20 Γενάρη του 2021, η ημέρα της Ορκωμοσίας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Biden-Harris ήταν σίγουρα μια ιστορική μέρα για τον Αμερικανικό λαό, για πάρα πολλούς λόγους. Ήταν όμως μια ημέρα ιστορικής σημασίας και για την παγκόσμια κοινότητα και την Δημοκρατία σαν έννοια, δεδομένης της επιρροής που ασκεί η αμερικανική πολιτική σκηνή διεθνώς. Ο λόγος; Η αποχώρηση του πρώην Προέδρου Donald Trump και συνεπώς η ανακουφιστική διακοπή της καταστρεπτικής ρητορικής του, και της μόνιμης ευρείας αναμετάδοσής της στα media και κατ’ επέκταση στα μυαλά ανθρώπων και πολιτικών ανά τον κόσμο. Και παρ’ όλο που τα συλλογικά οικουμενικά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν χάρη σε μια μόνο κυβέρνηση, όλοι ελπίζουμε στην επιρροή που θα έχει η νέα κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνουν αργά και σταθερά ο Joe Biden και η Kamala Harris, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ζητήματα όπως η πανδημία και η αντιμετώπισή της, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η θέση της γυναίκας.

Και στο κέντρο αυτής της ιστορικής ημέρας είδαμε με μεγάλη μας χαρά τις γυναίκες, με πρώτη και σημαντικότερη την Kamala Harris, τη νέα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, της οποίας η εκλογή μαρτυρά εξ’ ορισμού την αλλαγή που φαίνεται να έρχεται σιγά σιγά, καθώς είναι η πρώτη Αφροαμερικανή και Νοτιοασιατικής καταγωγής γυναίκα εκλεγμένη σε αυτή τη θέση. Μαζί λοιπόν με την Harris, κεντρικό ρόλο είχαν στην  ορκωμοσία χθες και η Γερουσιαστής Amy Clobuchar, η οποία λειτούργησε ως βασική ομιλήτρια, η Lady Gaga η οποία ερμήνευσε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, η Jennifer Lopez η οποία επίσης τραγούδησε το γεμάτο νόημα This Land is Your Land, και τέλος η Αφροαμερικανή ποιήτρια Amanda Gorman η οποία με την σειρά της ερμήνευσε το ποίημά της The Hill We Climb, καλώντας για ενότητα και ειρήνη. Με την εμφάνισή τους τίμησαν επίσης την ημέρα και η πρώτη κυρία Jill Biden, η πρώην πρώτη κυρία Michelle Obama, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, και η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υποψήφια Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Hilary Clinton. Και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, όλες αυτές οι κυρίες εκμεταλλεύτηκαν το βασικό χαρακτηριστικό που τις δένει όλες μεταξύ τους, την γυναικεία τους φύση, και την προσοχή που πέφτει σαν συνέπεια στην εμφάνισή τους. Έτσι μέσα από τα ρούχα που επέλεξε η κάθεμία, είπαν την ιστορία που ήθελαν, δηλώνοντας σίγουρα και αμετάκλητα πως είναι εδώ για να μείνουν.

Kamala Harris

Η κυρία Αντιπρόεδρος επέλεξε ένα υπέροχο μωβ φόρεμα σετ με σακάκι-παλτώ και το συμπλήρωσε με φωτεινές πέρλες, ένα υπέρκομψο σύνολο γεμάτο συμβολισμούς. Ξεκινάμε λοιπόν από το χρώμα, μωβ, το οποίο σημαίνει πολλά, αφενός είναι το χρώμα του κινήματος των Σουφραζετών, του πρώτου φεμινιστικού κινήματος, και αντιπροσώπευε την πιστή αφοσίωσή τους στον αγώνα με σταθερότητα και συνέπεια. Αφετέρου, υποδηλώνει την ενότητα και την συνεργασία των δύο αμερικανικών κομμάτων, που απ’ όσο ξέρουμε είναι ένας από τους στόχους της Αντιπροέδρου, αφού το μωβ είναι η κυριολεκτική ένωση των χρωμάτων μπλε, αντιπροσωπευτικό των Δημοκρατικών, και του κόκκινου των Ρεπουμπλικανών. Το “παιχνίδι” των μεγάλης σημασίας συμβολισμών ολοκλήρωσαν οι πέρλες, χαρακτηριστικό αξεσουάρ της Kamala Harris, αποτίοντας φόρο τιμής στις Alpha Kappa Alpha, την πρώτη αφροαμερικανική γυναικεία κολλεγιακή αδελφότητα, στην οποία άνηκε και η ίδια. Σε όλο αυτό βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τους σχεδιαστές που ανέλαβαν το look της Αντιπροέδρου, τους δυο Αφροαμερικανούς Christopher John Rogers και  Sergio Hudson, οπού επιλέγοντάς τους υπογράμμισε  έμπρακτα, το ευτυχώς πλέον αυτονόητο, την στήριξή της στην Αφροαμερικανική κοινότητα.  Μας απέδειξε λοιπόν για άλλη μια φορά πως κάθε της κίνηση, είτε πρόκειται για την έγκριση νομοσχεδίων είτε για τις στυλιστικές τις επιλογές, γίνεται συνειδητά και με τα μάτια στραμμένα στον στόχο, και μας δίνει να καταλάβουμε πως έχει πολλά να κάνει, όπως είπε και η ίδια άλλωστε δηλώνοντας δυναμικά την παρουσία της στο τελευταίο προεκλογικό debate, “Excuse me, I am speaking”.

