Οριζόντιες ρίγες, κάθετες ρίγες, body shaming και αλαζόνες influencers που νιώθουν ότι η επιρροή τους τους καθιστά παντοδύναμους. Αυτά αναλογιζόμαστε από χθες, που το ελληνικό Instagram έχει κυριολεκτικά σπάσει από ένα story που ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο οποίο ο Τάσος Ξιαρχό θεώρησε σκόπιμο να κατακρίνει την ενδυματολογική επιλογή μιας κοπέλας, σε σχέση με τα κιλά της. Με αφορμή λοιπόν αυτό το απαράδεκτο δημόσιο σχόλιο ενός ανθρώπου που ταυτόχρονα διατηρεί μεγάλη επιρροή, σκεφτήκαμε να μιλήσουμε σήμερα για όλα τα κλισέ, όλα τα πρέπει και τα μη που ακούν εδώ και χρόνια τα άτομα με που φοράνε νούμερο μεγαλύτερο από large, σε σχέση με το τί τους “πάει”.

Οριζόντιες Ρίγες

 “Δεν πρέπει να φοράς οριζόντιες ρίγες γιατί σε κάνουν να φαίνεσαι πιο φαρδύς”.

Courtesy of Repeller

Ξεκινάμε με το θέμα των ημερών, το μεγάλο “μη” για τα plus size άτομα (γελοίο). Οι οριζόντιες ρίγες θεωρούνταν μέχρι πρότινος τρομερό faux pas αν θες να φαίνεσαι στενότερος, όπως βέβαια και τα μεγάλα patterns. Ας ξεκινήσουμε από τον ελέφαντα στο δωμάτιο, καμία ρίγα, κανένα μοτίβο και γενικά τίποτα σε όλη την πλάση δεν θα σου “προσθέσει” ή θα σου “αφαιρέσει” κιλά. Μικρή σημασία έχει βέβαια αυτό αφού στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι κανόνες έχουν φτιαχτεί για να περιθωριοποιήσουν περαιτέρω τα άτομα που ανήκουν σε αυτή τη μειονότητα (που βασικά πληθυσμιακά δεν είναι μειονότητα αλλά μάλλον ο μέσος όρος). Σε ό,τι αφορά λοιπόν τις ρίγες και τα prints, μιλάμε για κάποια από τα πιο fun ενδυματολογικά στοιχεία που μπορεί να επιλέξει κάποιος, οπότε just go for it, και μην ακούτε τίποτα.

 

Έντονα Φωτεινά Χρώματα

“Μη φοράς τόσο έντονα χρώματα, φόρα μαύρο που αδυνατίζει.”

Courtesy of Repeller

Ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη βλακώδη φράση, μάλλον κανείς. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, όπως με τα μοτίβα, έτσι και με τα χρώματα, δεν υπάρχει τίποτα που να σου “αλλάζει τα κιλά” με το που το βάζεις επάνω σου. Αντιθέτως, υπάρχουν πολύ ωραία, λαχταριστά, πλουμιστά χρωματάκια που φορώντας τα σου φτιάχνει η διάθεση, ενώ μπορείς να κάνεις και φανταστικούς συνδυασμούς και να πάρεις τον τίτλο του fashion icon. Επίσης, το να πειραματίζεσαι με μπόλικα φωτεινά έντονα χρώματα στην γκαρνταρόμπα σου, κάνει και την όλη διαδικασία του ντυσίματος πολύ πιο διασκεδαστική, και αυτό είναι και όλο το νόημα. Αν σου αρέσει το μαύρο σαν χρώμα καλώς, αλλά μην περιορίζεσαι σε αυτό απλά γιατί κάποιος σου είπε ότι αυτό “σου πάει”.

Όχι oversize, αλλά όχι και κολλητό

“Μην φοράς κάτι πολύ φαρδύ, αλλά ούτε πολύ στενό.”

Courtesy of Repeller

Άλλη μια άποψη, που πραγματικά δεν έχει καμία λογική και υπάρχει απλά και μόνο για να περιορίσει τις ενδυματολογικές επιλογές των curvy και plus size ατόμων. Το σώμα μας είναι το σώμα μας, και ό,τι και να ρίξουμε πάνω του το ίδιο παραμένει. Το πόσο κολλητό ή oversized είναι ένα ρούχο δεν αλλάζει κάτι, αντιθέτως δίνει την απαραίτητη ποικιλία στην γκαρνταρόμπα μας. Μάλιστα, όταν κάποιος λέει πως κάτι στενό, που δείχνει δηλαδή όλη την σιλουέτα, δεν μας κολακεύει, αυτόματα υπονοεί πως δεν είναι ωραίο το σώμα μας. Δηλαδή, ξεκάθαρο body shaming. Φτάνει πια λοιπόν με αυτά τα κλισεδάκια, τα οποία δεν περιορίζουν απλά τις στιλιστικές επιλογές αυτής της κοινότητας, και μαζί και την χαρά του ντυσίματος, αλλά υπόγεια δημιουργούν και την αίσθηση ότι κάποιος δεν είναι αρκετά καλός για να φορέσει ότι ακριβώς θέλει, μειώνοντας έτσι την αξία αυτών των ατόμων.

Στο τέλος τέλος, το τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφοι είναι διαφορετικό για το κάθε άτομο, όμως όλοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να το εξερευνήσουν, χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με βλακώδεις “κανόνες” και πατερναλιστικές απαξιωτικές απόψεις. Κάτι που ενδεχομένως είναι άξιο συζήτησης είναι βέβαια και το τι προσφέρει η αγορά για τα plus size και curvy άτομα. Ας κοιτάξουμε μήπως και η πλειοψηφία των brands, ελληνικών και μη, προωθούν αυτά τα body-shaming κλισέ.

Έχοντας κατά νου όλα αυτά, η αληθινή ρίζα του προβλήματος σχετικά με τα παραπάνω ενδυματολογικά κλισέ, είναι ότι ακόμα εν έτει 2021 όταν κάποιος δεν είναι στερεοτυπικά αδύνατος, έμμεσα ή άμεσα κατακρίνεται. Και ότι ένα μέρος της κοινωνίας δυστυχώς ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι μπορεί κάποιος να είναι curvy ή plus size και να του αρέσει, να λατρεύει το σώμα του όπως ακριβώς είναι. Στους κανόνες λοιπόν που λένε “μη φοράς το τάδε γιατί σε κάνει να φαίνεσαι πιο φαρδύς” μια καλή απάντηση είναι “και ποιος σας είπε ότι δεν μου αρέσει να φαίνομαι φαρδύς;”

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!