Αν ανήκεις στην γενία των millenials ή και σε οποιαδήποτε προηγούμενη, τότε η σχέση σου με τις πλαστικές -είτε επεμβατικές είτε όχι- είναι μάλλον κάπως περίπλοκη. Καλώς ή κακώς μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία που από την μια δαιμονοποιούσε κάθε τί επεμβατικό ενώ από την άλλη αποθέωνε την ομορφιά. Κοινώς, όποιος δεν ήταν στερεοτυπικά όμορφος (βλέπε μικροσκοπική μυτούλα, ψηλά τοξωτά φρύδια, έντονα ζυγωματικά, γεμάτα φουσκωτά χειλάκια) χάρη στην πλύση εγκεφάλου των media ένιωθε κατάτι υπό (ευχαριστούμε αγαπητή πατριαρχία), αλλά παράλληλα αν έκανε πλαστική επέμβαση για να “διορθώσει” το ότιδήποτε επάνω του, θεωρούταν αυτόματα επιφανειακός εώς και “δεύτερος”. Μια κατάσταση θα λέγαμε οξύμωρη. Ταυτόχρονα η αλήθεια πρέπει να λέγεται, καθώς η πλαστική χειρουργική είναι μια σχετικά καινούργια επιστήμη, πολλές φορές (ειδικά προ δεκαετίας) το αποτέλεσμα τέτοιων επεμβάσεων όντως φαινόταν κομματάκι αφύσικο ως και ακαλαίσθητο, και συνεπώς αυτή η ρητορική που ήθελε το μπότοξ να θεωρείται κακόγουστο, έφερε μαζί της και μια λογική. Περνώντας ωστόσο τα χρόνια, και με την εξέλιξη των πρακτικών και την περεταίρω εκπαίδευση των γιατρών, αυτή η πραγματικότητα έχει αλλάξει άρδην. Όμως η λέξη πλαστική ακόμα έχει για παρέα της την λέξη ταμπού για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Και εδώ έρχεται η γενιά των GenZers για να κάνει την διαφορά για άλλη μια φορά, χεράκι-χεράκι με το Tik Tok, τη νέα πλατφόρμα που επισήμως λύνει και δένει, επηρεάζοντας πλέον εμπορικά και την πραγματική ζωή αντάμα με τα ψηφιακά τρεντζ.

 

 

Είναι γεγονός πως εδώ και λίγα χρόνια η αγορά των πλαστικών επεμβάσεων, που μέχρι πρότινος απευθυνόταν σε μεγαλύτερες ηλικίες με ανάγκες “αντιγήρανσης” και μεγαλύτερο πορτοφόλι, έχει στρέψει το βλέμμα της σε πολύ νεότερους ανθρώπους, όχι τυχαία, αλλά χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και πιο προφανές μέσα από τα social media και δη το TikTok, όπου τελευταία βλέπουμε πολλές influencers με ηλικία που δεν ξεπερνά τα 25, να παράγουν περιεχόμενο που σχετίζεται με κάποιου είδους “πλαστικό φιξάρισμα”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 25χρονη TikToker Adriene Davidson η οποία έπειτα έχοντας δει ένα ακόμα νεαρότερο κορίτσι να κάνει botox έσπευσε κατευθείαν να επισκεφθεί έναν πλαστικό χειρούργο και να κάνει και εκείνη το ίδιο. Προφανώς δεν μπορούσε να στερήσει την εμπειρία της αυτή από τους 569.000 ακολούθους της, και για τους οποίους κατέγραψε κάθε στιγμή με λεπτομέρια ό,τι συνέβη. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της αλλά και του ταμπού γύρω από τις πλαστικές, το νεαρό κορίτσι περίμενε πέρα από τα θετικά και πολλά αρνητικά σχόλια, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Αντιθέτως πλήθος συνομίληκων και μικρότερων followers της κατέκλυσαν το comment section της με ερωτήσεις για το πώς θα το κάνουν και αυτές, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ακολούθοι της έδωσαν μπράβο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μακάρι να είχαν ξεκινήσει και αυτές νωρίτερα καθώς η πρόληψη είναι το παν. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

@adrienedavidson

I will never not have Botox (ps I go to @injectorkenz here in Dallas!!) #botox #selfcaretiktok #oldfacechallenge

♬ original sound – AdrieneDavidson

Τί μας λέει λοιπόν η παραπάνω ιστοριούλα; Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως ειδικά για τις νεαρότερες ηλικίες οι ήπιες πλαστικές επεμβάσεις έχουν χάσει την αρνητική τους χροιά. Και σε αυτή την στροφή σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ανοιχτή προβολή της συγκεκριμένης τακτικής από μεγάλους και μικρούς influencers στα social media, με αποτέλεσμα να αποδαιμονοποιηθεί. Μοιάζει λίγο θα λέγαμε με την επιρροή που είχε το Sex And The City περί τα ’90ς σε ότι αφορά το ανοιχτό και ελεύθερο σεξ για τις γυναίκες, μέσα από το μαζικό glamourizing μιας μέχρι πρότινος επικρινόμενης συμπεριφοράς, εξαλείφεται το ταμπού που συνδεόταν με αυτή.

