Σε ιδεολογικό επίπεδο, δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε οτιδήποτε σχετικό με βασιλείες και μοναρχίες της όποιας χώρας και όποιες κι αν είναι οι αρμοδιότητες και οι δυνάμεις τους. Σε επίπεδο ψυχαγωγίας, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δοκίμασα να ξεκινήσω το The Crown στην προηγούμενη καραντίνα. Βαρέθηκα, όμως, και δεν το συνέχισα.  

Ωστόσο, έχοντας ακούσει ότι δεν χρειάζεται να έχεις δει όλες τις σεζόν του, για να δεις αυτούσια μία τελευταία, είχα κάποια αδημονία για την τέταρτη σεζόν. Από τη μία, η Νταϊάνα κάνει την πολυαναμενόμενη από τους fans της σειράς εμφάνισή της. Και, όπως και να το κάνουμε, της έχω μία παραπάνω συμπάθεια, μόνο και μόνο γιατί νευρίαζε το Παλάτι και έσπαγε πολλά πρωτόκολλά του. Από την άλλη, από την προηγούμενη σεζόν έχει αρχίσει να φαίνεται ότι οι δημιουργοί του The Crown σταμάτησαν να προσπαθούν να μην αναστατώσουν τη βασιλική οικογένεια. Απόδειξη είναι ότι από εκεί που ακούγαμε ότι είναι η αγαπημένη σειρά της Ελισάβετ, τώρα αρχίζουμε να ακούμε για πράγματα που στεναχώρησαν αυτήν και τον Φίλιππο.  

Η 4η σεζόν, λοιπόν, αναμενόταν να μην είναι τόσο “καλογυαλισμένη”. Και πράγματι δεν ήταν, αφού συμπεριλάμβανε και γεγονότα μη επιβεβαιωμένα ή σχολιασμένα από το Παλάτι. Πόσα, όμως, από αυτά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Αν θες να μάθεις, συνέχισε να διαβάζεις, αλλά προσοχή (!) ακολουθούν πολλά spoilers.  

© Netflix

Η γνωριμία του Καρόλου με την Νταϊάνα 

Ο Κάρολος πράγματι έβγαινε για ένα διάστημα με την μεγαλύτερη αδερφή της Νταϊάνα, Σάρα. Ωστόσο, αυτό το ειδύλλιο κράτησε ελάχιστα. Η Σάρα, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι δεν θα τον παντρευόταν “είτε ήταν σκουπιδιάρης, είτε ο Βασιλιάς της Αγγλίας”.  

Είναι επίσης αλήθεια ότι γνώρισε την Νταϊάνα εκείνο το διάστημα. Ωστόσο, η 16χρονη τότε δεν ήταν ντυμένη με κοστούμι σχολικής παράστασης. Στην πραγματικότητα, συναντήθηκαν πρώτη φορά στο σπίτι της οικογένειάς της στο Άλθορπ. Ο Κάρολος είχε συνοδέψει εκεί την Σάρα τον Νοέμβριο του ‘77 στο κυνήγι αγριόγαλου. Μετά από αυτή την συνάντηση, η Νταϊάνα έλεγε στις φίλες της, σύμφωνα με το βιβλίο The Diana Chronicles, ότι θα παντρευτεί τον πρίγκιπα και ότι θα είναι ο μόνος άντρας που δεν έχει το δικαίωμα να της ζητήσει διαζύγιο. Από την άλλη, ο Κάρολος μερικά χρόνια αργότερα, στη συνέντευξη για τον αρραβώνα τους, είχε αναφέρει για την πρώτη του εντύπωση από εκείνη: “Ήταν μία πολύ χαρούμενη και διασκεδαστική και ελκυστική 16χρονη. Με πολύ κέφι και ενέργεια και γεμάτη ζωή”. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την πρώτη συνάντηση, ο Κάρολος ήταν 29 ετών.  

