Υπήρχε μία εποχή, όχι πολύ μακρινή που η Αθήνα έβραζε. Ήταν μία εποχή σκληρή, πάνω στη βαθύτερη τομή της οικονομικής κρίσης. Τα free presses και τα εναλλακτικά websites έκαναν ρεπορτάζ για τους scrappers και τα ενεχυροδανειστήρια τύπου Ριχάρδος με τις τεράστιες κίτρινες ταμπέλες και τα μεγάλα μαύρα γράμματα “Αγοράζω Χρυσό” που ξεπηδούσαν σαν τα μανιτάρια. To Γκάζι ήταν οριακά ακόμη in, του Ψυρρή δεν είχε ούτε κατά διάνοια αναγεννηθεί. Κι όμως, οι άνθρωποι της πόλης ήταν ανήσυχοι. Χωρίς λεφτά, αλλά με απύθμενα αποθέματα δημιουργικότητας. Διαρκώς κάτι συνέβαινε στην Αθήνα και το πιο πιθανό ήταν ότι μπορούσες να το απολαύσεις πληρώνοντας μια μπύρα που κοστίζει 1,50 ευρώ. Ήταν για μερικούς το νέο Αθηναϊκό underground και για άλλους ένας ακόμη ανασχηματισμός αυτής της πολυεπίπεδης πόλης. 

Η εικαστικός Μαρίνα Βελησιώτη, Φωτογραφία: Αθηνά Λιάσκου

Εκείνη την εποχή η εικαστικός Μαρίνα Βελησιώτη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εικαστικό φανζίν, το Bebabebo. Το Bebabebo ήταν ένα fanzine που γέμιζε με εικόνες- “φτάνει πια με τις λέξεις” έλεγε ένα από τα πρώτα moto του – καθώς η Μαρίνα, που επιμελούταν τα πάντα σχετικά με την αυτοέκδοση καλούσε καλλιτέχνες για να συμμετέχουν με έργα τους στις σελίδες του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο στόχος ήταν να κυκλοφορεί κάθε 4 μήνες, κάτι που όπως αναφέρει και η ίδια παρακάτω, δεν ήταν πάντα εφικτό. Το τελευταίο τεύχος του Bebabebo, που διέγραψε μια αξιοσημείωτη πορεία στην εναλλακτική Αθήνα, κυκλοφόρησε το 2017.

Πριν λίγο καιρό, στα social media της Μαρίνας άρχισε να υπάρχει η υπόνοια ότι το Bebabebo θα επιστρέψει. Το 9ο τεύχος του είναι εδώ και κυκλοφορεί επίσημα αυτή την Πέμπτη. Η εικαστικός έχοντας στο πλευρό της τις καλλιτέχνιδες Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και Xenia Vitos επαναπροσδιόρισε τη φύση του φανζίν και κατέληξε με την πιο ερωτική, καυτή και γυναικεία εκδοχή του, που κλείνει το μάτι πονηρά στα glossy πορνοπεριοδικά. Για να γιορτάσουμε αυτή την επιστροφή ζητήσαμε από την καλλιτέχνιδα να κάνει μια “ρετροσπεκτίβα”, ανασύροντας από τη μνήμη της ιστορίες πίσω από τα 8 τεύχη του Bebabebo. Είναι οι ακόλουθες:

Bebabebo zine/ August 2013 – June 2021

150 τεύχη αριθμημένα

Τεύχος #1

Αύγουστος 2013

DIY till I die, χαχαχα. Ξεκίνησε κάπως αυθόρμητα, τύπου σήμερα το σκέφτηκα και αύριο κάθισα να το αρχίσω. Δεν είχα καμία σχέση με προγράμματα τύπου Indesign. Γνώρισα μία φίλη τυχαία σε ένα γνωστό club με new wave μουσική. Έπεσα μπροστά της καθώς χόρευα και μου είπε “Εσένα σε θέλω για φίλη μου”. Κατά τύχη ήταν γραφίστρια. Εκεί κάπως ξεκίνησα, της έλεγα τι σκοπεύω να κάνω, μεθυσμένη. Τις επόμενες μέρες άρχισε να στήνεται.

Είχα ήδη ξεκινήσει να ψάχνω καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό στέλνοντάς τους απλά μηνύματα στο Μessenger. Τους περισσότερους δεν τους ήξερα. Μη έχοντας και κάποια εικόνα – δείγμα να τους δείξω τι σκέφτομαι ήταν πολύ δύσκολο. Τελικά οι περισσότεροι από αυτούς με εμπιστευτήκαν.

Το πρώτο τεύχος

Τεύχος #2

Δεκέμβριος 2013

Βγήκε ακριβώς μετά από 4 μήνες (με σκοπό να είναι τετραμηνιαίο, χαχαχα), πολύ πιο εύκολα από το πρώτο καθώς είχα και ένα μπούσουλα, μετά και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες βλέποντας το πρώτο αρχίσαν να μου στέλνουν και αυτοί.

