Το μακιγιάζ, όπως ισχύει και με τα ρούχα, πέρα από το ότι σκιαγραφεί την πρώτη μας εικόνα προς τον “έξω κόσμο” είναι και ένα πολύ χρήσιμο και δυνατό εργαλείο ενδυνάμωσης. Πολλά τα “όπλα” που μας προσφέρει, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για την γοητεία του σκούρου κραγιόν. Όλες οι πολύ σκούρες αποχρώσεις, όπως και να το κάνουμε, φέρουν έναν αέρα μυστηρίου και σεξαπίλ, τουλάχιστον όταν μιλάμε για βραδινές εμφανίσεις και αχαλίνωτες εξορμήσεις.

Μπορεί ωστόσο να μας συνοδεύσει εξίσου και σε ημερήσιες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στο γραφείο, και να μας δώσει ένα στοιχείο αυστηρής κομψότητας. Αν συμφωνείς με όλα αυτά αλλά οποιαδήποτε σκούρα απόχρωση σου φαίνεται πολύ “εκκεντρική” επομένως την αποφεύγεις, ή αν δεν μπορείς να βρεις την απόχρωση που σου ταιριάζει, σκρόλαρε παρακάτω και θα καλυφτείς. Σου έχουμε τον αναλυτικό οδηγό για να βρεις το καταλληλότερο σκούρο κραγιόν για το δέρμα σου, τρόπους για να το εντάξεις στην καθημερινότητα σου χωρίς φόβο, και βέβαια τιπς για να το εφαρμόσεις σωστά.

Βήμα πρώτο, ποιος είναι ο υποτόνος σου

Όλοι μπορούμε να φορέσουμε σκούρα κραγιόν, αλλά οι υποτόνοι της επιδερμίδας είναι αυτοί που καθορίζουν ποια είναι η απόχρωση που σου ταιριάζει. Τι εννοούμε με αυτό; Υπάρχουν τρεις τύποι υποτόνων επιδερμίδας, οι ψυχροί, οι θερμοί και οι ουδέτεροι, και είναι εντελώς ανεξάρτητοι από το πόσο σκούρο ή χλωμό είναι το δέρμα σου. Ανάλογα λοιπόν με τον δικό σου θα διαλέξεις και την αντίστοιχη απόχρωση κραγιόν. Πώς καταλαβαίνεις τι είδους υποτόνους έχεις; Βάλε ένα ολόλευκό χαρτί κολλητά δίπλα στο πρόσωπό σου και κοιτάξου στον καθρέφτη. Αν το δέρμα σου σου φαίνεται κάπως “κιτρινωπό” δίπλα στο λευκό του χαρτιού, τότε έχεις ψυχρούς υποτόνους. Αν σου φαίνεται προς το ροζ ή κόκκινο, τότε έχεις θερμούς υποτόνους. Αν δεν μπορείς να δεις διαφορά, τότε είσαι στο ουδέτερο φάσμα.  Αν δεν μπορείς να βγάλεις ακριβώς άκρη με αυτή τη μέθοδο, άλλος ένας τρόπος να καταλάβεις ποιοι είναι οι υποτόνοι σου είναι να κοιτάξεις τις φλέβες σου στα χέρια. Αν το χρώμα τους είναι πρασινωπό, τότε έχεις θερμούς υποτόνους, ενώ αν είναι προς το μπλε ή μωβ, έχεις ψυχρούς. Αν είναι κάπου ανάμεσα χρωματικά έχεις ουδέτερους υποτόνους.

Βήμα δεύτερο, το σωστό κραγιόν ανάλογα με τους υποτόνους σου

Αφού βρήκαμε τους υποτόνους, πάμε τώρα να τους ταιριάξουμε με τις ανάλογες αποχρώσεις κραγιόν. Με λίγα λόγια, η  βασική ιδέα είναι να βρεις ένα χρώμα που να έχει την ίδια βάση με το δέρμα σου. Οπότε πάμε να δούμε τι εννοούμε στην πράξη.

  • Στις επιδερμίδες με ψυχρούς υποτόνους συγκαταλέγονται οι μπρονζέ, οι στερένιες και γενικά όσες έχουν μια πιο χλωμή κιτρινωπή απόχρωση, όπως είπαμε και παραπάνω. Αν λοιπόν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε μια από αυτές, κατευθύνσου σε αποχρώσεις με βάση το μπλε, όπως το μωβ-μπορντώ του μούρου και το δαμασκηνί.
  • Στις επιδερμίδες με θερμούς υποτόνους συμπεριλαμβάνονται οι πιο ροζοπές, με κόκκινα μάγουλα, κλπ. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε διάλεξε ένα κραγιόν με βάση το κόκκινο. Στα πολύ σκούρα κραγιόν αυτό μεταφράζεται σε αποχρώσεις όπως το βουργουνδί, το σκούρο “καμμένο” πορτοκαλί και το καφέ-μπρονζέ.
  • Αν έχεις ουδέτερους υποτόνους τότε μπορείς να διαλέξεις όποια απόχρωση θέλεις αφού σου πηγαίνουν όλα. Lucky bastard.

Βήμα τρίτο: Πώς θα το ενσωματώσεις στο καθημερινό σου μακιγιάζ

‘Oπως ξαναείπαμε, για πολλούς το σκούρο κραγιόν μπορεί να φαντάζει αρκετά εκκεντρικό και να νιώθουν πως δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Αν είσαι από αυτούς, αλλά θες με κάποιο τρόπο να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο και να μπορείς να το φοράς καθημερινά, μπορείς να το κάνεις σταδιακά ώστε να είναι λίγο πιο εύκολο. Πρώτον μπορείς να ξεκινήσεις βρίσκοντας ένα κραγιόν που έναν ή δυο τόνους πιο σκούρο από τα φυσικά σου χείλια, και σιγά σιγά, αφού πάρεις το κολάι, να προσαρμόζεις όλο και πιο έντονες σκούρες αποχρώσεις.

*Έξτρα τιπ

Tα σκούρα κραγιόν μπορούν να αλλάξουν με την μια την όψη σου και να σου δώσουν αυτή τη γοητεία και το μυστήριο με τα οποία το έχουμε συνδέσει. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που αν δεν τα φροντίσεις, φλερτάρεις με ένα ενδεχόμενο faux pas.

Καθώς τα σκούρα κραγιόν είναι εξ’ ορισμού πολύ έντονα, σε αντίθεση με τα neutral χρώματα, κάθε ατέλεια φαίνεται. Οπότε φρόντισε να το εφαρμόσεις πολύ καλά, να το τελειοποιήσεις με ένα μολύβι για σταθερότητα και ακρίβεια και στην συνέχεια να το ταμπονάρεις με ένα φύλο χαρτί για να πάρεις την περίσσεια και να αποφύγεις αυτό που ένας φίλος λέει πολύ ωραία “έπαθα κραγιόν στα δόντια” ή αλλιώς βαμπιροποίηση. Και πάντα βρίσκουμε ένα πολύ σταθερό προϊόν ώστε να μην μείνει το μισό στο φαΐ και στο ποτό μας και το άλλο μισό σε ένα πιθανό φιλί.

Αυτά με τα πολύ σκούρα κραγιόν που αναδύουν αυτό το ουμφ, να τα φορέσετε, να τα χαρείτε φέτος τον χειμώνα που (για την ώρα) δεν φοράμε παντού μάσκες, και να περάσετε τέλεια.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!