© Netflix

Οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν δύο περίπου χρόνια αργότερα στο σπίτι ενός κοινού φίλου. Μετά από αυτό, βρέθηκαν ξανά μόλις 12 φορές ακόμα, πριν ο Κάρολος κάνει την πρόταση γάμου. Τρεις μόλις, δηλαδή, εβδομάδες που έβγαιναν. Οι ρομαντικοί ίσως πουν ότι σε αυτή την βιασύνη τον οδήγησε ο μεγάλος έρωτας. Ωστόσο, οι πιθανότητες λένε ότι ο 32χρονος Κάρολος είχε αγχωθεί για την αποκατάστασή του, μιας και ο ίδιος πίστευε ότι τα 30 ήταν η κατάλληλη ηλικία για να παντρευτεί.  

Και σε περίπτωση που απορείς, αν ο Κάρολος πράγματι απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι ερωτευμένοι, με ένα “Ό,τι κι αν σημαίνει έρωτας. Εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνεις”. Η απάντηση είναι ναι.   

Είχε πράγματι βουλιμία η Νταϊάνα;  

Ναι. Η στιγμή, μάλιστα, που μίλησε δημόσια για αυτήν και την ψυχική της υγεία, θεωρείται κομβικό σημείο. Θεωρείται η στιγμή που η βουλιμία και οι ψυχικές διαταραχές ως επίκεντρα συζήτησης έπαψαν να αποτελούν ταμπού.  

Επίσημα, παραδέχτηκε τη διατροφική διαταραχή της το 1995 -τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση του χωρισμού της με τον Κάρολο-, σε μία συνέντευξη με το Panorama του BBC. Στην πραγματικότητα, όμως, το είχε κάνει από το 1992, όταν λειτούργησε ως η κρυφή πηγή για το βιβλίο DianaHer True Story – in Her Own Words του Andrew Morton. Και στις δύο, λοιπόν, περιπτώσεις, έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε για τη μάχη που έδωσε, μέσα από τη δική της φωνή -υπάρχουν ηχογραφημένες κασέτες, με όσα είπε στον Morton-. 

Η βουλιμία φαίνεται ότι ξεκίνησε μόλις μία εβδομάδα αφότου αρραβωνιάστηκε με τον Κάρολο. “Ο σύζυγός μου έβαλε τα χέρια του στη μέση μου και είπε ‘Α, λίγο τσουπωτή εδώ, ε;’ και αυτό κάτι ενεργοποίησε μέσα μου. Και το θέμα με την Καμίλα. Ήμουν απεγνωσμένη, απεγνωσμένη. Θυμάμαι την πρώτη φορά που αρρώστησα τον εαυτό μου. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, γιατί θεωρούσα ότι αυτό είναι η εκτόνωση της έντασης”. Τελικά η Νταϊάνα έφτασε μέσα σε πέντε μήνες τη μέση της από 73,6 εκατοστά σε 59,7 εκατοστά. “Είχα συρρικνωθεί στο τίποτα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είχα συρρικνωθεί στο τίποτα”.  

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι έβλαπτε τον εαυτό της. “Τραυμάτιζα τα χέρια και τα πόδια μου. Τώρα δουλεύω σε περιβάλλοντα που βλέπω γυναίκες να κάνουν τα ίδια πράγματα και μπορώ να καταλάβω πλήρως την πηγή τους”.  

Η ίδια θεωρούσε την ψυχική της κατάσταση ως ένα σύμπτωμα της κατάστασης του γάμου της. Συνδυαστικά, όμως, με την πίεση που εκείνη και ο Κάρολος δεχόντουσαν να μην απογοητεύσουν τον λαό. Ωστόσο, ο περίγυρός της δεν κατανοούσε τι της συνέβαινε. Θεωρούσαν ότι απλά αποζητά την προσοχή και εκμεταλλεύτηκαν σε βάρος της την κατάσταση. “Φώναζα για βοήθεια, αλλά έδινα τα λάθος σημάδια και κάποιοι χρησιμοποιούσαν τη βουλιμία μου ως εύκολη λύση. Αποφάσισαν ότι αυτό ήταν το πρόβλημα: Η Νταϊάνα ήταν ασταθής”.   

