Να κάνω αρχικά κάποιες δηλώσεις για την “ταυτότητά” μου αναφορικά με το Survivor. Αυτή τη σεζόν το παρακολουθώ σχεδόν όλες τις μέρες προβολής του. Στο μεγαλύτερο μέρος του αντιπαθούσα τους Μπλε και υποστήριζα τους Κόκκινους. Για νικητή θέλω τον Ηλία Μπόγδανο και μέχρι πρότινος συμπαθούσα αρκετά και τον Γιώργο Κόρομι. Ο Τριαντάφυλλος δεν είναι σε καμία περίπτωση από τις συμπαθείς σε εμένα προσωπικότητες εντός και εκτός παιχνιδιού και τον θεωρώ τουλάχιστον λαϊκιστή -ο αγιασμός του Παπαντάφυ με αποτελείωσε-. 

Δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά κάποιες από τις παραπάνω δηλώσεις μου είναι τοποθετημένες στο παρόν και άλλες στο παρελθόν. Γιατί; Διότι πριν μία εβδομάδα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος της Κόκκινης ομάδας έκανε ένα τεράστιο φάουλ.  

Τι έγινε με τον Τριαντάφυλλο και τους υπόλοιπους Κόκκινους;  

Ο Τριαντάφυλλος μπήκε υποψήφιος για αποχώρηση από τον Κόρομι. Μέχρι εκείνη την ημέρα αλληλοχαρακτηρίζονταν ως κολλητοί, αλλά σύμφωνα με τον τελευταίο, έχασε πάσα ιδέα για τον Τριαντάφυλλο, διότι ζήταγε από τον Μπόγδανο και τον Γιώργο Ασημακόπουλο να μεσολαβήσουν για να μην τον βάλει υποψήφιο. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι πήγε να τον δωροδοκήσει και με μία μπανάνα, αλλά και ότι πριν έναν μήνα πρότεινε σε εκείνον και τον Ασημακόπουλο να δώσει δύο χιλιάρικα στον καθένα, για να τον στηρίξουν στο παιχνίδι. 

Η αντίδραση του Τριαντάφυλλου ήταν να αρνηθεί ένα μέρος των κατηγοριών, όπως τη δωροδοκία με την μπανάνα, και ένα μέρος να το αποδώσει σε πλάκα, όπως τα δύο χιλιάρικα. Στο επόμενο επεισόδιο είδαμε την ομάδα να τον κατηγορεί ότι έβρισε άσχημα τον Ασημακόπουλο και ότι άλλαξε εντελώς πρόσωπο, κάνοντας στροφή “360 μοιρών” (180 είναι το σωστό, αλλά μεταφέρουμε ακριβώς αυτό που είπαν) και δημιουργώντας συνεχώς εντάσεις.  

Ας είμαι ειλικρινής. Βάσει του προφίλ που έχει ο Τριαντάφυλλος τόσα χρόνια και όσων έχουμε διαβάσει για εκείνον κατά καιρούς, σχεδόν αμέσως πίστεψα τις κατηγορίες των υπόλοιπων παιχτών χωρίς πολλή σκέψη. Και βασικά ακόμα τις πιστεύω. Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν διαφωνώ με την επιλογή τους να μην κάνουν παρέα μαζί του και να τον βγάζουν στον τάκο σε κάθε ευκαιρία. Το πρώτο είναι δικαίωμα του καθένα μας όταν κάποιος δεν μάς κάνει και θεωρούμε ότι μάς δημιουργεί πρόβλημα. Το δεύτερο είναι το μέσο που τους δίνει το ίδιο το παιχνίδι, ώστε να απομακρύνουν όποιον θεωρούν ότι βλάπτει με τον όποιον τρόπο την ομάδα τους.  

Οι Κόκκινοι, λοιπόν, μέχρι εκεί είχαν τη σωστή τακτική. Μέχρι εκεί είχαν τη δική μου στήριξη και -πολύ πιο σημαντικό- την στήριξη του κόσμου, που άρχιζε να εγκαταλείπει τον Τριαντάφυλλο. Η ομάδα, όμως, αποφάσισε να φτάσει το πράγμα στα άκρα. Πώς; Παίζοντας με την τροφή ενός ανθρώπου που ζει στις ίδιες συνθήκες πείνας με τους υπόλοιπους.  

