Όταν τρώμε έξω είναι πιθανό να μας σερβίρουν κάτι που δεν έχουμε παραγγείλει από λάθος ή το φαγητό μας να είναι μισοψημένο, άνοστο, ακόμα και να μας φαίνεται χαλασμένο. Τίποτα δεν είναι απίθανο, ιδιαίτερα σε τουριστικά μέρη όπου η εστίαση έχει μαζικό χαρακτήρα και οι εστιάτορες ποντάρουν στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης.
Αν λοιπόν μας σερβιριστεί κάτι που δεν μας φαίνεται και τόσο καλό ή είναι λάθος πιάτο, θα χρειαστεί να το επιστρέψουμε ζητώντας την διόρθωσή του. Αυτό παραδόξως κάνει πολύ κόσμο να αισθάνεται άβολα και πολύ από εμάς προτιμούν να φάνε το λάθος ή το άψητο φαγητό προκειμένου να μην έλθουν σε αντιπαράθεση με τον σερβιτόρο ή τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί; Πώς προστάζει η εθιμοτυπία να χειριστούμε την κατάσταση;
Πότε γυρίζουμε το φαγητό πίσω
Όπως λέει η Diane Gottsman, μια ειδικός εθιμοτυπίας, “αν μας σερβιριστεί ένα πιάτο που είναι περισσότερο ή λιγότερο μαγειρεμένο από όσο πρέπει, έχει υπερβολικό αλάτι ή μπαχαρικά ή είναι εντελώς λάθος, τότε μπορούμε με άνεση να το επιστρέψουμε και να ζητήσουμε ένα άλλο, χωρίς κανέναν δισταγμό”.
Επίσης αν έχουμε ζητήσει να αφαιρέσουν κάτι από το πιάτο που έχουμε παραγγείλει ή κάτι λείπει ενώ είναι στην περιγραφή του φαγητού στον κατάλογο, έχουμε το ίδιο δικαίωμα. Αν έχουμε αλλεργίες ή ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, είναι καλό να ζητήσουμε από τον σερβιτόρο να επιβεβαιώσει με την κουζίνα τις αλλαγές που ζητάμε στο πιάτο μας, πριν καν παραγγείλουμε.
Το φαγητό επίσης δεν μπορεί να φτάσει στο τραπέζι μας κρύο και έχουμε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε αν κάποιο από τα σκεύη μας είναι βρώμικο, έχει λεκέδες, κραγιόν ή δαχτυλιές.
Πώς στέλνουμε πίσω το πιάτο
Για να μην χρειαστεί να φάμε (και να πληρώσουμε) ένα φαγητό που έχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να το πούμε στον σερβιτόρο, κάτι που συνήθως διστάζουν να κάνουν οι περισσότεροι από εμάς. Πώς μπορούμε να το κάνουμε:
Είμαστε σαφείς και εξηγούμε τι είναι αυτό που δεν πάει καλά. Αν δεν έχουμε κάνει εμείς λάθος παραγγελία ή διαπιστώνουμε ότι δεν αφαιρέθηκε εκείνο το συστατικό από την σαλάτα μας που μας φέρνει αλλεργία παρότι το ζητήσαμε επισταμένως, εξηγούμε τι πάει λάθος και ζητάμε αντικατάσταση.
Δεν υποχωρούμε και εξηγούμε με ευγενικό τρόπο ότι αυτό το πιάτο δεν μπορούμε να το φάμε. Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι διδακτική για όλους τους εμπλεκόμενους.
Δεν προσβάλουμε τον σερβιτόρο ή τον σεφ. Ακόμα και αν το φαγητό δεν τρώγεται, δεν γινόμαστε επιθετικοί απέναντι στο προσωπικό. Εξηγούμε ευγενικά τι πάει λάθος με την παραγγελία μας.
Είμαστε ευγενικοί και λέμε ευχαριστώ όταν αποκατασταθεί το λάθος. Δεν κρατάμε μούτρα και δεν αφαιρούμε το tip του σερβιτόρου εξαιτίας του λάθους αν αυτό διορθωθεί χωρίς πρόβλημα. Πολλές φορές δεν είναι δικό του λάθος, είναι κρίμα να την πληρώσει ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος.
Πότε δεν επιτρέπεται να στείλουμε το φαγητό μας πίσω
Όταν έχουμε φάει το περισσότερο.
Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή απλά λέμε ψέματα.
Όταν έχουμε παραγγείλει το λάθος πιάτο.
Όταν διαπιστώνουμε ότι το πιάτο ή το ποτό του διπλανού μας είναι καλύτερο και απλά βρίσκουμε μια δικαιολογία για να αλλάξουμε την παραγγελία μας.