Η σχέση του Καρόλου με την Καμίλα  

Γνωρίζουμε σίγουρα ότι υπήρξε και υπάρχει. Πότε, όμως, ξεκίνησε; Στο The Crown, η σχέση έχει ξεκινήσει από πολύ πριν τον χωρισμό της Νταϊάνα με τον Κάρολο. Η σειρά, βασικά, μάς δείχνει ότι ξεκίνησε πριν ακόμα παντρευτούν, ίσως πριν καν αρραβωνιαστούν. Όσο για την αλήθεια, την έχουμε ακούσει διαφορετικά από την Νταϊάνα και διαφορετικά από τον Κάρολο.  

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ο Πρίγκιπας γνώρισε την Καμίλα το 1970 σε έναν αγώνα πόλο. Οι δυο τους έβγαιναν για ένα διάστημα, μέχρι που ο Κάρολος έφυγε οχτώ μήνες για να υπηρετήσει στο Ναυτικό. Όσο εκείνος έλειπε, η Καμίλα γνώρισε και αρραβωνιάστηκε τον μετέπειτα σύζυγό της. Τι συνέβη μετά;   

Η Νταϊάνα ισχυριζόταν ότι η σχέση υπήρχε τουλάχιστον από όταν ήταν αρραβωνιασμένοι. Είχε πει στον Morton ότι άρχισε να το συνειδητοποιεί όταν ανακάλυψε και τα ψευδώνυμα που είχαν δώσει ο ένας στον άλλον. Η Καμίλα είχε μηνιγγίτιδα και ο Κάρολος της έστειλε λουλούδια, από τον Fred στην Gladys. Έπειτα, δύο βδομάδες πριν τον γάμο τους, ανακάλυψε κι ένα βραχιόλι, που είχε χαραγμένα τα ψευδώνυμα. Στο μήνα του μέλιτός τους, τον είδε να φοράει μανικετόκουμπα, με τα αρχικά του ονόματός του και της Καμίλα να μπλέκονται. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι ήταν δώρο από εκείνη. Και τον είχε ακούσει μέχρι και να μιλάει κρυφά μαζί της στο τηλέφωνο και να της λέει ότι θα την αγαπάει για πάντα.    

Η Νταϊάνα, μάλιστα, έχοντας πλέον χάσει την υπομονή της, προσέγγισε την Καμίλα το 1989 σε ένα πάρτι: “Ξέρω τι συμβαίνει ανάμεσα σε εσένα και τον Κάρολο και απλά θέλω να το ξέρεις”. Η απάντησή της ήταν “Έχεις όλα όσα πάντα ήθελες. Έχεις όλους τους άντρες του κόσμου να σε ερωτεύονται και δύο πανέμορφα παιδιά. Τι περισσότερο θέλεις;”. “Θέλω τον άντρα μου. Συγγνώμη που είμαι στη μέση. Πρέπει να είναι κόλαση για εσάς. Ξέρω, όμως, τι συμβαίνει. Μην μου φέρεστε σαν να είμαι ηλίθια”, απάντησε η Νταϊάνα.  

© Netflix

Ο Κάρολος έχει παραδεχτεί την απιστία, αλλά διαφωνεί ως προς το πότε ξεκίνησε. Ισχυρίζεται ότι υπήρξε χρόνια πολύ καλός φίλος με την Καμίλα, αλλά η σχέση τους ξεκίνησε το 1985, όταν ο γάμος του “είχε ανεπανόρθωτα διαλυθεί”.   

Διέρρηξε πράγματι κάποιος τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ; 

Ναι, και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις της ασφάλειας της βασιλικής οικογένειας στην ιστορία. Συνέβη, μάλιστα, όχι μία, αλλά δύο φορές από τον ίδιο άνθρωπο. Η πρώτη, ωστόσο, δεν είναι επιβεβαιωμένη, καθώς αποτελεί δικός του ισχυρισμός και κανένας δεν τον έπιασε.  

