Το TikTok έχει μία τεράστια βιβλιοφαγική κοινότητα. Αυτή μπορεί από το απλά να μάς συστήνει τα αγαπημένα της βιβλία, μέχρι να κάνει ολόκληρες κριτικές, μέχρι απλά να μάς δείξει τι όμορφα που έχει φτιάξει τη βιβλιοθήκη της. 

Χάρη σε έναν ήχο, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μαζεμένη μία ακόμα πιο συγκεκριμένη βιβλιοφαγική κατηγορία των TikTokers. Πριν κάποιους μήνες, η Laynie Rose έκανε ένα βίντεο όπου έλεγε ότι οι μόνες προδιαγραφές που θέλει να έχει ένα βιβλίο είναι να είναι gay και να είναι καταπληκτικό (“it’s gay and it slaps”). Στη λεζάντα του ζήτησε από τους υπόλοιπους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τον ήχο τους, λοιπόν, ώστε να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για βιβλία που είναι gay και καταπληκτικά. 

@thelaynierose

Use this audio to show off what books you have that meet my requirements: it’s gay and it slaps #booktok #lgbtbooks #gaytiktok

♬ original sound – Laynie Rose

Κάπως έτσι, τώρα έχουμε εκατοντάδες βίντεο, που έκαναν ακριβώς αυτό που ζήτησε. Παράλληλα, με αφορμή αυτό, άρχισαν να ξεπηδάνε όλο και περισσότερα hashtags, όπως #LGBTBooks, #QueerBooks και #LGBTQBooks, τα οποία φιλοξένησαν προτάσεις με αποκλειστικά LGBTQIA+ βιβλία, ανεξαρτήτως του ήχου. Κι έτσι, το Queer BookTok “γεννήθηκε” και, προφανώς, έχει και κάποιες αγαπημένες επιλογές.

They Both Die at the End, Adam Silvera

Αυτό το βιβλίο έρχεται να μάς πονέσει και να μάς μάθει ότι πρέπει να κάνουμε την κάθε μέρα να μετράει. Ο Mateo Torrez και ο Rufus Emeterio ενημερώνονται ότι θα πεθάνουν στο τέλος της μέρας. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και οι δύο θέλουν έναν τελευταίο νέο φίλο πριν φύγουν από τη ζωή. Έρχονται σε επικοινωνία, μέσω της εφαρμογής Last Friend ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και ξεκινάνε να ζήσουν μαζί μία ολόκληρη ζωή μέσα σε μία μέρα.

@gsuper_

#duet with @gsuper_ do not buy this fckin book #fyp #theybothdieattheend #4up #lgbtq

♬ original sound – jessi

Felix Ever After, Kacen After

Ο Felix Love είναι μαύρος, queer και τρανς. Λόγω αυτού του συνδυασμού, πιστεύει ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να γνωρίσει την αγάπη, παρά το γεγονός ότι το θέλει όσο τίποτα άλλο. Κάποια στιγμή αρχίζει να δέχεται τρανσφοβικά μηνύματα από κάποιον, που πρώτα ποστάρει φωτογραφίες πριν τη μετάβαση φύλου του και με το “νεκρό” του όνομα. Έτσι, ο Felix αποφασίζει να τον εκδικηθεί, μπλέκοντας σε ένα ψευτο-ερωτικό τρίγωνο, ανακαλύπτοντας τον εαυτό του και τελικά συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη για τον εαυτό του είναι ό,τι πιο σημαντικό.

@bookish.janna

like for pt. 2 ✨ #booktok #fyp #lgbtbooks #yabooktok #yabook #yabookshelves #queerbooks #queerbooktok #aliceoseman #felixeverafter #books #transbooks

♬ Love Story (Taylor’s Version) – Taylor Swift

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, Benjamin Alire Sáenz

Ο Αριστοτέλης και ο Δάντης συναντιούνται μία μέρα στην πισίνα. Δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους. Ο πρώτος είναι ένας θυμωμένος έφηβος, που ο αδερφός του βρίσκεται στη φυλακή. Ο δεύτερος είναι ένας ξερόλας, που βλέπει τον κόσμο μέσα από τη δική του διαφορετική σκοπιά. Ωστόσο, παρά τις διαφορές τους, η μοναχικότητά τους τούς ενώνει και αρχίζουν να κάνουν παρέα. Τελικά, μεταξύ τους αναπτύσσεται μία βαθιά σχέση, από αυτές που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή και να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.

