Πριν λίγο καιρό είδαμε στο Instagram ένα post που μας τράβηξε μονομιάς την προσοχή. Το post ήταν από το προφίλ του Kiwi 007, του 21χρονου ταλαντούχου μοντέλου, performer και content creator, και αφορούσε μια υπέροχη φωτογράφιση. Το θέμα της; Η προβολή της νέας σειράς T-shirt του brand Ergon Mykonos. Τα εν λόγω T-shirt απεικονίζουν και τιμούν θρύλους της μουσικής βιομηχανίας κατά κύριο λόγο, και στην συγκεκριμένη φωτογράφιση οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν ήταν ο David Bowie και ο Freddie Mercury. H επιλογή των δυο αυτών ειδώλων από όλη την σειρά δεν ήταν διόλου τυχαία, όπως μας εξηγούν παρακάτω τα μέλη της δημιουργικής ομάδας της φωτογράφισης. Όπως καταλάβατε λοιπόν δεν αρκεστήκαμε στο να σας μιλήσουμε απλά εμείς για το project αυτό, αλλά είχαμε την χαρά να ακούσουμε την οπτική ολόκληρης της ομάδας έπειτα από συζήτηση μαζί τους.

Τί συμβολίζουν τα δυο είδωλα για την δημιουργική ομάδα

Είναι αλήθεια ότι κάθε ένας από τους θρύλους της ποπ κουλτούρας αποτελεί ορόσημο για κάποιο λόγο. Όλοι είχαν κάτι ξεχωριστό να πουν, κάποια ιστορία να διηγηθούν. Η ίδια η προσωπικότητά τους αποτέλεσε μια καθοριστική στιγμή για την ιστορία του pop culture και επηρέασε μαζικά τους καιρούς και το συλλογικό μας συναίσθημα. Και οι δυο αυτοί καλλιτέχνες αντιπροσωπεύουν κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της πραγματικότητας, και οι λόγοι που τους καθιστούν θρύλους δεν περιορίζονται προφανώς μόνο στο μουσικό τους έργο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Ψαρρού

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά η στυλίστρια της ομάδας Εβελίνα Παπασταματίου,

“Προσωπικά με συγκινεί όταν οι άνθρωποι βάζουν πιο ψηλά την ελευθερία τους από την ασφάλεια τους. Το ρούχο είναι χρώμα ύφασμα και υφή. Το χρώμα, το ύφασμα και η υφή δεν έχουν φύλο και αυτό είναι μια πραγματικότητα που έφεραν στην ζωή μου αυτοί οι δυο καλλιτέχνες με το προσωπικό στυλ και την στάση ζωής τους.”

Και είναι αλήθεια ότι πραγματικά άγγιξαν τις ψυχές των ανθρώπων, επηρέασαν με τον πιο όμορφο τρόπο το συναίσθημά τους, μέχρι και σήμερα, κάτι που επιβεβαιώνει και το Lily.Di, makeup artist της ομάδας:

“Οι καλλιτέχνες- reference της φωτογράφισης, ο David Bowie και ο Freddie Mercury έχουν προσωπικά μεγάλη θέση στη καρδιά μου, καθώς η μουσική τους άλλα και η γενικότερη έκφραση/attitude/lifestyle τους με έχει στηρίξει από τα παιδικά μου χρόνια, δίνοντας μου μεγάλη δύναμη να εκφράζομαι ελεύθερα και να αγκαλιάζω την μοναδικότητά μου.”

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Ψαρρού

Βέβαια, παρ’ όλη την επιρροή τους στο συλλογικό συναίσθημα που ήταν και είναι τεράστια και αναζωογονητικά απελευθερωτική, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω το καλλιτεχνικό τους έργο και το αντίκτυπο που έχει. Όπως μας λέει η φωτογράφος του team, Κωνσταντίνα Ψαρρού,

“Έχω μεγαλώσει με ακούσματα ροκ, είναι το αγαπημένο μου είδος. Ο David Bowie ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής περσόνας και εντυπωσιάζοντας κάθε φορά με τις στυλιστικές του μεταμορφώσεις με έκανε να τον αγαπήσω ανεξαιρέτως από την μουσική του! Ωστόσο θα τολμήσω να πω πως περισσότερο κλείνω προς τον Freddie Mercury λόγω της αδιαμφισβήτητα υπέροχης φωνής του!”