Η τιμωρία του Τριαντάφυλλου 

Ο Κόρομι έχει αναλάβει τον ρόλο του ψαρά της ομάδας. Μία μέρα μετά τον πρώτο καβγά με τον Τριαντάφυλλο, βούτηξε λοιπόν για να πιάσει ψάρια για την ομάδα και μαζί έφερε και ένα χταπόδι. Πριν από εκείνον είχε βουτήξει και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Με άλλα λόγια, ήταν από τις μέρες που είχαν αρκετό φαγητό. Ο Κόρομι, όμως, έκανε μία δήλωση, την οποία και τήρησε. Ότι δεν θα δώσει ούτε μία μπουκιά στον Τριαντάφυλλο. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με εκείνον, ο παίχτης και τραγουδιστής άλλαξε εντελώς πρόσωπο μετά την υποψηφιότητά του. Περιγραφικότατα, μάλιστα, ο Ασημακόπουλος στήριξε την άποψη του φίλου του λέγοντας ότι η όψη του Τριαντάφυλλου του θύμισε τον “εξαποδώ”. 

Η παραπάνω πρακτική δεν συνέβη μόνο εκείνη τη μέρα, που είχαν τα πρώτα και πιο έντονα νεύρα, αλλά κάθε φορά που ο Κόρομι έπιανε ψάρια. Και κάπως έτσι είδαμε πλάνα με τον Τριαντάφυλλο να κάθεται σε μια γωνιά και να βλέπει τα δέκα άλλη μέλη της ομάδας να τρώνε και να φωνάζουν σχεδόν πόσο ωραίο είναι το φαγητό και πόσο τους θυμίζει Ελλάδα. Και σε όλο αυτό ούτε ένας -τουλάχιστον αρχικά- δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να δώσει έστω μισή μπουκιά στον πεινασμένο συμπαίκτη τους. 

Μία μέρα αφότου είχαν φάει, ο Παύλος Γαλακτερός δήλωσε στον Κόρομι ότι δεν θα τρώει ούτε εκείνος, γιατί δεν αντέχει τις τύψεις. Λίγο αργότερα είδαμε και όλη την ομάδα να κάνει επίθεση στην Μαριάνθη Κάσδαγλη. Το παράπτωμά της; Ρώτησε τον Κόρομι αν μπορεί να δώσει τη μισή της μερίδα στον Τριαντάφυλλο. Κάπως έτσι μάθαμε κιόλας ότι έχει δοθεί εντολή από εκείνον να μη δώσει κανένας από το φαγητό στον Τριαντάφυλλο.  

Και ίσως να μην το πιστεύεις, αλλά το πράγμα γίνεται και χειρότερο. Μέσα σε όλο αυτό, ο Τριαντάφυλλος έχει και χτυπημένο πόδι και δεν παίζει με εντολή γιατρού. Κάποιοι συμπαίκτες του, ωστόσο, πιστεύουν ότι παίζει θέατρο και τον κατηγόρησαν ότι θέλει να κάνει διακοπές και να τρώει τα έπαθλα φαγητού χωρίς να αγωνίζεται. Το αποτέλεσμα; Για να σταματήσουν να τον κατηγορούν, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι όσο δεν παίζει λόγω του ποδιού του, θα δώσει στους άλλους το δικό του μερίδιο από το έπαθλο, σε περίπτωση που κερδίσουν. Και γενικά δεν θέλω να μιλάω για κάρμα και άλλα τέτοια μεταφυσικά, αλλά σε όλο αυτό το διάστημα η Κόκκινη ομάδα δεν έχει κερδίσει κανέναν έπαθλο φαγητού.  

Όλα τα προβλήματα με την πρακτική της Κόκκινης ομάδας 

Να αναφερθώ κατ’ αρχάς στο επιχείρημα του Κόρομι. Ναι, τα σύνεργα ψαρέματος δόθηκαν από την παραγωγή σε όλη την ομάδα. Ο ίδιος, όμως, είναι εκείνος που ξοδεύει ενέργεια και βουτάει τρεις και τέσσερις ώρες για να ψαρέψει. Οπότε θεωρεί δικαίωμά του να επιλέγει ποιος μπορεί να φάει απ’ όσα εκείνος κόπιασε για να βρει.  

