Οι επιθετικές συμπεριφορές ενός συντρόφου μπορεί να είναι δύο ειδών: Ανοιχτά επιθετικές για την περίπτωση που το άτομο με το οποίο σχετίζεσαι δεν έχει πρόβλημα να φερθεί έτσι ή καλυμμένα επιθετικά με αυτό που έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε ως passive-aggressive συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο/η σύντροφος εκφράζει τα αρνητικά του/της αισθήματα με έμμεσο τρόπο αντί να τα λέει ή να τα αποδέχεται. Αντί λοιπόν να σου πει στα ίσια πώς νοιώθει, ένα passive-aggressive άτομο αφήνει υπονοούμενα και διφορούμενες σπόντες.

Αν βρίσκεσαι σε σχέση με ένα τέτοιο άτομο, είναι βοηθητικό να γνωρίζεις τα κύρια σημάδια μιας τέτοιας συμπεριφοράς ώστε να ξέρεις που βρίσκεσαι. Η Dr. Sanam Hafeez, μια ψυχίατρος της Νέας Υόρκης απαριθμεί μερικά για να μας βοηθήσει.

Ποια είναι τα σημάδια μιας passive-aggressive συμπεριφοράς

Σύμφωνα με την Dr. Hafeez υπάρχουν πολλά σημάδια μιας τέτοιας συμπεριφοράς και όλα χωρούν κάτω από την ίδια ομπρέλα: έμμεση έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων χωρίς να αναφέρονται ποτέ ευθέως σε αυτά. Το πρόσωπο που τα κάνει όλα αυτά μπορεί να έχει λεκτική και μη λεκτική επιθετική συμπεριφορά.

Το άτομο που τα φέρεται έτσι μπορεί να αναφέρεται για παράδειγμα σε κάτι που έγινε στο παρελθόν αποφεύγοντας να εξηγήσει πως το έκανε να νοιώσει το γεγονός αυτό. Μπορεί επίσης να λέει ότι δεν έχει πρόβλημα κι ότι όλα έχουν λυθεί και περάσει, ενώ φαίνεται ακόμα θυμωμένο.

Μπορεί να κάνει σαρκαστικά σχόλια, να φέρνει διαρκώς αντιρρήσεις ή να κάνει διφορούμενα κομπλιμέντα που στοχεύουν να πληγώσουν τους άλλους με ύπουλο τρόπο. Η Dr. Hafeez επίσης εξηγεί ότι η συμπεριφορά του μπορεί να μοιάζει σαν ευγένεια ενώ στην ουσία είναι κεκαλυμμένη επιθετικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι όταν ο ένας σύντροφος ακυρώνει άλλα σχέδια για να μείνει με το ταίρι του και ξοδεύει όλο τον κοινό τους χρόνο εξηγώντας πόσο πιέστηκε για να το κάνει ή τι παράτησε για είναι μαζί του αυτές τις ώρες.

Τα μη λεκτικά σημάδια μιας passive-aggressive συμπεριφοράς μπορεί να είναι τα μούτρα, οι αναστεναγμοί, το ρολάρισμα των ματιών ή οι μακριές σιωπές. Μπορεί να δείχνει ότι κάτι έχει αλλά δεν το επικοινωνεί όταν ερωτηθεί και δεν το παραδέχεται. Μπορεί μάλιστα να δείξει την δυσαρέσκειά του και μέσω των πράξεων του όπως το να ακυρώσει κάποια έξοδο χωρίς προφανή λόγο, να είναι μονίμως και επίτηδες αργοπορημένο ή να αποφεύγουν ορισμένους ανθρώπους ή καταστάσεις. Η μόνιμα σιωπηλή, μουτρωμένη συμπεριφορά είναι το σήμα κατατεθέν ενός passive-aggressive ατόμου που δείχνει έτσι ότι δεν θέλει καν να ασχοληθεί.

Τι προκαλεί την passive-aggressive συμπεριφορά

Τι ακριβώς ωθεί τους ανθρώπους να φέρονται με passive-aggressive τρόπο; Σύμφωνα με την Dr. Hafeez, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες και μια από αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσε το άτομο αυτό. Αν ας πούμε μεγάλωσε σε μια οικογένεια που δεν επικοινωνούσαν με ανοιχτό και ευθύ τρόπο για να λύσουν τα θέματά τους, αυτό μπορεί να το έχει εκπαιδεύσει σε μια τέτοιου τύπου συμπεριφορά.

Άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την passive- aggressive συμπεριφορά για να προστατέψουν τον εαυτό τους. “Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αναπτύξει αυτή την συμπεριφορά ως μια μέθοδο να προστατέψουν τον εαυτό τους από δύσκολες καταστάσεις ή όταν γενικώς νοιώθουν ενοχλημένοι” λέει η Dr. Hafeez. Αν για παράδειγμα πληγωθούν γιατί έχεις διακριτικά κριτικάρει το ντύσιμό τους, μπορεί να μείνουν σιωπηλοί ή να ρίξουν κάποια μπιχτή του τύπου “Είσαι πολύ γενναία που φοράς αυτά τα παπούτσια με αυτό το παντελόνι”.

Τέτοια συμπεριφορά μπορεί επίσης να υιοθετήσει ένα άτομο όταν δεν επιθυμεί να φανεί ανοιχτά εχθρικό. Κάποια μάλιστα νομίζουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μην πληγώσουν τα αισθήματα κάποιου ή να εμποδίσουν την ένταση να κλιμακωθεί. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου δεν συμπαθεί την καλύτερή σου φίλη, αποφεύγει να συναντηθεί μαζί της χωρίς να σου μιλήσει ποτέ ανοιχτά για το θέμα.

Πώς να αντιμετωπίσεις ένα passive-aggressive πρόσωπο;

Η Dr. Hafeez λέει ότι η πιο καλή συμβουλή είναι να κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Με άλλα λόγια να το αντιμετωπίσεις ευθέως, χωρίς όμως να αναφέρεις τίποτα για την passive-aggressive στάση του. Αν για παράδειγμα κάποιο άτομο αργεί συστηματικά, μιλήσέ του στα ίσια και πες του ότι αυτό είναι κάτι που σε ενοχλεί και ότι χαλάει το ραντεβού σας τελικά.

“Να είστε σαφείς, σοβαροί αλλά χωρίς νεύρα και δώστε το καλό παράδειγμα λέγοντας πόσο σας αποθαρρύνει μια τέτοια στάση, κάνοντάς σας να νοιώθετε ότι δεν μετράτε για εκείνο.” λέει η Dr. Hafeez.

Επίσης λέει ότι το κλειδί βρίσκεται στην ευθύτητα με την οποία θα εκφράσουμε τις ανάγκες μας αλλά και τις προσδοκίες μας από την σχέση μας. Προσθέτει μάλιστα ότι θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να βρούμε το είδος της επικοινωνίας που ταιριάζει καλύτερα στην σχέση μας αλλά και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Βρίσκουμε τι είναι αυτό που τους οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά και προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός και αρκετές δοκιμές για να βρείτε πως θα επικοινωνείτε χωρίς υπόγειες εντάσεις και πιο ξεκάθαρα, αλλά δεν είναι τελικά απίθανο να τα καταφέρετε.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!