Αν μάς ρωτάτε, η τέχνη θα έπρεπε να έχει δύο κύριους σκοπούς. Να επικοινωνεί με τα συναισθήματά μας και να μάς συγκινεί. Και να μάς ευαισθητοποιεί αναφορικά με ζητήματα, που μαστίζουν την κοινωνία μας, αλλά και τη δική μας ζωή ή κάποιου κοντινού μας προσώπου. Ο θεατρικός μονόλογος Stegosaurus τα καταφέρνει και τα δύο.  

Γιατί να δεις τον Stegosaurus;

Η παράσταση αποτελεί μία ρεαλιστική ματιά στις διατροφικές και συναισθηματικές διαταραχές. Η 30χρονη πρωταγωνίστρια παλεύει με τον εαυτό της και τους “δαίμονές” της. Η βουλιμία, η νευρική ανορεξία, η κατάχρηση ουσιών, η συναισθηματική κακοποίηση και το αποστασιοποιημένο σεξ είναι κάποια από τα πράγματα που κυκλώνουν την ζωή της.  

Το μυστικό όπλο της παράστασης; Δεν πέφτει στην παγίδα να προβάλει όλα τα παραπάνω μέσα από την αυτολύπηση ή τη σοβαροφάνεια. Η γυναίκα στην σκηνή είναι αληθινή, όπως ο καθένας από εμάς, και γι’ αυτό ναι μεν μάς παρουσιάζεται με ρεαλισμό, αλλά συγχρόνως και με χιούμορ και με συμπόνοια. Κι επειδή εξάλλου είναι αληθινή, αληθινοί είναι και οι ρυθμοί του έργου, που χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές. 

Την αυθεντικότητα του Stegosaurus μπορούμε να την αποδώσουμε σε δύο στοιχεία. Το ένα είναι η ίδια η ηθοποιός που μάς το μεταφέρει, η Ελπίδα Σταθάτου. Η δική της άμεση ερμηνεία δεν μάς αφήνει να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματικά από το έργο ούτε για μία στιγμή. Το άλλο στοιχείο έχει να κάνει με την original ιστορία. Ο μονόλογος δεν αποτελεί ένα μυθοπλαστικό εύρημα, αλλά τη θεατρική μεταφορά του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Έρσης Νιαώτη. Όσα ακούμε, λοιπόν, μοιάζουν τόσο αληθινά γιατί πολύ απλά πράγματι είναι.  

Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ VAULT του Λονδίνου και του Εδιμβούργου, σε σκηνοθεσία Joe Hufton, λαμβάνοντας τις καλύτερες κριτικές. Τώρα έρχεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα για τέσσερις online streaming παραστάσεις από τις 4 έως τις 7 Μαρτίου. Και ίσως τώρα να είναι πράγματι η καταλληλότερη στιγμή. Μιλάμε εξάλλου για ένα έργο, που εξερευνά την ανθρώπινη δύναμη και αντοχή, την πολυπλοκότητα της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία και την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αξιών μας. Όλα, δηλαδή, όσα μάς έχουν απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία και την απομόνωση που έφερε.  

Η Ελπίδα Σταθάτου για τον Stegosaurus

Η πρωταγωνίστρια σημειώνει για τον μονόλογο Stegosaurus: “Η ιστορία ξεκίνησε όταν διάβασα το σενάριο της Έρσης Νιαώτη. Την αυτοβιογραφία της, πάνω στις διατροφικές διαταραχές που την οδήγησαν στην κατάθλιψη. ‘Η ίσως και το ανάποδο. Ήξερα μέσα μου ότι, σαν γυναίκα, έπρεπε να πω αυτή την ιστορία, προκειμένου να μάθει όλος ο κόσμος πώς είναι να παλεύεις τόσα χρόνια με τον εαυτό σου. Να ξέρεις ότι ίσως και να πεθάνεις και να μην σε νοιάζει. Το σημαντικότερο στοιχείο του έργου είναι, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ταυτιστεί με το θέμα, ακόμα και αν δεν έχει περάσει κάποιου είδους συναισθηματικής διαταραχής.  

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η παράσταση μετά το Λονδίνο έρχεται και στην Ελλάδα, και εύχομαι το θέατρο να συνεχίζει να είναι μία αφορμή για να έρχονται στην επιφάνεια και θέματα όπως η ψυχική υγεία. Θέματα που μπορούν να αφυπνίσουν, να βοηθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Άλλωστε ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μιας παράστασης από το να αγγίξει αυτό το ένα άτομο στο κοινό, αυτόν που νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά και να του θυμίσει ότι δεν είναι μόνος; Δεν ήταν ποτέ”.  

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση 

Μέρες και ώρες: Πέμπτη 4/3 και Παρασκευή 5/3 στις 21:00 & Σάββατο 6/3 και Κυριακή 7/3 στις 12:00, στις 16:00 και στις 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 7€
Αγορά εισιτηρίου και προβολή παράστασης: Viva
Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!