 

Στην πραγματικότητα βέβαια, η υπερπροβολή των επισκέψεων στους πλαστικούς και των εθιστικών before-and-after φωτό, δεν είναι ο μόνος λόγος που σύσσωμα τα GenZers έχουν φέρει τούτη την αλλαγή. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν τα πράγματα. Όπως αναφέρει η πλαστική χειρουργός Dr. Beth Preminger, έχει αλλάξει η στάση απέναντι στις πλαστικές “Αντί για ταμπού, θεωρείται πλέον κάτι εντελώς αποδεκτό, ως και θεμιτό. Γιατί να μην κάνεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις ωραία με τον εαυτό σου;”, επισημαίνοντας τον ενδυναμωτικό χαρακτήρα που φέρουν πλέον οι ήπιες πλαστικές για τη νεαρότερη γενιά. Να προστεθούν στα υπέρ έρχονται κάποιες νέες μέθοδοι που είναι πολύ λιγότερο ως και καθόλου επεμβατικές και έχουν άμεσα αποτελέσματα, σε αντίθεση με παλαιότερες που απαιτούσαν την κλασσική παραμονή για διβδόμαδο και βάλε στο σπίτι παρέα με γάζες και έξτρα πόνο.

Τέτοια είναι η επιροή της GenZ και των social media στην αγορά που πλέον βλέπουμε την εν γένει beauty βιομηχανία να αλλάζει πλεύση. Συγκεκριμένα αυτή είναι ίσως η πρώτη γενιά (μαζί με εμάς τα μιλένιαλζ να μην ξεχνιόμαστε) που έχει κάνει focus στο skincare στοχεύοντας σε ένα αληθινά όμορφο δέρμα όντας γυμνό. Χάρη σε αυτή τη στροφή η αγορά των κοσμετικών καλλυντικών (βλέπε μέικαπ, πούδρες, σκιές κλπ) σπεύδει επίσης να προσαρμοστεί μειώνοντας τον καλυπτικό της χαρακτήρα και φέρνοντας στο προσκήνιο πιότερο προϊόντα που αφορούν τον “στολισμό”. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που υπογραμμίζουν αυτή τη νέα κατεύθυνση είναι κάποια νέα beauty brands όπως το Kulfi και το Tood, τα οποία προσφέρουν προϊόντα όπως σκιές με έντονα χρώματα, γκλίτερ κλπ, ενθαρρύνοντας το experimental μακιγιάζ.

I'm a porn star & I spend $8,790 a year on my beauty routine #PornStar #Beauty #MoneyDiary #Refinery29 #Skincare #BeautyRoutine #Money

 

Έχοντας πει όλα αυτά, όπως σε κάθε τι υπάρχουν δυο όψεις. Στο βωμό της αποδαιμονοποίησης των ήπιων κοσμετικών επεμβάσεων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η ισορροπία. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν να απευθυνθεί ο καθένας σε κάποιο γιατρό αναζητώντας κάποια επέμβαση, μικρή ή μεγάλη, να είναι σίγουρος για τους λόγους που το κάνει. Μια πλαστική  δεν πρόκειται να γεμίσει κανένα κενό μέσα μας ούτε θα ανεβάσει μαγικά την αυτοεκτίμησή μας. Και ειδικά για τις ευάλωτες ηλικίες των 20κάτι, μια τέτοια απόφαση μπορεί πολύ εύκολα να παρθεί με τα λάθος κριτήρια. Μικρή σύμβουλή για όποιον την θέλει, δώστε χρόνο στον εαυτό σας, αφουγκραστείτε τους αληθινούς λόγους για τους οποίους θέλετε να προβείτε σε κάτι τέτοιο και αν πρόκειται να κάνετε κάτι μη αναστρέψιμο συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ψυχολόγο. Λέμε ναι στην ενδυνάμωση, αλλά όχι στην εμμονική προσκόλληση στην εικόνα μας.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!