Είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις ακούσει τους όρους πολυγαμία και πολυσυντροφικότητα. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να θεωρείς ότι σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει. Αν και έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, με βασικό την έλλειψη μονογαμίας, ο κάθε όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία αρκετά διαφορετική κατάσταση στην ερωτική ζωή ενός ανθρώπους. Ας τους ξεδιαλύνουμε, λοιπόν.

Πώς ορίζουμε την πολυγαμία;

Ως πολυγαμία ορίζουμε την κατάσταση, όπου ένας άνθρωπος δεν είναι μονογαμικός και έχει πολλαπλούς συζύγους. Σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η πολυγαμία είναι παράνομη. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτισμοί και θρησκείες, όπως το Ισλάμ, την εγκρίνουν και την προωθούν, με κάποιες χώρες να την έχουν νομιμοποιήσει σε έναν βαθμό. Το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, επιτρέπει τον γάμο με μέχρι τέσσερα διαφορετικά άτομα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πολυγαμία, όταν είναι νόμιμη και αποδεκτή, αφορά μόνο τους ετεροφυλόφιλους άντρες. 

Polygamy GIFs | Gfycat

Πώς ορίζουμε την πολυσυντροφικότητα;

Σε αντίθεση με την πολυγαμία, οι ρίζες της πολυσυντροφικότητας εντοπίζονται σε κινήματα σχετικά με την ισότητα, την ταυτότητα φύλου και τον φεμινισμό. Στην ουσία είναι το να έχεις ρομαντικές ή/και ερωτικές σχέσεις με πολλαπλά άτομα, με όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν την μορφή της σχέσης και να έχουν συναινέσει σε αυτήν, αλλά και να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένους κανόνες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο φύλο και τον σεξουαλικό προσδιορισμό των συμμετεχόντων.

Polyamorous Were Together GIF - Polyamorous Were Together - Discover & Share GIFs

Είναι η πολυγαμία και η πολυσυντροφικότητα το ίδιο με την ανοιχτή σχέση; 

Συνήθως όχι, αλλά κάθε ερωτική σχέση, όποια ταμπέλα κι αν έχει, είναι διαφορετική. Τι εννοούμε; Συνήθως, οι ανοιχτές σχέσεις αφορούν δύο ανθρώπους, που έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να εμπλέκονται αποκλειστικά σεξουαλικά και με τρίτα άτομα. Στις πολυγαμικές και πολυσυντροφικές σχέσεις, τα πολλαπλά άτομα, που εμπλέκονται σε αυτές, έχουν και συντροφική σχέση πέρα από μόνο σεξουαλική. Ωστόσο, μία πολυγαμική ή πολυσυντροφική σχέση είναι πιθανόν να έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι και ανοιχτή, με μέλη της να εμπλέκονται σεξουαλικά και με άτομα εκτός αυτής. 

Polyamory | Open relationship | CherryDTV

Γιατί κάποιος να θέλει να μπει σε πολυσυντροφική ή πολυγαμική σχέση;

Βασικό στοιχείο και των δύο είναι η συναινετική έλλειψη μονογαμίας. Με άλλα λόγια, και στις δύο περιπτώσεις το άτομο έχει πολλαπλούς συντρόφους, αλλά όχι υπό τη μορφή απιστίας. Αυτό μπορεί να του χαρίζει ένα μεγαλύτερο “σύστημα” υποστήριξης, περισσότερες πηγές τρυφερότητας και ποικιλία στο σεξ, χωρίς να υπάρχει η ψυχική φθορά και το άγχος των συνεπειών της απιστίας, αλλά και με μία αίσθηση αυθεντικότητας σε σχέση με τον εαυτό του και μίας μεγαλύτερης αποδοχής της μη μονογαμικής πλευράς του. 

Polyamory GIFs | Tenor

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την σχέση σου σε πολυσυντροφική; 

Αν σε ενδιαφέρει η πολυγαμία, τότε θα πρέπει να μεταναστεύσεις. Ωστόσο, η μεταστροφή στην πολυσυντροφικότητα έχει να κάνει με εσένα και τον σύντροφό σου. Πριν το συζητήσεις μαζί του, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις καλά μέσα σου τους λόγους, που θεωρείς ότι η πολυσυντροφικότητα θα σού κάνει καλό, ώστε να μπορείς να του τους εξηγήσεις αργότερα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα. Μην τον πιέσεις σε κάτι, με το οποίο ο ίδιος δεν αισθάνεται άνετα και μην προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι τα θετικά της πολυσυντροφικότητας για εσένα θα ισχύουν και για τον ίδιο. Προσπάθησε να ακούσεις τι έχει να σού πει και τους λόγους, που πιστεύει ότι η πολυσυντροφικότητα είναι ή όχι καλή για τον ίδιο. Αν συμφωνήσετε στην πολυσυντροφική σχέση, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε κάποιους κοινούς κανόνες για το πώς αυτή θα λειτουργεί, αλλά και για το πώς θα επιλέγετε τα νέα άτομα, που μπαίνουν σε αυτήν.

Choices — I believe in Polygamy...

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!