@enbyjonsims

starting a new book today! #lgbtq #gay #aristotleanddantediscoverthesecretsoftheuniverse #books #mlm

♬ original sound – 🖕🏼wyebane🖕🏼

Cemetery Boys, Aiden Thomas

Η τρομερά παραδοσιακή οικογένεια του Yadriel δεν μπορεί να δεχτεί την ταυτότητα φύλου του. Έτσι, αυτός αποφασίζει να αποδείξει την αξία του, δείχνοντας ότι είναι πραγματικός μάγος. Με ένα τελετουργικό θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη νεκρή ξαδέρφη του, Maritza, να βρει τον δολοφόνο της και να ελευθερωθεί. Ωστόσο, καταλήγει να καλεί λάθος φάντασμα, αυτό του Julian Diaz. Αυτός αρνείται να επιστρέψει στους νεκρούς, εκτός κι αν βρει πώς πέθανε. Ο Yadriel τον βοηθάει, αλλά όσο τον γνωρίζει τόσο δεν θέλει να τον αποχωριστεί. 

@ezeekat

I may not be a very patient person 😅 #Booktok #bookish #cemeteryboys #trans #sequel #lgbtq #queerbook #patience #fyp

♬ original sound – Jaysen

Crier’s War, Nina Varela

Ο Πόλεμος των Ειδών γονάτισε το βασίλειο του Rabu, ενώ οι Automae, που είχαν δημιουργηθεί ως “παιχνίδια” των ευγενών, κατάφεραν να πάρουν την εξουσία από τους ανθρώπους. Τώρα, η Λαίδη Crier ετοιμάζεται να κληρονομήσει την εξουσία του οίκου της από τον πατέρα της. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν αρραβωνιάζεται τον μυστηριώδη Scyre Kinon, όταν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της δεν είναι όσο καλοκάγαθος πίστευε και όταν γνωρίζει την Ayla, μία υπηρέτρια που αναρριχάται κοινωνικά στον οίκο. Βέβαια, σκοπός της τελευταίας είναι να εκδικηθεί τον θάνατο της οικογένειάς της, δολοφονώντας την Crier.

@readbyfin

crier’s war🧎‍♀️#readbyfin #crierswar #sapphicbooks #sapphicreads #queerbooktok #lgbtqbookrecommendations #lgbtqbooktok #queerbook

♬ love you like a love song – chillytunees

Red, White & Royal Blue, Casey McQuiston

Ο Alex Claremont-Diaz είναι γιος της προέδρου των ΗΠΑ, Ellen Claremont. Η χώρα τον αντιμετωπίζει ως τον δικό της πρίγκιπα. Οι κοινωνικές του υποχρεώσεις, βέβαια, ακριβώς γι’ αυτό, είναι αρκετά μεγάλες. Έτσι, ξεσπάει σκάνδαλο όταν κυκλοφορούν φωτογραφίες με αυτόν και τον Πρίγκιπα Henry, τη μακροχρόνια νέμεση του, να τσακώνονται σε έναν βασιλικό γάμο. Ώστε να μη δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, οι δυο τους αναγκάζονται να προσποιηθούν μία ψεύτικη φιλία. Από αυτήν, προκύπτει μία κρυφή ερωτική σχέση. 

@thelaynierose

Let me know what book you want me to do next! #booktok #boozybookrecs #lgbtbooks #rwrb #bookrec #fyp #foryou #queerbooks #redwhiteandroyalblue

♬ original sound – Laynie Rose

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!