Γύριζα κάποτε από ένα ταξίδι στην Πάρο, παρέα με μια κολλητή μου. Πρέπει να ήμασταν γύρω στα είκοσι ή είκοσι δύο. Βρισκόμασταν φυσικά στο κατάστρωμα, καθισμένες σε μια γωνιά πάνω σε ένα sleeping bag, ξεθεωμένες και χορτασμένες από το ελληνικό καλοκαίρι, όταν άρχισαν να φωνάζουν από τα μεγάφωνα πως βρέθηκε ένα πορτοφόλι κι όποιος το έχασε να πάει στο λογιστήριο να το πάρει. Θα πρέπει να είχαν κάνει την ίδια ανακοίνωση τρεις τέσσερις φορές όταν αναρωτηθήκαμε μήπως ήταν τα δικά μας πορτοφόλια και ναι, το δικό  μου έλειπε. Δεν πήγα ποτέ όμως να το πάρω πίσω διότι ντρεπόμουν που ήταν εντελώς, μα εντελώς άδειο. Είχαμε μείνει τόσο άφραγκες σε αυτό το ταξίδι που πραγματικά τις δύο τελευταίες μέρες είχαμε πεινάσει. Καθώς το συγκεκριμένο πορτοφόλι ήταν ένα ψευτοδερμάτινο της πλάκας (ακόμα και τώρα δεν κουβαλάω καλά πορτοφόλια μαζί μου στα ταξίδια μου, για να μην κλαίω και την δική τους αξία εκτός από το περιεχόμενο αν μου τα κλέψουν) προτίμησα να το χάσω παρά να ρεζιλευτώ στο λογιστήριο με ένα πορτοφόλι που είχε μέσα μόνο κάτι παλιές αποδείξεις.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο να μείνεις πανί με πανί στις διακοπές και η επιστροφή να είναι στ’ αλήθεια κάτι που σε γεμίζει με άγχος. Πως θα καταφέρεις να σταθείς ξανά στα πόδια σου και να ξεχρεώσεις την πιστωτική σου κάρτα ή τους φίλους που σε δάνεισαν; Να μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να συνέλθεις οικονομικά:

Κάνε έναν στοιχειώδη κατάλογο υποχρεώσεων

Ναι, το ξέρουμε ότι αυτό είναι ο υπ’ αριθμόν ένα φόβος σου και κάτι που θα ήθελες να χώσεις κάτω από ένα χαλί και να μην το ξανασκεφτείς, η γενναιότητα σου θα σε ανταμείψει όμως. Βάζοντας στο χαρτί όλα όσα θα πρέπει να πληρώσεις στο άμεσο μέλλον θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις το μέγεθος της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβάλεις για να το πετύχεις. Ποιο είναι το ποσό που χρειάζεσαι και ποιο είναι το ποσό που μπορείς να βρεις; Συγκρίνοντας τα δύο ποσά θα καταλάβεις που βρίσκεσαι και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβεις.

 

Βάλε προτεραιότητες

Από αυτόν τον κατάλογο, σίγουρα δεν είναι όλα τα ποσά αναγκαίο να εξοφληθούν άμεσα. Κάποιοι λογαριασμοί για παράδειγμα, που δεν έχουν ποινή όταν τους καθυστερήσεις για έναν δυο μήνες, ίσως θα μπορούσαν να πάνε λίγο παραπίσω, ή ίσως θα μπορούσες να πληρώσεις ένα ποσοστό τους και το υπόλοιπο να το μετακυλήσεις για μια αργότερη ημερομηνία. Ο λογαριασμός της πιστωτικής σου όμως για παράδειγμα, θα πρέπει να μπει σε άμεση προτεραιότητα διότι έχει μεγάλο μηνιαίο τόκο και δεν συμφέρει να μένει απλήρωτος.

Χρησιμοποίησε τις βοήθειες στις οποίες μπορείς να έχεις πρόσβαση

Αν μένεις κοντά με τους γονείς, τους παππούδες ή την αγαπημένη θεία σου, μην χάσεις την ευκαιρία να ξαλαφρώσεις λίγο το budget σου τρώγοντας στο σπίτι τους για λίγο καιρό κι αυτό όχι κάθε μέρα φυσικά. Είτε θέλεις να εξομολογηθείς το πρόβλημά σου, είτε όχι, η οικογένειά σου θα είναι πιθανότατα πρόθυμη να σε βοηθήσει με μερικά χορταστικά γεύματα την εβδομάδα ή μερικά γεμάτα ταπεράκια που θα κάνουν την καθημερινότητα πιο ηλιόλουστη μέχρι να πάρεις τον επόμενο μισθό σου.