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Ψαρρού

Η δημιουργική διαδικασία

Για την πραγματοποίηση της φωτογράφισης, το κάθε μέλος της ομάδας έκανε την έρευνά του ανάλογα με το ρόλο του. Τα references ήταν πολυπληθή και ήρθαν από ένα σύνολο χαρακτηριστικών εικόνων και βίντεο των δυο καλλιτεχνών. “Είχα κοιτάξει άπειρες φωτογραφίσεις του καθένα ξεχωριστά για να καταλάβω ως προς το που θα κινηθούμε on set!” μας λέει η Κωνσταντίνα

Photo : Photograph copyright © Masayoshi Sukita, from forthcoming limited edition Speed of Life,genesis-publications.com

Από την πλευρά του styling η Εβελίνα αναφέρει “Μελετώντας πολλές φωτογραφίες των ατελείωτων iconic looks τους, από την καθημερινότητα τους, τις φωτογραφίσεις τους εώς και τις μυθικές live εμφανίσεις τους δημιούργησα ένα ψηφιδωτό, μίξη της προσωπικής μου αισθητικής και της αισθητικής των ίδιων”. Σχετικά με το makeup, το Lily.Di είχε πιο συγκεκριμένες παραπομπές

Για το μακιγιάζ του David Bowie επιλέξαμε κάποιες κλασσικές φωτό του πιο ευρέως αγαπημένου λουκ από το άλμπουμ του Aladdin Sane, ενω για τον Freddie Mercury πήραμε reference από κάποια στιγμιότυπα του από το Live Aid performance του.”

Στην πράξη

Για την παραγωγή μιας όμορφης εικόνας αρκεί πλέον η φωτογραφική ενός iphone και ένας τυπικά καλός φωτισμός. Για να δημιουργήσεις όμως μια άρτια εικόνα με εμπνευσμένη αισθητική που σε παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό, που σου μιλάει με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο και σε ταξιδεύει κάπου αλλού, δεν φτάνει μόνο αυτό.  “Να τονίσω, ότι όλη η ομάδα στο συγκεκριμένο photoshooting έπαιξε σημαντικό ρόλο για να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα, ο καθένας από τα παιδιά που δούλεψαν είχαν τρομερή έμπνευση και ιδέες, και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό!” λέει η Κωνσταντίνα.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Ψαρρού

Ο καθένας λοιπόν είχε μια πολύ συγκεκριμένη και φροντισμένη προσέγγιση σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα από την δική τους “τεχνική” κατάρτιση, είπαν όλοι την δική τους ιστορία.
“Όταν μαθαίνω το θέμα κάποιας φωτογράφισης και αφού κάνω την έρευνα μου, επιλέγω ένα κεντρικό στοιχείο το οποίο θέλω να υπάρχει σίγουρα, και στην συνέχεια πάνω σε αυτό χτίζω κομμάτι-κομμάτι το τελικό σύνολο. Με βάση τα t-shirts της ergon idols και ρούχα από το προσωπικό μου βεστιάριο, που βασίζεται κατά βάση σε βιντατζ κομμάτια, ένα πάθος που ξεκίνησε από την συλλογή της γιαγιάς μου, προσπάθησα να δώσω μορφή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες.” λέει η Εβελίνα σχετικά με το styling.

Όσον αφορά το makeup το Lily.Di αναφέρει, “είχα ως σκοπό να βγάλω ένα πιο εκσυγχρονισμένο αποτέλεσμα για την ανάδειξη του brand, διατηρώντας όμως σίγουρα σαν βάση τo κλασικό των θρυλικών αυτών λουκ. Οπότε έχουμε τον θρυλικό κεραυνό του Aladdin Sane άλμπουμ του David Bowie, διατηρώντας πιστά το σχήμα και το χρώμα αλλά προσθέτοντας γκλίτερ πάνω από όλο το σχέδιο, και το τέλειο ιδρωμένο (χρησιμοποιώντας ψεκαστήρα για το δέρμα), χαρακτηριστικό rock look του Freddie Mercury από το iconic Live Aid performance του.” 

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Ψαρρού

Όλες αυτές τις εμπνευσμένες προσεγγίσεις βέβαια ανέδειξε ο φωτογραφικός φακός της Κωνσταντίνας, μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές. “Για τον David είχα στο μυαλό μου κάτι πιο αυθαίρετο γι’ αυτό και χρησιμοποίησα την τεχνική double exposure για να δώσει μια επαναστατική και διαφορετική αίσθηση όπως του καλλιτέχνη. Όσο για τον Freddie, κινήθηκα λίγο πιο “σκληρά” τεχνικά, με σκληρούς φωτισμούς, είχα τον καλλιτέχνη πιο dark στο μυαλό μου και προσπάθησα να αποτυπώσω αυτό”. 
Για το κλείσιμο κρατάμε τα λόγια της Κωνσταντίνας, αναφερόμενοι στο μέγεθος των δυο αυτών ανθρώπων “και οι δυο καλλιτέχνες έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ροκ κουλτούρα με έναν επαναστατικό τρόπο“. Και εμείς συμπληρώνουμε λέγοντας ότι χαιρόμαστε πολύ που βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο και που μέχρι σήμερα δίνουν δύναμη σε όσους το χρειάζονται και εμπνέουν δημιουργικούς ανθρώπους να παράγουν εξαιρετικό έργο.