Τις τελευταίες μέρες είδαμε δύο πράγματα, μεταξύ άλλων, να τρεντάρουν στο ελληνικό Twitter. Το ένα ήταν το hashtag με το όνομα πρώην πολιτευόμενης της ΝΔ και το άλλο το #gntmgr. Το παράδοξο; Τα δύο hashtags τρένταραν την ίδια στιγμή στην ίδια χώρα για εντελώς αντίθετους λόγους.
Από τη μία, το πρώτο αφορούσε post της συγκεκριμένης γυναίκας, στο οποίο έκανε body shaming στη Δανάη Μπάρκα, με αφορμή παπαρατσικές φωτογραφίες της με μαγιό. Πάνω από ένα άρθρο, που μίλαγε για κοπλιμέντα προς την παρουσιάστρια και ηθοποιό, έγραψε: “Αντί να ασχοληθούμε με το τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα, που είμαστε η ν.1 χώρα στην Ευρώπη στην παιδική, αλλά και στην ενήλικη παχυσαρκία, προβάλλουμε τέτοια λάθος πρότυπα υγείας, στα πλαίσια της woke culture. Θα το πληρώσουμε δυστυχώς, αλλά θα είναι αργά”. Πλειοψηφικά, η αντίδραση του κόσμου ήταν να στηρίξει τη Δανάη Μπάρκα και να υπογραμμίσει ότι η ομορφιά και η υγεία δεν είναι ταυτόσημα με τα λίγα κιλά, αλλά και πως στο τέλος της ημέρας αυτό, που μένει είναι η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά, σημεία στα οποία σίγουρα δεν κερδίζει κάποιος, που αποφασίζει να κάνει bullying σε έναν άλλο άνθρωπο για τον σωματότυπό του.
Δυστυχώς, όμως, δεν είδαμε μόνο αυτή τη μεριά του διαδικτύου. Την στιγμή, που το συγκεκριμένο άτομο κατακεραυνώθηκε από το Twitter για το body shaming στη Δανάη Μπάρκα, ένα hashtag παρά πέρα είδαμε το Twitter να χλευάζει και να κάνει image shaming σε μία άλλη κοπέλα. Ο λόγος για τη Σοφία Χατζηπαντελή, η οποία έγινε γνωστό πριν μερικές μέρες ότι θα βρίσκεται ανάμεσα στους κριτές της επόμενης σεζόν του Greece’s Next Top Model. Αν δεν την γνωρίζεις πρόκειται για μοντέλο με διεθνή καριέρα, της οποίας σήμα κατατεθέν είναι το έντονο μονόφρυδό της. Η ίδια έχει εξηγήσει στο παρελθόν ότι αποφάσισε να το κρατήσει, όταν κάποια στιγμή στη ζωή της άφησε για πρώτη φορά “ακαθάριστα” τα φρύδια της και δοκίμασε πειραματιζόμενη να τα βάψει μαύρα. Η ίδια ένιωσε την εικόνα πολύ οικεία, ενώ ήθελε να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να ζει με όποια εμφάνιση θέλει για τον εαυτό του. Δυστυχώς, το διαδίκτυο όχι απλά δεν την στηρίζει γι’ αυτή την αισθητική επιλογή της, αλλά την έχει μετατρέψει σε meme και δεν σταματά να μάς ενημερώνει για το πόσο άσχημη/αηδιαστική την βρίσκει. Στο αποκορύφωμα, και ένα άτομο με δημόσιο λόγο, ο Λάκης Γαβαλάς, βγήκε σε κάμερες και την αποκάλεσε “Φρύδια Κάλο”, με τους shamers της να τον αποθεώνουν.
