Η ιδέα μιας πιο υγιεινής διατροφής είναι συνηθισμένη προσθήκη στους στόχους κάθε νέας χρονιάς και λίγο ως πολύ την έχουμε σκεφτεί όλοι μας. Η ιδέα δηλαδή ενός καθαρότερου τρόπου ζωής που θα δώσει σε εμάς αλλά και στο περιβάλλον τόσα πολλά οφέλη, που πραγματικά αξίζει να το προσπαθήσουμε. Κάπως έτσι προέκυψε και το challenge Veganuary ή Veganουάριος, όπως το μισομεταφράζουμε εμείς.

Από που όμως έρχεται το νέο αυτό trend και πως μπήκε στην ζωή μας;

Όπως και η ιδέα του Dry January (ένας μήνας χωρίς αλκοόλ, δηλαδή), το challenge του Veganουάριου ξεκίνησε κι αυτό στην Μεγάλη Βρετανία το 2014, όταν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το ίδιο όνομα προσκάλεσε και ενθάρρυνε τον κόσμο να γίνει vegan για έναν μήνα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο. Ως το 2019, μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πρόταση αυτή σύμφωνα με το Veganuary website. Η ιδέα όπως φαίνεται έχει κερδίσει έδαφος και σε άλλα σημεία του πλανήτη και έγινε δημοφιλής σε ένα ευρύτερο κοινό.

Τον vegan-ισμό βέβαια δεν τον σκέφτηκαν οι άνθρωποι το 2014 αλλά πολύ νωρίτερα, κάπου γύρω στο 1944, όταν ξεκίνησε την λειτουργία της η Vegan Society που έδωσε και τον ορισμό της ανάλογης διατροφής-στάσης ζωής. Παγκόσμια ημέρα της vegan διατροφής είναι η 1η Νοέμβρη και έχει οριστεί ως τέτοια από το 1994. Αυτό που έσπρωξε στο προσκήνιο μια τέτοια ιδιαίτερη διατροφή είναι πιθανότατα η κλιματική αλλαγή αλλά κι όσες ασθένειες βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και σχετίζονται με τον τρόπο που τρέφεται. Έτσι, ενώ το 2014 μόνο το 1% των Αμερικανών καταναλωτών δήλωνε vegan, το 2017 το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 6% όπως δείχνουν οι έρευνες της GlobalData. Σε αυτό βοήθησαν και πολλοί διάσημοι οι οποίοι στράφηκαν στον vegan-ισμό έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της vegan διατροφής;

Μια διατροφή βασισμένη σε όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο μπορεί να σημαίνει άμεση βελτίωση της υγείας μας. Έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιοπαθειών, ακόμα και του καρκίνου. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ βοηθάει πολύ στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Το καλό με αυτήν την διατροφή είναι ότι την θετική επίπτωση που έχει στον οργανισμό, την βλέπει κανείς πολύ γρήγορα. Σχετική έρευνα του 2018 έδειξε ότι άτομα που έκαναν χορτοφαγική διατροφή, είδαν την ολική χοληστερόλη τους να μειώνεται σε μια περίοδο μόλις τεσσάρων εβδομάδων, όσο διαρκεί ένας μήνας δηλαδή, ο Ιανουάριος. Αξίζει μια προσπάθεια.

Ποια είναι τα οφέλη του περιβάλλοντος;

Μερικές δεκαετίες πριν θα φάνταζε πραγματικά υπερβολικό να πιστέψει ο μέσος πολίτης ότι ο τρόπος που ο ίδιος τρέφεται έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Σήμερα φαντάξει απίθανο να μην υπάρχει αυτή η σκέψη στο μυαλό μας, καθώς γνωρίζουμε πια καλά πως οι συνήθειες μας επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον.
Μια διατροφή βασισμένη κυρίως σε ζωικά προϊόντα επιδεινώνει την μόλυνση των υδάτων και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Έρευνα του περιοδικού Nature του 2018, έχει δείξει ότι η συνέχιση του συγκεκριμένου, δυτικού κυρίως, τρόπου διατροφής θα επιδεινώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα κατά 50-90% ως το 2050. Αν σκεφτούμε ότι για την παραγωγή      1 κιλού βοδινού κρέατος χρειάζονται 5.000 λίτρα νερού, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η μείωση της κατανάλωσής του θα είναι πιθανά μονόδρομος στο άμεσο μέλλον. Γιατί να μην κάνουμε μια προσπάθεια από σήμερα;

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Η μετάβαση από τον έναν τρόπο διατροφής στον άλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται προγραμματισμό και γνώση. Θα πρέπει να ενημερωθούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα προγραμματίσουμε τα γεύματά μας και να μάθουμε με τι θα αντικαταστήσουμε την ζωική πρωτεΐνη και τα υπόλοιπα ζωικής προέλευσης προϊόντα που καταναλώνουμε ως σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν την χορτοφαγική διατροφή για να ανακαλύψουν στην πορεία ότι δεν μπορούν να στερηθούν τελείως το τυρί ή τα αυγά.
Ε, λοιπόν, δεν χάλασε κι ο κόσμος αν τρώμε λίγο τυρί που και που. Είναι σαφώς προτιμότερο από το να μην προσπαθήσουμε καθόλου. Ας φανταστούμε τα παγκόσμια οφέλη της απλής μείωσης των ζωικών τροφίμων από όλους και ορίστε το κίνητρό μας, όχι μόνο για χορτοφαγικό Ιανουάριο, αλλά για μια ολόκληρη χορτοφαγική ζωή. Εμείς άλλωστε στην Ελλάδα, έχουμε πολύ γερές διατροφικές ρίζες με την Μεσογειακή μας διατροφή. Τα χορτοφαγικά πιάτα είναι άπειρα κι αν ρωτήσετε την μητέρα ή την γιαγιά σας θα σας πουν κι άλλα τόσα που δεν τα ξέρατε.
Καλόν Ιανουάριο λοιπόν, όπως κι αν αποφασίσετε να τον περάσετε!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!