Η αλήθεια είναι ότι τα αβγά που τσουγκρίζουμε κάθε Ανάσταση και κάθε Κυριακή του Πάσχα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε, ιδιαίτερα αν στην παρέα μας υπάρχουν παιδιά. Τα παιδιά αγαπούν το τσούγκρισμα και επενδύουν σε αυτό, ψάχνοντας από νωρίς να βρουν πιο είναι εκείνο το αβγό που θα τα αναδείξει σε νικητές των αβγο-μονομαχιών της οικογένειας. Έτσι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε με αρκετά σπασμένα βραστά αβγά στα χέρια μας, ακόμα και από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Αυτό που συνήθως κάνουμε είναι να τα προσθέτουμε στην μαρουλοσαλάτα μας, στον τσιπουρομεζέ μας ή σε κάποιο σάντουιτς. Όταν όμως περάσουν οι μέρες αυτές, έχουμε και τα υπόλοιπα, άσπαστα κόκκινα αβγά μας και τότε είναι πολύ πιθανό να πετάξουμε κάποια από αυτά στο τέλος. Δεν είναι κρίμα;

Ναι, είναι κρίμα να πετάμε τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν είναι έτοιμα μαγειρεμένα. Πρέπει βέβαια να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να συντηρήσουμε τα αβγά μας σε καλή κατάσταση. Τα συντηρούμε λοιπόν άνετα στο ψυγείο για επτά ημέρες ή λίγο περισσότερο, φροντίζοντας να καταναλώσουμε πρώτα τα σπασμένα. Για να είμαστε έξτρα-σίγουροι, ελέγχουμε μην τυχόν  μυρίζουν άσκημα ή έχουν αναπτύξει πάνω τους κάτι σαν γλίτσα. Αν τα αβγά μας έχουν χαλάσει, σίγουρα θα το καταλάβουμε διότι μυρίζουν απαίσια όταν σπάσουμε το τσόφλι τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε έξυπνους και πάνω απ’ όλα νόστιμους τρόπους να τα αξιοποιήσουμε:

Τηγανιτά βρασμένα αβγά

Βρίσκω την ιδέα πανέξυπνη, διότι με λίγο τριμμένο τζίντζερ και σκόρδο, προσθέτοντας κουρκουμά και chilly powder, φτιάχνουμε έναν νοστιμότατο μεζέ για κρασί. Το δοκίμασα, είναι πολύ ωραίο!


Αβγά τουρσί

Να μια ωραία ιδέα για όποιον έχει πολλά αβγά και δεν ξέρει πως να τους φερθεί. Παρακάμπτουμε τις οδηγίες βρασμού μιας και τα δικά μας αβγά είναι ήδη έτοιμα βρασμένα και φτιάχνουμε ένα μείγμα από νερό, ξύδι, μπαχαρικά, αλάτι, ζάχαρη και κρεμμύδια. Το έδεσμα που προκύπτει όταν ανοίξουμε το βάζο σε λίγες μέρες ή ακόμα και σε λίγους μήνες είναι μια νοστιμιά που σερβίρεται σε πολλές χώρες του κόσμου ως συνοδευτικό της μπύρας. Μπορούμε να παίξουμε με την ζάχαρη και το αλάτι και να κάνουμε τα αβγά τουρσί περισσότερο αλμυρά ή περισσότερο γλυκά, ανάλογα με τα γούστα μας.


Σαλάτα αβοκάντο

Το αβοκάντο με το αβγό είναι ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Ακόμα κι αν απλά λιώσουμε μισό αβοκάντο πάνω σε μια ψημένη φέτα ψωμί και απλώσουμε πάνω του φέτες βραστού αβγού με λίγο αλάτι και πιπέρι, θα έχουμε ένα από τα πιο χορταστικά (και διάσημα τοστ), ικανό να μας χορτάσει για πολλές ώρες. Εδώ το δίδυμο της νοστιμιάς κάνει παρέα και με άλλα λαχανικά για να δημιουργηθεί μια πολύ νόστιμη και ελαφριά σαλάτα.


Avocado Deviled Eggs

Τα Deviled eggs είναι μια συνταγή που αγαπάμε και που μπορεί να σερβιριστεί άνετα και στο πασχαλινό μας τραπέζι. Εδώ, μιας και είμαστε στο κεφάλαιο αβοκάντο, βλέπουμε μια ανάλογη πρόταση, δροσερή, νόστιμη και πολύ θρεπτική!


Κι άλλα Deviled Eggs

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να γεμίσουμε τα Devilled Eggs μας και είναι όλοι νοστιμότατοι! Να μερικοί:


Πατατοσαλάτα με αβγό

Το βραστό αβγό φυσικά ταιριάζει πολύ ωραία και με τις βραστές πατάτες για να δημιουργηθεί μια νοστιμότατη πατατοσαλάτα,


αλλά και με τον τόνο για να παρασκευαστεί μια επίσης νόστιμη και χορταστική

Τονοσαλάτα με αβγό


Τυλιχτό με βραστό αβγό

Δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε κι ένα τυλιχτό σε αυτόν εδώ τον κατάλογο, αφ’ ενός γιατί έχουμε αδυναμία στα τυλιχτά κι αφετέρου διότι είναι μια προφανής επιλογή. Όταν έχεις βρασμένο αβγό, μαγιονέζα, τυρί και λίγα λαχανικά, που αλλού θα πάει το μυαλό σου;