Οι περίοδοι κρίσης πάντα λειτουργούσαν σαν ένας μεγενθυντικός φακός όσον αφορά την ανθρώπινη φύση. Οι οριακές καταστάσεις μπορούν να μας βγάλουν το χειρότερό μας εαυτό αλλά και τον καλύτερο. Αυτό είναι κάτι που είδαμε και ακόμα βλέπουμε στους δύσκολους καιρούς του Covid 19 εδώ και δυο χρόνια περίπου. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για την θετική πλευρά του νομίσματος, και πιο συγκεκριμένα για το πώς έχει επηρεάσει την βιομηχανία του self care.

 

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ως self care ορίζεται ό,τι κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, από τα skin care καλλυντικά της πρωινής μας ρουτίνας και την γυμναστική, μέχρι τα συμπληρώματα, την καλή διατροφή και τον διαλογισμό. Το βασικό συστατικό ωστόσο αυτής της λέξης, και κατ΄επέκταση έννοιας, είναι το self, δηλαδή ο εαυτός, το “εγώ”. Μια λέξη που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εδώ και κάποια χρόνια, καθώς οι καταναλωτικές μας συμπεριφορές που αφορούν την προσωπική φροντίδα, τείνουν πλέον μαζικά προς το “εμείς” και προς το καλό του πλανήτη. Και αυτή η στροφή έχει επιταχυνθεί και από την τωρινή πανδημία. Γεγονός που είναι λογικό, καθώς η αφύσικη συνθήκη της κοινωνικής απομόνωσης στην οποία βρεθήκαμε για πολύ καιρό ενέτεινε την ανάγκη μας να φροντίσουμε, όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και ο ένας τον άλλο, ενίσχυσε θα λέγαμε την συλλογική μας ενσυναίσθηση.

By Steffi Walthall

 

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έκανε η εταιρεία καλλυντικών Estee Lauder, τα αποτελέσματα αναφέρουν πως το 27% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά πρωτόκολλα ασφαλούς εργασίας για τους υπαλλήλους των εργοστασίων της κάθε εταιρείας. Σε αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας Spate, που ασχολείται με το data analysis, φαίνεται πως οι αναζητήσεις στο Google για “sustainable beauty” έχουν αυξηθεί κατά 18,5% τα τελευταία τρία χρόνια.

Descubre estos 5 tipos de aceites con propiedades naturales, no por nada los han usado durante siglos para calmar, relajar y por supuesto dormir mucho mejor. #aceitesesenciales #aceitesyoungliving #aceitesesencialesparadormir #aceitesesencialesusos

Όλα λοιπόν δείχνουν πως σιγά σιγά οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την εργασιακά και περιβαλλοντικά ηθική επιλογή. Δεν αναζητούν πλέον προϊόντα που απλά “κάνουν τη δουλειά τους”, αντιθέτως ψάχνουν για εταιρείες που πέρα από τους πελάτες τους φροντίζουν και τους εργαζομένους τους αλλά και το περιβάλλον.

Κάτι ακόμα που αποδεικνύει πως αργά αλλά σταθερά κατευθυνόμαστε προς περιβαλλοντικά υπεύθυνες συμπεριφορές είναι η θεαματική αύξηση του βιγκανισμού και της αναζήτησης vegan επιλογών. Η συγκεκριμένη διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς η βιομηχανία του κρέατος παράγει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό διόλου αμελητέο. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρεία GlobalData, ο αριθμός των vegans (στην Αμερική) έχει αυξηθεί κατά 600% από το 2014 ως το 2018, ενώ οι αναζητήσεις στο internet για “vegan beauty” κατά 16,2% από το 2018 μέχρι σήμερα.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές, τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής που είναι για τα καλά εδώ, όσο και λόγω της ακόμα υπάρχουσας πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έχει ακόμα χαθεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πλανήτη μας. Είναι όμως στο χέρι μας να τον φροντίσουμε με τις συλλογικές μας συμπεριφορές. Ας δείξουμε λοιπόν με την δύναμη του πορτοφολιού μας στις μεγάλες βιομηχανίες πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον, και ίσως έτσι το καταλάβουν πριν να είναι αργά.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!