Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες έχουν αρχίσει να έρχονται σε σύγκρουση με αυτούς που προβάλλουν το ιδανικό σώμα που υποτίθεται πως θα έπρεπε να έχουν. Είτε είναι σε διαφημίσεις, είτε σε φωτογραφίσεις, είτε σε ταινίες, οι ίδιες έχουν παλέψει αρκετά ώστε να αρχίσει να υπάρχει και εκπροσώπηση άλλων σωματότυπων και, με το κίνημα του body positivity, έχουν καταφέρει πολλά. Όμως δε θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για το αντρικό φύλο. Ως επί το πλείστον το σώμα που προβάλλεται ως ιδανικό είναι εκείνο του ψηλού άντρα, με μεγάλα μπράτσα, γραμμωμένους κοιλιακούς και πόδια for days. Και προφανώς οι άντρες, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, έχουν πρόβλημα με αυτό παρόλο που είναι κάτι το οποίο δεν συζητιέται ιδιαίτερα. Eίναι όμως γεγονός πως οι άνδρες όμως που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα πλήττονται περισσότερο από τους straight στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης.

Ομοφυλόφιλοι άντρες και εξωτερική εικόνα

Ένα μεγάλο μέρος των ομοφυλόφιλων/bi αντρών έχουν θέμα με το πώς φαίνεται το σώμα τους. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από το περιοδικό Attitude το 2017, το 84% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για να έχουν το “τέλειο σώμα”, ενώ μόνο το 1% απάντησε πως είναι ευχαριστημένοι με την εξωτερική τους εμφάνιση. Ίσως η ανάγκη για ένα κορμί που μοιάζει με άγαλμα προέρχεται από την ανάγκη για την αποδοχή τους από των κοινωνικό περίγυρο. Εάν δηλαδή κάποιος δε συμπληρώνει αυτά τα στάνταρ, δεν υπάρχει αποδοχή όχι μόνο από τους υπόλοιπους άνδρες της κοινότητας, αλλά και από τους άνδρες εκτός. “Όχι μόνο είναι ομοφυλόφιλος, είναι και άσχημος”, ίσως είναι μία ατάκα που έχετε ακούσει από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες κάνοντας έναν υπέροχο συνδυασμό fatphobic-ομοφοβικού σχολίου. Από την άλλη πλευρά μπορεί να ακούσεις την “straight thin, gay fat” κατανοώντας ακόμη περισσότερο τις διαφορές της κουλτούρας μεταξύ των straight και των gay.

Για παράδειγμα, πόσοι gay άντρες τρέχουν στα γυμναστήρια κάθε Γενάρη για να φτιάξουν το σώμα που επιθυμούν (New Year’s resolution);
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος σύμφωνα με τον 33χρονο ομοφυλόφιλο γυμναστή Borris Visokoborskis, ο οποίος μίλησε στο Attitude. Ο ίδιος θεωρεί ότι την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι άνδρες τρέχουν στα γυμναστήρια προκειμένου να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους με κάθε τρόπο. Αυτοί στην συνέχεια θα ποστάρουν στο Instagram φωτογραφίες χωρίς μπλούζα συνήθως μπροστά από έναν καθρέφτη στο γυμναστήριο, αποζητώντας την προσοχή αλλά και την επιβεβαίωση από τις αντιδράσεις των ακολούθων. Και όσο πιο θετικά είναι τα σχόλια, τόση περισσότερη ώρα περνούν κάνοντας κοιλιακούς.

Η ηλικία του ατόμου παίζει ρόλο

Το σώμα που θεωρείται ωραίο από την κοινότητα είναι το αθλητικό, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερα πρότυπα, όπως εκείνο του άνδρα που έπρεπε να είναι πιο αδύνατος. Αυτή η “αλλαγή πλεύσης” έγινε ιδιαίτερα αισθητή μετά την επιδημία του HIV/AIDS, που πλέον ο συγκεκριμένος πολύ αδύνατος σωματότυπος είχε γίνει ένα με αυτούς που νοσούσαν . Αλλά και έτσι να μην είναι πλέον και να έχουν αποφευχθεί τέτοιου είδους προκαταλήψεις, το να είναι κάποιος λεπτός και “μεγάλος” σε ηλικία, είναι δύο χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να ταυτίζονται με τίποτα. Γι’αυτό και οι περισσότεροι τρέχουν από μία περίοδο της ζωής τους και μετά, στα γυμναστήρια σηκώνοντας βάρη με στόχο τον διπλασιασμό -τουλάχιστον- του όγκου τους.

