Όταν μιλάμε για συνεντεύξεις για δουλειά, σχεδόν πάντα αναλύουμε το τι πρέπει εμείς να κάνουμε, για να τα πάμε καλά, αλλά και να δούμε αν η εκάστοτε θέση μάς ταιριάζει. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε και σημάδια, τα οποία μαρτυρούν ότι πρέπει να το σκεφτείς λίγο καλύτερα πριν δεχτείς τελικά τη δουλειά. 

Η περιγραφή της θέσης είναι πολύ ασαφής

Το φυσιολογικό είναι να σε ενημερώσουν ακριβώς για τη θέση, για την οποία δίνεις συνέντευξη, για τις ικανότητες που αυτή απαιτεί, για τις ώρες εργασίας, αλλά και για τις υποχρεώσεις, που τη συνοδεύουν. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι. Ο ένας είναι να σε προσλάβουν και τελικά όλοι να ανακαλύψετε ότι δεν είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Ο άλλος είναι να προσπαθούν να σού κρύψουν πως θα πρέπει να εργάζεσαι υπερβολικά πολλές ώρες, να αναλάβεις παραπάνω του φυσιολογικού αρμοδιότητες ή/και θα πληρώνεσαι δυσανάλογα χαμηλά με τη δουλειά σου. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ακόμα πιο πιθανός, αν με ερωτήσεις προσπαθείς να καταλάβεις τι θα πρέπει να κάνεις, αλλά συνεχίζεις να παίρνεις ασαφείς απαντήσεις. 

What Would You Say You Do Here? GIF - Interview Jobinterview Job - Discover & Share GIFs

Περηφανεύεται για πράγματα που δεν θα έπρεπε

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας και ανάλογα την αιτία, που περηφανεύεται, είναι πιθανόν είτε να βρεθείς δέκτης παρόμοιας συμπεριφοράς, είτε να απαιτηθεί από εσένα να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη συμπεριφορά; Για παράδειγμα, περηφανεύεται γιατί έχεις όλους τους εργαζόμενους σαν στρατιωτάκια; Ή επειδή όλοι βάζουν πρώτα τη δουλειά και μετά την προσωπική τους ζωή; Ή επειδή οι εργαζόμενοι του νοιάζονται για την εταιρεία και όχι για το πορτοφόλι τους; Τέτοιες και άλλες παρόμοιες φράσεις είναι ξεκάθαρα red flags. 

Έλαβες το email για τη συνέντευξη εκτός ωραρίου

Προφανώς, αν γνωρίζεις ότι βρίσκεται σε άλλη ζώνη ώρας, αυτό δεν είναι περίεργο. Αν είστε και οι δύο, για παράδειγμα, στην Αθήνα, όμως, θα πρέπει να σε βάλει σε υποψίες ότι σού έστειλε το email στις 5:00 ή στις 22:00, ενώ το ωράριο της εταιρείας είναι 9:00 με  17:00. Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου τους, οπότε το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ, αν τελικά σε προσλάβουν. 

Working Late Night GIF - Working Late Late Night Working Late Night - Discover & Share GIFs

Κακολογούν ή κάνουν “αστεία” για εργαζόμενους της εταιρείας

Οι πιθανότητες λένε ότι αυτή είναι η πρώτη ή το πολύ η δεύτερη φορά, που συναντάς αυτόν τον άνθρωπο. Κι όμως, θεωρεί ότι είναι πρέπον να αρχίσει να κάνει κακεντρεχή ή ειρωνικά σχόλια για την εμφάνιση, την προσωπικότητα ή τη δουλειά κάποιου άλλου, που έδωσε συνέντευξη για δουλειά, κάποιου εργαζόμενου της εταιρείας ή ενός πρώην υπαλλήλου του. Ναι, μπορεί απλά εκείνος μεμονωμένα να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Ωστόσο, λογικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα είναι προϊστάμενός σου αν πάρεις τη θέση, ενώ η άνεσή του να μιλάει με τέτοιο τρόπο δείχνει ότι η εταιρεία έχει γενικότερα ένα τοξικό περιβάλλον και έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους ή ότι έχει ανεκτική στάση σε τέτοιες συμπεριφορές. 

Κάνει μισαλλόδοξα σχόλια

Σκέψου ότι, όπως κι εσύ, και ο άνθρωπος απέναντί σου δείχνει ένα καλύτερο πρόσωπο από το συνηθισμένο του. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν τον ακούσεις να κάνει μισαλλόδοξα προσβλητικά σχόλια στη συνέντευξη, τότε δεν θες να ξέρεις τι θα ακούσεις από το στόμα του σε φάσεις, που δεν έχει μπροστά το προσωπείο του. Δεν έχει σημασία αν τα απευθύνει σε εσένα ή αφορούν κάποιον άλλον. Ρατσιστικά, ομοφοβικά, σεξιστικά, χοντροφοβικά και άλλα τέτοιου τύπου σχόλια είναι 100% red flags και, όπως φαίνεται, είναι ανεκτά από τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

The Office GIFs

Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη ή μεγάλη

Εννοείται ότι η εκάστοτε η εταιρεία θα θέλει να είναι σίγουρη ότι προσλαμβάνει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια όρια. Αν σε περνάνε από πολλαπλές συνεντεύξεις, αν οι συνεντεύξεις διαρκούν υπερβολικά πολλή ώρα και αν σού ζητούν να κάνεις δουλειά μεγάλης έκτασης, είναι σημάδια ότι δεν εκτιμούν τον χρόνο σου, αλλά και ότι ίσως θέλουν να σε εκμεταλλευτούν αμισθί. Για παράδειγμα, αν σού ζητήσουν ως δοκιμαστικό ένα πολύ μεγάλο project, υπάρχει αρκετά σημαντικός κίνδυνος να μη σού δώσουν τη θέση και να κλέψουν τη δουλειά σου. 

Κανείς συνεντευξιαστής δεν δουλεύει καιρό για την εταιρεία

Προφανώς, αν μιλάμε για μία νέα εταιρεία, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι, όμως, ξεκάθαρο red flag αν η εταιρεία μετρά αρκετά χρόνια. Λογικά οι άνθρωποι, που παίρνουν συνεντεύξεις, είναι από τα βασικά μέλη της εταιρείας. Οπότε αν αυτοί έχουν με το ζόρι μία διετία σε αυτήν, μπορεί να είναι σημάδι ότι κανένας εργαζόμενος δεν αντέχει να μείνει για πολύ καιρό εκεί ή ότι οι ίδιοι συνεχώς απολύουν κόσμο. Και τα δύο σενάρια είναι αρκετά αποθαρρυντικά αν ενδιαφέρεσαι για σταθερή δουλειά με πιθανότητες εξέλιξης.

Another Company GIFs - Get the best GIF on GIPHY