Μην παραφορτώσεις την πιστωτική σου από άγχος

Από μόνο του το άγχος του τέλους των διακοπών μπορεί να μας χαλάσει την διάθεση, αν όμως είμαστε και άφραγκοι, τότε πιθανότατα θα χτυπήσει ταβάνι και ίσως να ξεσπάσουμε στην πιστωτική μας προκειμένου να γεμίσουμε το ψυγείο μας ή να συνεχίσουμε την βραδινή ζωή με αμείωτο κέφι με σκοπό να το νικήσουμε. Αυτή η πρακτική δυστυχώς μεταθέτει το πρόβλημα λίγο παρακάτω κι αν έχουμε ήδη υπερβεί το πιστωτικό όριο που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, ίσως να σκάβουμε τον λάκκο μας από μόνοι μας. Ας ξεκινήσουμε με τα απαραίτητα μόνο ψώνια κι ας έχουμε στο μυαλό μας ότι έτσι περιφρουρούμε την κατάσταση ώστε σύντομα να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο ταξίδι μας χωρίς μεγάλα πιστωτικά βάρη.

Πάρε ένα δάνειο από κάποιο δικό σου πρόσωπο

Αν βλέπεις ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρεις να μην δυστυχήσεις μέχρι τον επόμενο μισθό σου, ίσως θα είναι μια καλή ιδέα να πάρεις ένα μικρό δάνειο από ένα κοντινό σου πρόσωπο που έχει την δυνατότητα να σε βοηθήσει. Γονείς και φίλοι μπορούν να σταθούν αρωγοί και να μας δώσουν τα χρήματα που μας λείπουν. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα πλάνο αποπληρωμής που θα τους κοινοποιήσουμε και προσπαθούμε να το κρατήσουμε πιστά. Δεν θέλουμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας φυσικά.

Βρες δωρεάν τρόπους να διασκεδάσεις

Επειδή τα blues της επιστροφής στην καθημερινότητα είναι ύπουλο πράγμα, δεν είναι καλό να βυθιστούμε σε κάποιο είδος αυτολύπησης που είμαστε στενεμένοι οικονομικά και να κλειστούμε στο σπίτι. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι δωρεάν διασκέδασης, όπως είναι τα live δρόμου που γίνονται σε πλατείες και πεζόδρομους κάθε γειτονιάς, περίπατοι και άθληση σε δημόσιους χώρους, πάρτι σε ταράτσες σπιτιών με φίλους που συμπάσχουν, δωρεάν μέρες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μπάνιο και πικνίκ σε κοντινές ελεύθερες παραλίες και ότι άλλο μπορεί να γεννήσει η δημιουργική μας διάθεση που θα μας προστατέψει από την στενοχώρια και θα μας διασκεδάσει.

Βρες λίγο έξτρα budget

Είτε αυτό θα είναι μερικά βράδια babysitting, είτε κάποια άλλη δουλίτσα του ποδαριού, ίσως δεν είναι άκυρη ιδέα να διαθέσουμε κάποιες ώρες την εβδομάδα για να συμπληρώσουμε το έλλειμά μας σε χρήματα. Φυσικά, μόνο αν έχουμε τον χρόνο και την σωματική δυνατότητα να προσθέσουμε κι άλλη δουλειά στο πρόγραμμά μας. Τα έξτρα χρήματα μπορούν να βοηθήσουν με τους απλήρωτους λογαριασμούς και να μας δώσουν μια κάποια ανάσα.

Σπάσε τον κουμπαρά

Ναι, θα είναι κρίμα να σπάσουμε τον κουμπαρά μας για να πληρώσουμε χρέη ενώ τον γεμίζαμε για να πάρουμε καινούριο υπολογιστή ή να πάμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, η ψυχική μας υγεία όμως είναι πιο σημαντική και έχει απόλυτη προτεραιότητα. Καλύτερα να φύγουμε από αυτό το αδιέξοδο σήμερα και να εξασφαλίσουμε μια πιο ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά από τις διακοπές μας, παρά να φυλάμε ένα χρηματικό ποσό ανέπαφο ενώ μαραζώνουμε μέσα μας. Θα έχουμε τον χρόνο αργότερα να ξαναμαζέψουμε λεφτά στον κουμπαρά μας, εμείς να είμαστε καλά!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!