Στο The Crown, o Michael Fagan καταφέρνει για δεύτερη φορά να μπει στο παλάτι, τον Ιούλιο του 1982. Αυτή τη φορά αποφάσισε να μπει στο δωμάτιο της Ελισάβετ και να την ξυπνήσει. Εκεί ο Fagan άρχισε να συζητάει μαζί της για τα επικίνδυνα επακόλουθα της πολιτικής της Margaret Thatcher για την εργατική τάξη. Όταν πλέον συλλαμβάνεται, η Βασίλισσα του λέει: “Θα κρατήσω στο μυαλό μου όσα μού είπες”. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αστυνομίας και τον ίδιο τον Fagan, μόνο ένα κομμάτι είναι αληθές. Πράγματι μπήκε στο δωμάτιό της ενώ εκείνη κοιμόταν. Ωστόσο, δεν συζήτησαν για την πολιτική. Είναι, μάλιστα, αβέβαιο το κατά πόσο πράγματι συζήτησαν. Τα έγγραφα λένε ότι πράγματι υπήρξε μία μικρή συζήτηση, η οποία όμως ήταν πιο προσωπική και συμπεριλάμβανε ακόμα και τον Κάρολο. Ο Fagan, όμως, υποστηρίζει ότι μόλις τον είδε τον ρώτησε γιατί βρίσκεται εκεί και μετά από λίγο του είπε ότι θα επιστρέψει σε ένα λεπτό και έφυγε από το δωμάτιο. Όσο εκείνη προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την αστυνομία, ένας υπηρέτης του πρόσφερε τσιγάρα και ουίσκι για να του αποσπάσει την προσοχή.  

© Netflix

Ο Fagan, μάλιστα, είχε κάνει και ένα μικρό τουρ στο παλάτι πρώτα. Μπήκε από ένα ξεκλείδωτο παράθυρο και κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δωμάτια της βασιλικής οικογένειας. Πριν μπει στο δωμάτιο της Ελισάβετ, έσπασε ένα γυάλινο τασάκι και πήρε ένα κομμάτι μαζί του. Όχι, για να της επιτεθεί ή να την απειλήσει, όπως έχει δηλώσει, αλλά για να τραυματίσει μπροστά της τον εαυτό του. “Η Βασίλισσα, για εμένα, εκπροσωπούσε όλα όσα με κρατούσαν κάτω και μου στερούσαν τη φωνή μου. Ήθελα απλά να ξέρει πώς είναι να είσαι ένας συνηθισμένος τύπος που πασχίζει”, είχε δηλώσει το 1993 στο BBC Radio 4, ενώ παραδέχτηκε ότι ήθελε να τον πιάσουν.  

Ωστόσο, το 2012 μίλησε στην The Independent και έριξε την κίνησή του στα ναρκωτικά. Είχε πάρει πολλά “μαγικά” μανιτάρια, έπινε και η γυναίκα του τον είχε παρατήσει μόλις πριν μερικές εβδομάδες.  

Η σχέση της Ελισάβετ με τη Margaret Thatcher 

Ήταν δύο γυναίκες στην ίδια ηλικία και με τις υψηλότερες θέσεις εξουσίας του έθνους σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Οπότε πολλοί ίσως περίμεναν να έχουν μία καλή σχέση. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν εφικτή, πράγμα που είδαμε και στο The Crown 

Οι δύο γυναίκες ένιωθαν αμήχανα στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους και διαφωνούσαν σχεδόν σε όλα τα θέματα. Η Ελισάβετ ενοχλούταν από τη διάσπαση που η πρωθυπουργός είχε φέρει στον λαό, αλλά και από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που οδηγούσαν και στις απεργίες. Ωστόσο, η Βασίλισσα δεν είχε εκφράσει έντονα τις αντιθέσεις της, μέχρι που συνέβησαν δύο κομβικά γεγονότα. Το ένα ήταν η άρνηση της Thatcher να επιβάλει κυρώσεις στη Νότια Αφρική για το απαρτχάιντ. Το άλλο η απόφαση της πολιτικού να επιτρέψει στις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τη Λιβύη χρησιμοποιώντας τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.  