Λέμε ναι στην διαφορετικότητα, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ!!!!!!! Αυτό το πράγμα είναι άσχημο, δεν είναι διαφορετικό. #gntmgr https://t.co/N2ksIdpVTH
— Normal#not (@Normalnot3) June 15, 2022
Και ρωτάμε τώρα εμείς: Γιατί η περίπτωση shaming της Δανάης Μπάρκα μάς ευαισθητοποιεί και όλοι εναντιώθηκαν στον θύτη, ενώ στο shaming της Σοφίας Χατζηπαντελή εμείς φαίνεται να γινόμαστε οι θύτες; Πόσο διαφορετικοί είμαστε από την προαναφερθείσα πρώην πολιτευόμενη της ΝΔ; Όπως εκείνη δεν σέβεται το δικαίωμα της Δανάης Μπάρκα και κατ’ επέκταση άλλων ανθρώπων να ζουν με το σώμα, που έχουν, και να είναι ευτυχισμένοι με αυτό, έτσι τόσοι άλλοι τώρα δεν σέβονται το δικαίωμα της Σοφίας Χατζηπαντελή να ζει χαρούμενη με την εμφάνιση, που εκείνη νιώθει άνετα και ο εαυτός της. Η ευαισθησία κατά περίπτωση και με προϋποθέσεις, εξάλλου, είναι τοξική και στο τέλος της ημέρας λέει περισσότερα για εμάς, παρά για τον άνθρωπο, που κρίνουμε.
Τι άλλο να πούμε; Θα περιοριστούμε στο να μοιραστούμε την απάντηση, που η Δανάη Μπάρκα έδωσε μέσω του Πάμε Δανάη, μιας και ταιριάζει και στις δύο περιπτώσεις υπέροχα: “Σε μια εποχή, που όλοι παλεύουμε να εξαλειφθεί η βία, η κακοποίηση, όταν βλέπουμε ότι κάθε λίγο ακούμε για γυναικοκτονίες και ανθρωποκτονίες, άνθρωποι που αυτοκτονούν από ψυχικά προβλήματα, και επειδή σε λίγα χρόνια μπορεί να φέρουμε κι εμείς παιδιά στον κόσμο, δεν σκεφτόμαστε τι μπορεί να πάθουν τα δικά μας παιδιά, αν τροφοδοτούμε το αίσθημα του ρατσισμού
Δεν θα πιάσω το όνομά της στο στόμα μου, γιατί θεωρώ πως αν το κάνω, θα ασχημύνω, επειδή εγώ στα μάτια μου με βλέπω όμορφη, δεν θέλω να ασχημύνω. Θέλω απλά να πω πως με το συγκεκριμένο σώμα, που χθες κρίθηκε, έχω διασκεδάσει, έχω χορέψει, με έχουν ερωτευτεί, έχω ερωτευτεί, έχω γηροκομήσει τον παππού μου για τρεις μήνες φροντίζοντάς τον. Με το ίδιο σώμα δουλεύω όλη μέρα, βοηθάω ανθρώπους, που είναι δίπλα μου, ονειρεύομαι να φέρω στον κόσμο ένα παιδί κάποια στιγμή, με το ίδιο σώμα προσπαθώ να δίνω αγάπη, να είμαι sexy και ανέμελη. Ταυτόχρονα προσπαθώ να γεμίζω το μυαλό μου με φως και αγάπη μόνο. Στο τέλος αυτά μένουν κι είμαι πολύ χαρούμενη, που τα έχω καταφέρει.
Η διαφορά μου με αυτή την κοπέλα είναι ότι εγώ κυρίως αναπαράγομαι για την αγάπη, τα κατεβατά μου, για το ότι κλαίω, ότι γελάω και όχι ότι χλευάζω τους ανθρώπους. Είναι λυπηρό για τους ανθρώπους, που ακολουθούν τέτοια άτομα, γιατί ζούμε σε μία εποχή βίαιη και επικίνδυνη. Χαίρομαι που δεν είμαι απλά όμορφη. Ας βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε, πριν πιάσουμε ανθρώπους στο στόμα μας. Δεν νοείται ένας άνθρωπος να προσπαθεί να κάνει κακό σε κάποιον άλλο και να κακοποιεί την ψυχή του”.