάφορες ακόμα και για τα εφήμερα stories είχαν βρει ξαφνικά μία νέα πατρίδα.

Το αγαπημένο των celebs

Κι ενώ μάλλον η Gen Z ήταν εκείνη που ξεκίνησε το trend του photo dump, εκείνοι που το καθιέρωσαν ήταν φυσικά οι celebrities και οι απανταχού influencers. Ονόματα όπως η Kylie Jener, η Megan Thee Stallion, η Dua Lipa και η Gigi Hadid ήταν από τα πρώτα στους λογαριασμούς των οποίων μπορεί να συναντήσει κανείς photo dumps. Βέβαια υπήρχαν και κάποιοι που “δίκασαν”, όπως η Rihanna, η οποία σε μία ακόμα φωτογραφία όπου είναι απαράμιλλη έβαλε caption “phuck a photo dump”.

Εντάξει Rihanna μου, δεν σου αρέσει το photo dump, we get it, μην χτυπιέσαι.

To photo dump το ελληνικό

Εντός συνόρων τώρα, το photo dump έγινε άκρως εθιστικό για τους έλληνες χρήστες της πλατφόρμας και σχεδόν κάθε καλοκαιρινό ποστ που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι μια συλλογή από φωτογραφίες με μηδενικό συνειρμό. Φυσικά και οι δικοί μας celebrities αγκάλιασαν το trend, αλλά όχι καθολικά. Όπως και να χει βασίλισα του ελληνικού photo dump στην καρδιά μου είναι η Ελένη Φουρέιρα της οποίας οι άσχετες φωτογραφίες στα καρουζέλ της (σ. όπως αλλιώς λέγεται και μία σειρά φωτογραφιών ενός photodump) είναι συνήθως ένα ποτήρι κρασί ή κάτι που τρώγεται, οι οποίες έρχονται μετά από φωτογραφίες που την απεικονίζουν όπως πάντα συγκλονιστική. Για την ιστορία, να το ξεκαθαρίσουμε, οι φωτογραφίες ενός photo dump μπορούν να ανήκουν σε μία ενιαία θεματική π.χ. “καλοκαιρινές διακοπές”, απλά οφείλουν να είναι όσο πιο άσχετες μεταξύ τους ή άτεχνες γίνεται.

Εσείς έχετε υποκύψει ήδη στο νέο Instagram trend ή όχι ακόμα;