© Netflix

Η δημόσια έκφραση αυτής της κόντρας ήρθε το 1986. Στο εξώφυλλο των Sunday Times υπήρχε η πληροφορία ότι η Ελισάβετ θεωρούσε την Thatcher άσπλαχνη, επιθετική και ότι δίχαζε την κοινωνία. Η πηγή έγραφαν ότι είναι το Παλάτι. Σε αυτό το σημείο, το The Crown δεν ακολουθεί 100% την πραγματικότητα. Στη σειρά, το Παλάτι επίσημα παραδέχεται ότι η πληροφορία δόθηκε από τον υπεύθυνο Τύπο του, Michael Shea. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν έγινε, ο Shea αρνήθηκε την εμπλοκή του και έφυγε έναν χρόνο αργότερα από τη θέση του.  

Σε κάθε περίπτωση, η Βασίλισσα δεν ήταν χαρούμενη με τη διαρροή. Λένε ότι επικοινώνησε άμεσα με την πρωθυπουργό για να της ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε καμία σχέση με το δημοσίευμα.  

Πάντως, οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν με τα χρόνια. Δύο βδομάδες μετά την παραίτηση της Thatcher, η Ελισάβετ της απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Όταν έφυγε, μάλιστα, από τη ζωή το 2013, η κηδεία της ήταν η πρώτη πρωθυπουργού, όπου η Ελισάβετ παρευρέθηκε μετά τον θάνατο του Winston Churchill το 1965.   

© Netflix

Ζήλευε η βασιλική οικογένεια τη δημοφιλία της Νταϊάνα;   

Στη σειρά, βλέπουμε τόσο τον Πρίγκηπα Κάρολο, όσο και τις Πριγκίπισσες Άννα και Μαργαρίτα να εκφράζουν τη ζήλια τους για την Νταϊάνα. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις δύο τελευταίες, αφού ειδικά για τη Μαργαρίτα ακουγόταν ότι είχε μία καλή σχέση μαζί της. Ο Κάρολος, από την άλλη, είχε δείξει ανοιχτά την ενόχλησή του.  

Συγκεκριμένα, στη σειρά τους βλέπουμε στο πρώτο τους μεγάλο ταξίδι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το 1983. Εκεί ο Κάρολος δείχνει να απεχθάνεται το πώς τα ΜΜΕ και ο κόσμος λατρεύουν την Νταϊάνα και δίνουν πολύ λιγότερη σημασία σε εκείνον.  

Στην πραγματικότητα, ο Κάρολος έδειξε και δημόσια τον εκνευρισμό του. Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας πήγε σε έναν αγώνα πόλο μόνος του. Το κοινό φώναζε ότι θέλει να δει την Νταϊάνα. Όταν απευθύνθηκε στον κόσμο είπε: “Δεν είναι δίκαιο, έτσι; Καλύτερα να ζητήσετε τα λεφτά σας πίσω”. 

Η επόμενη, πιο άκομψη, αντίδρασή του ήρθε στην Ουαλία. Εκεί περπατούσε μαζί με την Νταϊάνα ώστε να χαιρετήσουν τον κόσμο. Έδειχναν ενθουσιασμένοι και με τους δύο, αλλά με τον Κάρολο σε έναν πολύ μικρότερο βαθμό, αφού όλοι ήθελαν να έρθουν σε επαφή με την Πριγκίπισσα. Όποτε απομακρυνόταν ο κόσμος φώναζε για να γυρίσει πίσω. Το ίδιο βράδυ έβγαλε λόγο σε ένα επίσημο δείπνο και αποφάσισε να πει ένα αστείο: “Έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να έχω δύο συζύγους να καλύπτουν τις δύο μεριές του δρόμου. Εγώ θα μπορούσα να είμαι στο κέντρο και απλά να καθοδηγώ”. Η Νταϊάνα δεν φάνηκε να το διασκεδάζει, μιας και ήδη γνώριζε για την Καμίλα 

