Χθες το βράδυ ο οίκος Dior παρουσίασε την Cruise 2022 συλλογή του στο Καλλιμάρμαρο, σε ένα show λουσμένο από ήρεμη επιβλητικότητα και σύγχρονο μυστηκισμό, στο τέλος του οποίου ο ουρανός της Αθήνας έλαμψε από πυροτεχνήματα. Σηματοδοτώντας την πρώτη επίδειξη μόδας με μεγάλο αριθμό καλεσμένων με φυσική παρουσία έπειτα από τον ερχομό της πανδημίας, η croisiere συλλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας Maria Grazia Chiuri είχε σαν βασική έμπνευση την Μητέρα Θεά της ελληνικής μυθολογίας, ιδωμένη με μια σύγχρονη ματιά, ενώνοντας τις θεότητες-είδωλα  της μητριαρχικής κοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα με την ενδυναμωμένη γυναίκα του τώρα. Άλλωστε στον πυρήνα της δουλειάς της MGC βρίσκεται πάντα ο φεμινισμός, η γυναικεία ενδυνάμωση, η ανάδειξη των σύγχρονων θηλυκοτήτων, κάτι το οποίο η σχεδιάστρια κάνει ολοένα και πιο προφανές μέσα από τα ρούχα της από την πρώτη κιόλας συλλογή της για τον οίκο Dior, την κολεξιόν Spring/Summer 2017, αναγράφοντας πάνω σε T-shirt την φράση “We should all be feminists”.

Photo: Courtesy of Dior

Συγκεκριμένα η MGC ταξίδεψε σε μνημεία σε όλη την Ελλάδα, και άντλησε έμπνευση από τις γυναίκες-θεές τόσο από τοιχογραφίες όσο και από μυθολογικές εξιστορήσεις προκειμένου να εντάξει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην συλλογή. Άλλος ένας βασικός συντελεστής που επηρέασε τον σχεδιασμό ήταν το sportswear στοιχείο το οποίο ήταν παρόν σχεδόν σε κάθε look, υπογραμμίζοντας την κατεύθυνση προς το “άνοιγμα” και την ελευθερία της κίνησης, κομβικές ανάγκες που έρχονται σαν καταλύτες στην λαχτάρα μας για απελευθέρωση έπειτα από την πανδημία.

Photo: Courtesy of Dior

Σημαντική ήταν και η ενσωμάτωση της ελληνικής αριστοτεχνίας στον τομέα της κατασκευής των ρούχων, μέσα από την συνεργασία του εργοστασίου μεταξιού στο Σουφλί, και άλλων ελληνικών βιοτεχνιών, οι οποίες παρήγαγαν μεγάλο μέρος των αξεσουάρ της συλλογής, σε συνεργασία με την σχεδιαστική ομάδα της MGC.

Photo: Courtesy of Dior

Όσον αφορά τα ρούχα, σε κάθε look είδαμε ξεκάθαρες νύξεις στο ενδυματολογικό πλαίσιο διαφόρων αρχαίων ελληνικών γυναικείων ειδώλων. Από το χαρακτηριστικό πέπλο με πλισσαρίσματα και το ασύμετρο μανίκι της κλασσικής αρχαιοελληνικής ενδυμασίας, μέχρι το δερμάτινο “χαλινάρι” γύρω από το στήθος και το δερμάτινο τοπ πανοπλία που παρέπεμπαν στην θεά πολεμίστρια.

Photo: Courtesy of Dior

Από την κάπα με κουκούλα της ιέριας, μέχρι τα φορέματα με πριντ εμπνευσμένα από τις αναπαραστάσεις αμφορέων. Όσον αφορά στην χρωματική παλέτα η MGC επίσης κατευθύνθηκε σε χρώματα με αρχαιοελληνικές καταβολές, κινούμενη μεταξύ του λευκού, του μπλε και του χρυσού.

Photo: Courtesy of Dior

Ένα look ωστόσο το οποίο δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε συγκεκριμένα ήταν το φόρεμα που έκλεισε το show, μια τούλινη πληθωρική τουαλέτα σε ολόλευκο χρώμα με έναν κύκνο απλικαρισμένο γύρω από τον λαιμό του μοντέλου. Η συγκεκριμένη δημιουργία “κλείνει το μάτι” στον μύθο της αρχαίας βασίλισσας Λήδας, την οποία αποπλάνησε ο θεός Δίας μεταμορφωμένος σε κύκνο.

Photo: Courtesy of Dior

Πέρα από την επιβλητικότητα και την αριστοτεχνία που απολαύσαμε μέσα από τις δημιουργίες της συλλογής, είχαμε και την χαρά να δούμε πλήθος καλεσμένων μετά από πολύ καιρό, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν μεγάλα ονόματα της τέχνης αλλά και της σκηνής της μόδας. Δείτε παρακάτω τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε από το show.

Suki Waterhouse

Anya Taylor Joy

Catherine Deneuve

Βίκυ Καγιά και Στέλιος Κουδουνάρης

Bianca Brandolini

Μαρία Σάκκαρη

Η Editor in Chief της Ελληνικής Vogue Θάλεια Καραφυλλίδου

Νικόλας Γεωργίου, Creative & Fashion Director της ελληνικής Vogue