Ας ξεκινήσουμε με μερικές αλήθειες: Η πίτσα είναι το καλύτερο φαγητό στον κόσμο. Όχι το καλύτερο junk food. Όχι το καλύτερο σνακ. Ούτε καν το καλύτερο “cheat meal” . Μιλάμε για την τέλεια ανθρώπινη δημιουργία, την οποία δεν ξεπερνάει σε νοστιμιά κανένα γκουρμέ πιάτο με πενταπλή τιμή, ενώ “αντίπαλοι” όπως το σουβλάκι και τα μακαρόνια ωχριούν μπροστά στο μεγαλείο της (συγγνώμη παιδιά).

Και στην Αρχή των Πάντων, βρίσκεται η πίτσα από την Νάπολη. Λεπτή, απλή, συγκεκριμένη και τρομερά γευστική, κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει στην Ιταλία μέσα σε δευτερόλεπτα και σου θυμίζει πως ναι, η ζωή μπορεί να είναι και ωραία. Στην πλειοψηφία τους οι Ναπολιτάνοι είναι εξαιρετικά αυστηροί με το τι θεωρείται πίτσα από την πόλη τoυς και τι όχι, σε σημείο που έχουν σχηματίσει ολόκληρη επιτροπή που εξετάζει τα εστιατόρια και δίνει την έγκρισή της σε όποιον πιτσαδόρο το αξίζει. Ελαφρώς υπερβολικό; Μάλλον, όμως πρόκειται για την εθνική τους κληρονομιά.

Εφόσον δεν μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι εκεί αυτήν την στιγμή και ίσως βαριέσαι να παραγγείλεις κάτι έτοιμο σε delivery (παρόλα αυτά θα αφήσουμε την λίστα με τις αγαπημένες μας πιτσαρίες εδώ), σήμερα είναι μία υπέροχη ευκαιρία να δοκιμάσεις να φτιάξεις μία ναπολιτάνικη σπιτική πίτσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλευριού! Ω ναι, ο λευκός ήρωας της καραντίνας γιορτάζει, επομένως γιατί να μην τον τιμήσουμε όπως του αρμόζει;

Ιδού λοιπόν μερικά tips που συγκεντρώσαμε για το πιο νόστιμο, αυθεντικά ιταλικό αποτέλεσμα:

To νερό πρέπει να είναι χλιαρό

Το νερό πρέπει φυσικά να είναι καθαρό και σε θερμοκρασία γύρω στους 20°C. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος, η θερμοκρασία φυσικά θα ανέβει, επομένως είναι καλύτερα το νερό να μην είναι υπερβολικά ζεστό από την αρχή της διαδικασίας. Αν ο καιρός είναι καλοκαιρινός, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι πιο χαμηλή, όμως δεν πρέπει να φτάσει κάτω από τους 10°C, καθώς έτσι μπορεί να επιβραδυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης.

Το αλεύρι πρέπει να είναι το καλύτερο

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής είναι να επιλέξεις το σωστό αλεύρι πριν την φτιάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλει να είναι σιταρένιο τύπου 0 ή 00, το οποίο περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και γλουτένης (περίπου 10-12%) και είναι τέλειο για την λεπτή, τραγανή ζύμη της πίτσας που θέλουμε να φτιάξουμε. Αντί να κάθεσαι να ψάχνεις μία-μία τις συσκευασίες στο σούπερ μάρκετ, πήγαινε κατευθείαν στο ράφι που έχει CAPUTO. Διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Γ. & Ι. ΠΑΣΣΑΛΗΣ ΑΕΒΕ και παράγεται στην Ιταλία, στους ομώνυμους μύλους της οικογένειας CAPUTO λίγο έξω από τη Νάπολη. Χρησιμοποιούνται τα πλέον σύγχρονα standard στην παραγωγή του ιδανικού αλευριού της ναπολιτάνικης πίτσας ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη γεύση, η μαστιχωτή υφή και το αναμενόμενο φούσκωμα. Για την πίτσα μας, χρησιμοποιούμε το μπλε CAPUTO PIZZERIA τύπου 00.

 

Μάλλον βάζεις περισσότερη μαγιά από ότι χρειάζεται

Αντί να προσθέσεις ένα πακέτο μαγιάς, οι Ιταλοί ειδήμονες υποστηρίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο το ένα τέταρτο της συσκευασίας. Η υπερβολική δόση μαγιάς μπορεί να κάνει την πίτσα πιο βαριά και να προκαλέσει προβλήματα πέψης, ενώ δεν θα έχει αυτήν την αίσθηση του ‘αφρού’ που σε προκαλεί να παραγγείλεις και άλλες δύο.

Το ζυμάρι πρέπει να φουσκώσει για πολλή ώρα

Εφόσον μάλιστα χρησιμοποιείς λιγότερη μαγιά, πρέπει να αφήσεις το ζυμάρι σου να φουσκώσει για πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι νομίζεις. Πολλοί ειδικοί εφαρμόζουν την μέθοδο του ‘διπλού φουσκώματος’, σύμφωνα με την οποία διπλώνουν και ζυμώνουν την ζύμη της πίτσας, την αφήνουν να φουσκώσει για το μισό του χρόνου, στην συνέχεια την ξαναπλάθουν, την χωρίζουν σε μερίδες και την αφήνουν να τελειώσει το φούσκωμα. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι χρειάζεται μόνο ένα δίωρο για όλο αυτό, είσαι γελασμένος. Πρέπει να αφήσεις την ζύμη σου στην ησυχία της για τουλάχιστον οχτώ ώρες, όμως οι περισσότεροι συστήνουν μία ολόκληρη ημέρα.

Αν δεν έχεις φρέσκα υλικά, μην μπεις στον κόπο

Η ναπολιτάνικη πίτσα είναι εξαιρετικά απλή σε συστατικά, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν έχουν την σωστή ποιότητα, το αποτέλεσμα θα είναι μετριότατο. Η σάλτσα σου λοιπόν χρειάζεται ολόφρεσκες ντομάτες (προτίμησε δηλαδή της λαϊκής από του σούπερ μάρκετ), βασιλικό κατά προτίμηση από κάποιο γλαστράκι και φυσικά, βουβαλίσια μοτσαρέλα. Η Mozzarella di Bufala κάνει την ζύμη πιο αφράτη και την προστατεύει καλύτερα από το να σπάει, σε αντίθεση με το ίδιο τυρί από αγελαδινό γάλα. Θα την βρεις σε διάφορα ενημερωμένα deli της Αθήνας. Μην ξεχάσεις να την στεγνώσεις από τα πολλά υγρά πριν την τοποθετήσεις πάνω από την σάλτσα ντομάτας. Κόψε φέτες μεσαίες σε μέγεθος και άπλωσε τες στην ζυμαρένια επιφάνεια σε όσο μπορείς ίσες αποστάσεις.

Kαλή επιτυχία!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!