Εφαρμογές dating

Στο συγκεκριμένο θέμα και οι εφαρμογές αυτές δεν πάνε πίσω και πάρα πολλά προφίλ αποτελούνται από φωτογραφίες τύπων που είναι “φέτες”. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν στις περιγραφές τους ότι, “Αφού γυμνάζομαι εγώ θα πρέπει να γυμνάζεσαι και εσύ” ή που έχουν στείλει το μήνυμα, “Πρέπει να χάσεις λίγα κιλά και θα είσαι τέλειος”. Οι περισσότεροι είναι προσκολλημένοι στην εξωτερική εμφάνιση τόσο πολύ που γίνεται ρηχό. Σύμφωνα με τον gay vlogger David Leveseque, ο οποίος ανέβασε και ένα βίντεο με το συγκεκριμένο θέμα, πολλοί gay φίλοι του δε μπορούν να βρουν κάποιον για να κάνουν σχέση επειδή εστιάζουν στο έξω παρά στο μέσα. Συνεχίζει αναφέροντας κάτι το οποίο δεν έχουν στη μεταξύ τους σχέση τα ετερόφυλα ζευγάρια, την σωματική σύγκριση. Σε αυτά υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικά σώματα τα οποία όπως είναι λογικό, δε μπορείς να τα συγκρίνεις σε κάτι. Σε ένα ζευγάρι όμως αντρών, ίσως και ανεπαίσθητα να προκύπτει στον εγκέφαλό τους κάποια σύγκριση. “Ποιος έχει το καλύτερο σώμα;” είναι μία συχνή ερώτηση που γίνεται μέσα τους, γεγονός που τους οδηγεί είτε κατευθείαν στο γυμναστήριο/διατροφολόγο ή στην καρέκλα κάποιου ψυχολόγου.

Οι άντρες τις κοινότητας είναι πιο επιρρεπείς σε διατροφικές διαταραχές

Ο  George, ένας 35χρονος ομοφυλόφιλος άντρας, αναφέρει στο GQ πως το θέματα του με την εξωτερική του εικόνα ξεκίνησε όταν ένας φίλος του σχολίασε αρνητικά τα “αδύνατα” χέρια του. Έκτοτε ένιωθε αρκετά άβολα με το να βάλει κάποια αμάνικη μπλούζα που να δείχνει τα χέρια του, καθώς άρχισε να αναπτύσσει κοινωνικό άγχος και διατροφικές διαταραχές. Όλο αυτό του δημιούργησε προβλήματα ακόμα και στις συνεντεύξεις για δουλειά στις οποίες μερικές φορές ένιωθε “παράξενα ανεπαρκής”. Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που είχε ως πεδίο έρευνας την LGBTQ+ κοινότητα του Λονδίνου, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 40% αυτών έχουν κάποιου είδους ψυχολογικό θέμα. Ο Matthew Todd, πρώην συντάκτης στο Attitude αναφέρει πως οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι νιώθουν μία συνεχή απειλή του να μη γίνουν αποδεκτοί, το οποίο “μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο και το οτιδήποτε επηρεάζει τη διάθεσή μας, ακόμα και βραχυχρόνια – όπως το να μας προσέξει κάποιος γιατί είμαστε όμορφοι – μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ανακτήσαμε τον έλεγχο”.

Ο 33χρονος Keir εκμυστηρεύεται πως έκανε 18 μήνες ψυχανάλυσης για να ξεπεράσει τα θέματα που είχε με το σώμα του. Συμπληρώνει με το να μας εξηγήσει το πόσο πολύ τον βοήθησε η κίνησή του να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Βέβαια, όπως είπε παρακάτω, δεν έχει φύγει από το μυαλό του το ότι μπορεί να ντρέπεται για το σώμα του, αλλά πλέον γίνεται σε έναν πολύ μικρό βαθμό, και μπορεί να το ελέγξει με μεγαλύτερη ευκολία.

Η φετιχιστική πλευρά του θέματος

Όλοι οι άνθρωποι έχουν φετίχ και δεν είναι κάτι το οποίο κάποιος μπορεί να κοροϊδέψει εκτός αν έχουν κάποιο ρατσιστικό υπόβαθρο. Αν μπορούσε όμως να τεθεί μία ερώτηση για το πώς νιώθει το αντικείμενο του φετίχ, θα μπορούσε να μας την δώσει ο 28xχρονος έγχρωμος Alex. Ο ίδιος έχει έναν σύντροφο ο οποίος είναι πιο γυμνασμένος από αυτόν και αυτό δεν είναι κάτι που τον ενοχλεί μιας και ο ίδιος νιώθει άνετα με το σώμα του. Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται όταν βγαίνει έξω και δέχεται σχόλια περί της εμφάνισής του το οποίο τον οδηγεί στο να συνεχίζει να γυμνάζεται. Ο Alex επηρεάζεται από αυτά τα σχόλια λόγω του ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να ικανοποιεί τους άλλους εκ φύσεως, ακόμα και όταν ξέρει πως κάτι τέτοια σχόλια είναι εντελώς ανάρμοστα. “Λαμβάνω σχετικά φετιχιστικά σχόλια – ‘Λατρεύω τους μυώδεις μαύρους άνδρες’ και άλλα παρόμοια. Και μερικές φορές πραγματικά νιώθω άβολα [με αυτά τα σχόλια] επειδή γνωρίζω πως είμαι πολλά περισσότερα από το δέρμα μου και τους καλούς τρικέφαλούς μου.”

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!