Πριν λίγο καιρό συζητούσαμε με μία φίλη μου για το αν θα έπρεπε να κατεβάσει μία εφαρμογή online dating, να γνωρίσει κόσμο και να περάσει η ώρα στην βαρεμάρα που ζούμε όλοι μαζί. Αυτό που της απάντησα χωρίς να προλάβει καν να ολοκληρώσει την πρόταση ήταν, “Σε παρακαλώ, μην κάνεις αυτό το κακό στον εαυτό σου”.

Αφού της εξήγησα τους λόγους (που δεν ήταν λίγοι) για τους οποίους προσωπικά θεωρώ αυτήν την κίνηση τελείως λάθος, μας μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά. “Θεωρείς πως όλα τα πλάσματα εκεί έξω, πιστεύουν το ίδιο με εσένα;”, με ρώτησε, γνωρίζοντας πως έπρεπε να κάνω μία έρευνα πάνω σε αυτό πριν απαντήσω ‘ναι’ και πως στο ενδιάμεσο εκείνη μπορεί να πατάει συνέχεια τα κουμπάκια του Tinder. Δεν ξέρω τι περίμενα, όσον αφορά στις απαντήσεις, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τους φίλους μου (όλοι στο Tinder είστε καλε;!) και όχι να δικαιωθώ τόσο πανηγυρικά. Ιδού:

Ανοίγοντας μία τέτοια εφαρμογή οnline dating, η πρώτη σου κίνηση είναι να δημιουργήσεις το δικό σου προφίλ και να γράψεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου. Αναφέρομαι στο κλασσικό “bio” ή, ελληνιστί, βιογραφικό σημείωμα. Όταν στύβεις το μυαλό σου για να δεις πως θα παρουσιάσεις εσένα και τα “θέλω” σου, πιστεύεις ότι κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται να σε γνωρίσει, θα το διαβάσει. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Σοφίας (23) όμως. Η ίδια έχει γράψει στο bio της, “Αν είσαι πάνω από 26 χρονών, μη μου στείλεις μήνυμα.”, θεωρώντας πως θα την σεβαστούν. Όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, μα – συνήθως – τριαντάρηδες άνδρες το αγνοούν παντελώς και της στέλνουν.  “Συνήθως λέω κάποιο snappy comeback από μέσα μου, και διαγράφω τα μηνύματά τους”. Επιπλέον μου έδειξε κάποια από τα μηνύματα που έχει πάρει κατά καιρούς και κανένας τους δεν έλεγε να κάνει μία σοβαρή συζήτηση χωρίς να γίνει cringe.

Ο Μάριος (22) μας έφερε στην queer πλευρά του od (online dating). Ένα πράγμα που δεν του αρέσει καθόλου και τον απωθεί αμέσως από μία υποψήφια συνομιλία είναι το να γράφει κανείς τον σεξουαλικό του ρόλο (Top/Vers/Bottom) στο bio του. Θέλει να γνωρίσει ουσιαστικά έναν άνθρωπο, και όπου αυτό καταλήξει. “Έχω προφίλ σε μία εφαρμογή για να γνωρίσω κάποιον με έναν κάπως ουσιαστικό τρόπο και όχι για μία ξεπέτα. Το σεξ είναι σημαντικό στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων και προτιμώ να το ανακαλύπτω στην πορεία. Για αυτό λοιπόν όταν βλέπω τον ρόλο γραμμένο στο bio, νιώθω πως είναι περισσότερο για αγγελία του σώματός μου, παρά για εμένα ως άνθρωπο”.

Στη συνέχεια πάμε σε κάτι που ενοχλεί πολύ κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου. Δυστυχώς, δεν ήταν λίγα τα μηνύματα που έλαβα περί αδιακρισίας μέσω την εφαρμογής. Υπάρχουν συζητήσεις του τύπου:
“Γεια, τι κάνεις;”
“Καλά είμαι, εσύ;”
“Καλά κι εγώ”
“Χαίρομαι”
Και μετά μία γυμνή φωτογραφία.
Αν καθόμουν να γράψω τα ονόματα όλων όσοι μου έστειλαν αυτό το παράπονο, θα πάθαινα τενοντίτιδα. Να προσθέσω πως εδώ δεν υπάρχει και όριο ηλικίας, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν στα 20 τους, αλλά και στα 30 τους και στα 60s τους (με ζάρες και όλα τα συναφή, συγγνώμη για το mental image). Mην στέλνετε νουντς χωρίς συγκατάθεση ρε παιδιά, εκτός και αν είναι νουντλς (τότε υπάρχει μόνιμη συγκατάθεση).