Η Νταϊάνα αναγνώριζε την προτίμηση του κόσμου σε εκείνη. Σε συνέντευξή της στο BBC1, μάλιστα, το 1995 είχε αναφέρει ότι ένιωθε άβολα με αυτό που συνέβαινε. Εκείνη ήθελε να μοιραστεί με τον άντρα της την αγάπη του κόσμου. Στην ίδια συνέντευξη, δικαιολόγησε και τις αντιδράσεις του Καρόλου, αναφέροντας ότι δεν ήταν αποτέλεσμα ζήλιας, αλλά της πίεσης που αισθανόντουσαν εκείνη την περίοδο.  

Ωστόσο, ο πρώην υπεύθυνος Τύπου της, Patrick Jephson, την διαψεύδει. Μιλώντας στο Inside the Crown: Secrets of the Royals είχε αναφέρει: “Η Νταϊάνα απολάμβανε να επισκιάζει τον άντρα της. Εάν γέλαγε και χαμογέλαγε περισσότερο, δεν ήταν επειδή πέρναγε καλύτερα, αλλά επειδή ήξερε ότι τον είχε νευριάσει”.     

© Netflix

Η χιονοστιβάδα που σχεδόν σκότωσε τον Κάρολο 

Πράγματι το 1988 ο Κάρολος βρέθηκε σε μία επικίνδυνη χιονοστιβάδα που στέρησε τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Ωστόσο, δύο σημεία του The Crown δεν είναι απόλυτα ακριβή. Το ένα είναι πως η βασιλική οικογένεια ήξερε άμεσα ότι ο Κάρολος είναι καλά και δεν πίστευε στιγμή ότι ίσως είναι νεκρός. Το δεύτερο είναι ότι η Νταϊάνα δεν είχε μείνει στο παλάτι, αλλά είχε ταξιδέψει μαζί του. Δεν ήταν, ωστόσο, στο ατύχημα, αφού είχε μείνει στο σαλέ με την έγκυο γυναίκα του Πρίγκηπα Ανδρέα, Σάρα.  

Τι ακριβώς συνέβη; Ο Κάρολος ηγήθηκε μίας ομάδας που πήγε για σκι εκτός των σημαδεμένων -και ασφαλών- διαδρομών. Εκεί έγινε μία χιονοστιβάδα. Ο Κάρολος κατάφερε να φύγει αμέσως από τη διαδρομή της, ενώ μαζί με άλλους άρχισε να σκάβει στο χιόνι, για να βρει τους φίλους του. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκείνος ξέθαψε τον φίλο του Ταγματάρχη Hugh Lindsay, ο οποίος όμως ήταν ήδη νεκρός.  

© Netflix

Τα κλεισμένα σε ψυχιατρικές κλινικές ξαδέρφια της Βασίλισσας 

Στη σειρά, η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα αρχίζει να ερευνά τις φήμες ότι δύο ξαδέρφια της βρίσκονται σε ψυχιατρική κλινική. Επρόκειτο για τη Nerissa Bowes-Lyon και την Katherine Bowes-Lyon, κόρες του αδερφού και της αδερφής της μητέρας της Ελισάβετ.  

© Netflix

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο οι δύο τους ξαδέρφες είχαν κλειστεί σε άσυλο, αλλά και τρία δεύτερα ξαδέρφια τους. Ωστόσο, οι Bowes-Lyon έγιναν μεγαλύτερο θέμα, διότι οι γονείς τους τις πέρασαν στα χαρτιά ως νεκρές. Οι δυο τους φαίνεται ότι είχαν τη νοημοσύνη μικρού παιδιού και δεν μπορούσαν να μιλήσουν, πράγμα που θεωρούταν ντροπή για την οικογένεια εκείνη την εποχή . Στην πραγματικότητα, η Nerissa πέθανε το 1986 σε ηλικία 66 ετών και η Katherine το 2014 στα 87 της. Ο θάνατος, μάλιστα, της πρώτης ήταν αυτός που βοήθησε τα ΜΜΕ να ανακαλύψουν τι είχε συμβεί.