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι αποτελεί δικαίωμά του. Επειδή έχουμε, όμως, το δικαίωμα να κάνουμε κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό, το ηθικό και -το σημαντικότερο- το ανθρώπινο. Όλοι ανεξαιρέτως οι παίχτες του Survivor, ανάμεσά τους και οι Κόκκινοι, λένε σε κάποια φάση το ίδιο ‘ποίημα’. Ότι τώρα ξέρουν τι σημαίνει πείνα, ότι ποτέ δεν θα προσπεράσουν ξανά έναν άνθρωπο που πεινάει και ότι πάντα πλέον θα προσφέρουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την πείνα του. Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι αποδεικνύουν πόσο δεν το πιστεύουν αυτό που λένε πριν καν βγουν από το παιχνίδι, πριν καν ξεχάσουν πώς είναι να πεινάς.  

Και είναι σχεδόν γελοίο οι ίδιοι άνθρωποι να παραπονιούνται σε κάθε επεισόδιο ανά μισή ώρα το μάξιμουμ ότι πεινάνε. Θέλουν ο κόσμος να αισθανθεί άσχημα για εκείνους και να τους συμπονέσει, την στιγμή που ο κυριολεκτικά διπλανός τους θα μπορούσε να πεινάει πολύ λιγότερο απ’ όσο εκείνοι επιτρέπουν.  

Κι ας τους ενημερώσει κάποιος ότι πλέον έχουν χάσει το παιχνίδι και των δημόσιων σχέσεων με το κοινό. Πέραν κάποιων αθεράπευτα φανατικών, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει στραφεί εναντίον τους. Ο Κόρομι και ο Ασημακόπουλος πριν μία εβδομάδα ήταν φαβορί και από τους πιο αγαπητούς του κοινού. Σήμερα τα polls δείχνουν ότι στην πρώτη ευκαιρία ο κόσμος θέλει να τους διώξει. Η τεράστια πλειοψηφία έκραζε τους Μπλε και στήριζε σταθερά τους Κόκκινους και ξαφνικά είδαμε ένα 75% να λέει ότι θέλει οι πρώτοι να κερδίσουν τα αγωνίσματα. Και, βασικά, επειδή πλέον καμία ομάδα δεν είναι συμπαθητική, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του για το Survivor συνολικά.  

Το ας πούμε αστείο της υπόθεσης; Η πλειοψηφία των Κόκκινων θα μπορούσε να έχει κερδίσει πόντους από τον καβγά με τον Τριαντάφυλλο και όντως να τον βγάλουν από το παιχνίδι. Γιατί οι περισσότεροι πίστεψαν ότι εκείνοι λένε αλήθεια. Γιατί οι περισσότεροι είχαν αρχίσει να κουράζονται με τον λαϊκισμό του Τριαντάφυλλου. Γιατί μέχρι πριν κάτι μέρες θεωρούνταν εκείνοι οι ψύχραιμοι και οι πιο “σωστοί” του ριάλιτι 

Ωστόσο, επέλεξαν να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο μη δίνοντάς του φαγητό, απαγορεύοντας σε όλη την ομάδα να του δώσει και αναγκάζοντάς τον να αρνηθεί το όποιο πιθανό έπαθλο φαγητού όσο είναι χτυπημένος. Και όλο αυτό, επειδή αποφάσισαν μετά από τρεις μήνες ότι είναι διπρόσωπος και λαϊκιστής και δεν μπορούσαν να περιμένουν λίγες εβδομάδες μέχρι να αποχωρήσει. Επειδή, βασικά, δεν ήθελαν απλά να τον απομακρύνουν, αλλά και να τον εκδικηθούν και να τον τιμωρήσουν για την εξαπάτηση που βίωσαν. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως σε αυτή την ζωή άσχετα με το τι μάς έχει κάνει ο άλλος, το βασικό είναι να παραμένουμε άνθρωποι. Όχι να γινόμαστε σαν εκείνον, ούτε χειρότεροι.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!