Το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος είπε ‘ναι’ σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά των αμβλώσεων την Τρίτη το πρωί, το ακούσαμε όλοι. Ακόμα και να μην είχες ασχοληθεί εκείνη την ημέρα με την ευρύτερη πολιτική σκηνή, σύντομα η είδηση βρισκόταν με μεγάλα γράμματα σε όλα τα social media και οι γυναίκες βρέθηκαν για άλλη μία φορά να επισημαίνουν τα αυτονόητα, ότι δηλαδή έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους. Απογοητευτικό τουλάχιστον ότι πρέπει ακόμα να συζητάμε τέτοια πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν προκαλεί πλέον έκπληξη σε κανέναν.

Αυτό που ωστόσο προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν όσα ακολούθησαν μετά τις πρώτες αντιδράσεις και συγκεκριμένα η απάντηση του κύριου Κυμπαρόπουλου περί της ψήφου του. Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή  Παραπολιτικά 90,1 ο ίδιος δήλωσε πως καταρχάς είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών και συγκεκριμένα των αμβλώσεων “όταν μάλιστα η γυναίκα δεν έχει δώσει την έγκρισή της για να γίνει κάτι τέτοιο”, επισήμανση που προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει. Ακούγεται ελαφρώς σαν να λέει πως είναι υπέρ της διαδικασίας μόνο αν η γυναίκα έχει μείνει έγκυος με βίαιο τρόπο, αλλά εφόσον δεν το δηλώνει ξεκάθαρα δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό.

 

Συνέχισε τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ψήφισμα στο οποίο κλήθηκε να συμμετέχει δεν έχει να κάνει με τις αμβλώσεις, πως όλο αυτό ήταν μία υπερβολή βασισμένη σε μισές αλήθειες και πως “Ήταν ένα συνολικό ψήφισμα για τα δικαιώματα του παιδιού, αυτό ψηφίζαμε. Όταν το παιδί βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας, όταν είναι μικρό, δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει, δεν πρέπει να μιλήσουμε και εμείς για αυτό;”
Φυσικά, όταν εξετάζουμε την προστασία των παιδιών και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, η ηλικία δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο που βρίσκονται στην γη και έπειτα, οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να είναι πάντα εκεί για αυτά, ακόμα και όταν οι κηδεμόνες αδυνατούν.

 

Τι εννοεί όμως ο κύριος Κυμπαρόπουλος όταν λέει πως η ανθρώπινη ζωή “ πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης”; Εκεί είναι που τα πράγματα μπερδεύονται. Διότι πώς γίνεται να προστατέψεις ένα γονιμοποιημένο ωάριο, χωρίς να παρέμβεις στο τι σκοπεύει να κάνει με αυτό η γυναίκα που το φιλοξενεί στην μήτρα της;
Φυσικά, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το “υπέρ” του ευρωβουλευτή μας και έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε 2021 και ακόμα γίνονται τέτοια ψηφίσματα. Δεν έχουν κουραστεί εκεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  να ακούνε πως τα σώματα των γυναικών είναι δική τους υπόθεση; Εμείς έχουμε κουραστεί να το φωνάζουμε.

Κλείνοντας την συνέντευξή του και αφού εξήγησε την θέση του (;), ο κύριος Κυμπαρόπουλος προσκάλεσε τον κόσμο σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το ζήτημα. Ευγενής έγκλιση, όμως άτοπη. Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις για το ίδιο μας το σώμα, δεν δεχόμαστε διάλογο από κανέναν τρίτο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!