 

Jill Biden

Η πρώτη κυρία Dr Jill Biden, διατήρησε επίσης την συνειδητή στυλιστική επιλογή, και διάλεξε ένα φόρεμα σετ με τουίντ παλτώ σε χρώμα μπλε του ωκεανού. Τον σχεδιασμό του look ανέλαβε η Νεοϋορκέζα Alexandra O’Neill, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Markarian, και ο οποίος σε πρόσφατη δήλωση τύπου είπε “επιλέξαμε το χρώμα μπλε για τα κομμάτια, για να σηματοδοτήσουμε την εμπιστοσύνη, την σιγουριά και την σταθερότητα.”

 

Michele Obama

Η πρώην πρώτη κυρία Michelle Obama αποτέλεσε ίσως την πρωτοπόρο σε ότι έχει να κάνει με εμφάνιση και πολιτική δήλωση καθώς κατά την διάρκεια της Προεδρίας του συζύγου της Barack Obama, μαζί με την στυλιστική της ομάδα αντιλήφθηκαν, όπως έχει πει και η ίδια στο βιβλίο της Becoming, την δύναμη που φέρει μια εικόνα. Έτσι, ειδικά κατά την δεύτερη θητεία τους στον Λευκό Οίκο, η Obama στρεφόταν πάντα σε Αμερικανούς νέους σχεδιαστές, εκ των οποίων πολλοί και Αφροαμερικανοί, με στόχο να στηρίξει όσους και όσα έχουν σημασία. Και στην χθεσινή μέρα παρέμεινε πιστή στο δρόμο που εκείνη πρωτοχάραξε, επιλέγοντας μια δημιουργία του Αφροαμερικανού σχεδιαστή Sergio Hudson. Φόρεσε λοιπόν ένα ζιβάγκο μαζί με μια παντελόνα και ζώνη με χρυσαφί αγκράφα σετάροντάς το με ένα πληθωρικό παλτώ. Το χρώμα; Μωβ δαμασκηνί, μια δήλωση στήριξης προς την κυρία Αντιπρόεδρο και τους αγώνες που σκοπεύει να παλέψει.

 

Lady Gaga

Η Lady Gaga, λαμπερή και υπερστυλάτη όπως πάντα, για άλλη μια φορά απέδειξε την μοναδική αισθητική της και της ομάδας της φυσικά. Φόρεσε λοιπόν μια υπέροχη custom-made δημιουργία του Daniel Roseberry, σχεδιαστή του ιστορικού οίκου Schiaparelli. Η τουαλέτα αποτελούταν από δυο μέρη, ένα υπέροχο κασμιρένιο κολλητό τζάκετ και μια πληθωρική τεράστια μεταξωτή μπαλονέ φούστα. Τα χρώματα; Ναυτικό μπλε και κόκκινο, μια ωδή στα αμερικανικά χρώματα. Για να συμπληρώσει το εντυπωσιακό σύνολο, ο σχεδιαστής πρόσθεσε μια αστραφτερή χρυσή καρφίτσα σε σχήμα περιστεριού, για να υποδηλώσει την ειρήνη και την ευημερία.

Jennifer Lopez

Η Jennifer Lopez εμφανίστηκε χθες απαστράπτουσα, φορώντας ένα εντυπωσιακό μάξι τουίντ παλτώ μαζί με ένα πουκάμισο με βολάν και με ασορτί παντελόνα. Το σύνολο σχεδίασε ο οίκος Chanel και επέλεξε λευκό, άλλο ένα από τα χαρακτηριστικά χρώματα του κινήματος των Σουφραζετών, και εικάζουμε πως η επιλογή αυτή ήταν άλλη μια νύξη στο φεμινιστικό κίνημα. Η JLo ολοκλήρωσε το λουκ της με φαντασμαγορικά σκουλαρίκια και βραχιόλια από πέρλες, μια κίνηση στήριξης προς την Kamala Harris.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!