Ένα άλλο θέμα που βγήκε στην επιφάνεια είναι και η τοξικότητα που υπάρχει μέσα στην LGBTQ+ κοινότητα. Ο Χάρης (29) ανέφερε την δική του εμπειρία με το od. “Δεν είναι ότι δε μπορείς να μιλήσεις σε κόσμο, χωρίς να σου στείλουν κάποια NSFW φωτογραφία. Αν γίνει αυτό, συνήθως οι συζητήσεις μου σταματάνε εκεί. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω για την σνομπ αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος λόγω εξωτερικής εμφάνισης. Δεν είναι λίγες οι φορές που μόλις με είδαν σε ολόσωμη φωτογραφία, σταμάτησαν να μου μιλάνε. Δεν το πήγαν καν στο φιλικό, απλά εξαφανίστηκαν”. Και δεν είναι μόνο θέμα κιλών. Είναι θέμα του πόσο γυμνασμένο σώμα έχεις, το ύψος σου και το πώς ντύνεσαι.

Στην περίπτωση της Πηνελόπης (25) την απασχολεί και κάτι ακόμη, το ghosting. “Ξεκινάς μία κουβέντα με έναν άνθρωπο. Η συζήτηση πηγαίνει καλά για κάποιο διάστημα και αποφασίζετε να βγείτε. Περνάτε πολύ ωραία, λέτε ότι θα ξαναβγείτε και όλα καλά. Κάποια στιγμή, ενώ όλα είναι καλά, απλά εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει εξήγηση, και αν θελήσεις να μάθεις γιατί σταμάτησε να σου μιλάει, βγαίνεις πιεστική και psycho. Απλά θέλω να γνωρίζω τι έκανα λάθος, αν έκανα κάποιο. Δε με ενδιαφέρει τίποτα άλλο.” Πόσοι έχουμε βρεθεί στην θέση της; Μην νιώθεις άσχημα, ακόμα και η Florence Welch έγραψε ένα τραγούδι για αυτόν τον λόγο. Καλό θα είναι πριν διακόψουμε αυτήν την επαφή, να δίνονται κάποιες εξηγήσεις, όσο χαζές και αν πιστεύουμε πως είναι. Δεν είναι σωστό να δημιουργούμε ψυχολογικά στους άλλους δίχως λόγο. Ήρεμα το λέω.

Όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής, ρομαντισμός και online dating δεν πάνε χέρι με χέρι. Αυτό πιστεύει και ο Περικλής (27), ο οποίος δεν έχει κατεβάσει ποτέ μία τέτοια εφαρμογή. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Το od έχει καταστρέψει τον ρομαντισμό και δεν θα κατέβαζα ποτέ κάποια εφαρμογή, γιατί το 99% ψάχνει εύκολο, γρήγορο σεξ και όχι κάποια ουσιαστική γνωριμία και σύνδεση.” Αν πούμε ότι έχει τελείως άδικο, θα πούμε ψέματα. Μπορεί να υπάρξει μία ρομαντική σχέση, αλλά είναι πολύ σπάνιο. Αξίζει όμως να θυσιάσεις χρόνο και προσωπική ηρεμία για κάτι που έχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει;

Όπως είδαμε, είναι πολύ σπάνιο να βγει κάτι όμορφο και με νόημα με μία γνωριμία μέσω του διαδικτύου. Οι περισσότεροι προτιμούν την τυχαία συνάντηση στο δρόμο, σε ένα μαγαζί, σε μία συνάθροιση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως αν θες να την ψάξεις εκεί, δε μπορείς. Καλή τύχη!

*Τα ονόματα των συμμετεχόντων έχουν αλλάξει γιατί θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!