Στην εποχή της πανδημίας αναζητούμε οτιδήποτε μπορεί να μάς προκαλέσει συναισθήματα. Οτιδήποτε μπορεί να ξεκουράσει το βλέμμα μας από όσα μάς θυμίζουν την παρούσα κατάσταση. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει επικοινωνία, δημιουργώντας συζητήσεις γύρω από αυτό. Οτιδήποτε μπορεί να μάς θυμίσει την ανθρώπινη επαφή και την αξία της. Οτιδήποτε μπορεί να μάς χαρίσει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας εκεί που δεν το περιμένουμε, ενώ περπατάμε σε έναν μουντό δρόμο. 

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θέλει να μάς βοηθήσει να βρούμε όλα τα παραπάνω, τριγυρνώντας απλά μες στην Αθήνα. Πώς; Με την πρωτοβουλία #OnAthens. Πρόκειται για μία σειρά έργων, που σταδιακά γεμίζουν διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, που έχουν ανάγκη το “φως”, το χρώμα και τη ζωντάνια τους. Όπως εξηγεί η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, το κάθε έργο δεν έχει αποκλειστικά διακοσμητικό ρόλο, αλλά κυρίως στοχεύει στο να γίνει αφορμή συναισθημάτων και συζητήσεων, αλλά και στο να παρατηρήσουμε όλα εκείνα τα σημεία της πόλης, που διαφορετικά θα προσπερνούσαμε.  

Το Φιλί 

Το Φιλί είναι το πρώτο έργο του #OnAthens, που έχει ξεκινήσει να ομορφαίνει την Αθήνα. Το πρωτότυπο δημιουργήθηκε το 2019 από τον Ηλία Παπαηλιάκη. Τώρα, ο καλλιτέχνης το μεγέθυνε, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο έργο που έχει φτιάξει απ’ όλες τις απόψεις, όπως ο ίδιος αναφέρει. Για να καταλάβεις, σε επίπεδο διαστάσεων, φτάνει τα 22 μέτρα. 

Με ένα background στο χρώμα της ώχρας και κόκκινες γραμμές, η τοιχογραφία δείχνει ακριβώς αυτό που προμηνύει το όνομά της. Δύο φιγούρες φιλιούνται και δημιουργούν μία εικόνα εντελώς συντροφική, αλλά και οικεία. Μία εικόνα που κάνει την καρδιά μας να χτυπά. Όχι μόνο γιατί μάς θυμίζει δικά μας βιώματα, αλλά και γιατί μάς υπενθυμίζει πόσο ανάγκη έχουμε την ανθρώπινη επαφή, ανεξαρτήτως των καταστάσεων ή ίσως και εξαιτίας αυτών. Κυρίως, Το Φιλί μάς κάνει να ελπίζουμε ότι σύντομα οι μάσκες θα βγουν και θα ανταλλάξουμε ξανά φιλιά στη μέση των δρόμων της Αθήνας, ακριβώς όπως και οι πρωταγωνιστές του.  

Πού μπορείς να το δεις;  

Αν θες να δεις από κοντά Το Φιλί, αρκεί να πας μέχρι το Μεταξουργείο. Θα το βρεις στην πλατεία Αυδή, απέναντι από τη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών. Μόλις φτάσεις εκεί, αρκεί να κοιτάξεις στην πολυκατοικία της οδού Γιατράκου, για να το δεις μπροστά σου. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!