Τεύχος #3

Απρίλιος 2014

Μετά από ένα τετράμηνο και αυτό. Όλα πήγαιναν ρολόι. Το ίδιο φορμάτ, 32 σελίδες και αυτοκόλλητο (sticker page) στο τέλος.

Τα 8 τεύχη του Bebabebo zine

Τεύχος #4

Σεπτέμβριος 2014

Μετά από 5 μήνες. Άρχισε η κατρακύλα.

Τεύχος #5

Φεβρουάριος 2015

Εκεί ξεκίνησε η ιδέα της έκθεσης. 5 τεύχη από 15 καλλιτέχνες στο κάθε τεύχος περίπου. Είχαμε μαζευτεί αρκετοί νοματαίοι. Άρχισα σιγά – σιγά να στέλνω στους καλλιτέχνες από το εξωτερικό – με τους ντόπιους ήταν πιο απλά τα πράγματα – καθώς και οι περισσότεροι ήταν από Αθήνα, με σκοπό να γίνει έκθεση να γίνει στο launch party του επόμενου τεύχους.

Έργο της Μαρίνας Βελησιώτη από το 9ο τεύχος Bebabebo

Τεύχος #6

Σεπτέμβριος 2015

Bebabebo zine / First Exhibition Show, 26 καλλιτέχνες

Βγαίνοντας το νο.6 έγινε και η έκθεση στο χώρο που διατηρούσα για στούντιο εκείνη την εποχή, πάνω στην Αιόλου, απέναντι από την Πλατεία Κοτζιά.

Η αφίσα του 9ου Bebabebo

Τεύχος #7

Μάρτιος 2016

2η έκθεση Βebabebo, ΑMEN, έγινε λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα, γι αυτό κι ο τίτλος. Επίσης έφτιαξα όλο το χώρο να μοιάζει με εσωτερικό εκκλησίας, χρυσό τέμπλο, μπορντό βελούδινες κουρτίνες κτλ κτλ.

Τεύχος #8

Μάρτιος 2017

Launch πάρτι και έκθεση στην στοά Σοφοκλέους, ακριβώς απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο.

bebabebooneofus2

Το 9ο τεύχος φρέσκο από το τυπογραφείο

Είχα σκοπό το περιοδικό να είναι τετραμηνιαίο. Μέχρι και το 3ο τεύχος κάπως λειτούργησε, μετά αρχίζει να δυσκολεύει η κατάσταση, οικονομικά αλλά και χρονικά, καθώς όλα γινόταν από έναν άνθρωπο, παραγωγή, σχεδιασμός, επιμέλεια κτλ, δεν βγαίνει για πολύ καιρό.

Μετά από 4 χρόνια σιωπής ήρθε η στιγμή για το νούμερο 9. Πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μου να το ξαναβγάλω, αλλά ποτέ δεν έπαιρνα την απόφαση και βασικά ήθελα το επόμενο να είναι κάπως διαφορετικό. Σε αυτή τη φάση έρχεται η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και μου κάνει μια πρόταση. “Ρε συ… Θες να κάνουμε μαζί το επόμενο bebabebo;”. Ε και κάπως ξεκινήσαμε ιδέες για brainstorming. Πώς θα είναι το καινούργιο; Διαφορετικό φορμάτ, άλλο χαρτί… Στην αρχή είχαμε σκεφτεί να πούμε και σε άλλους καλλιτέχνες, σκέψου είχαμε ετοιμάσει και τη λίστα, αλλά μετά κοιτάζοντας το υλικό που έχουμε, σκεφτήκαμε μήπως γίνει κάτι πιο συλλογικό. Το υλικό ξέχασα είναι φωτογραφίες από παλιές τσόντες, ιταλικές κυρίως του ‘70 και αρχές ‘80 που μαζεύω κατά καιρούς. Ξέροντας ότι και η Ειρήνη έχει πολύ υλικό από παλιά περιοδικά μόδας, αλλά και κάπως πιο γυμνά, είπαμε να πάμε προς τα κει… Εμπρός, όλα στη φόρα!

“Εμπρός, όλα στη φόρα”, Έργο της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου

Το φορμάτ έχει αλλάξει εντελώς. Θέλαμε να μοιάζει πιο πολύ στη λογική τσοντοπεριοδικού, glossy χαρτί να βγάζει μάτι, όλες οι σελίδες με χρώμα, Α4 φορμάτ σε σχέση με το προηγούμενο που ήταν μικρότερο. Φυσικά το sticker page το κρατήσαμε και εκτός από αυτό προσθέσαμε και αφίσα (Το σωστό πορνοπεριοδικό πάντα είχε μια αφίσα στη μέση). Εκεί λοιπόν ήρθε και κούμπωσε με όλο αυτό η καλλιτέχνης Xenia Vitos. Ανέλαβε το κομμάτι αφίσα και sticker. Η αυθεντική αφίσα βρισκόταν στο ντουλάπι της γιαγιάς της Xenias. Το sticker είναι φωτογραφία ενός από τα γλυπτά dildo της“.

Περισσότερα για το launch party του 9ου τεύχους Bebabebo εδώ.