Γνωρίζετε τι είναι το Global Destination Sustainability Movement ή αλλιώς Κίνημα-GDS;

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια να ενωθούν και να εργαστούν μαζί επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τοπικοί παράγοντες του κάθε ταξιδιωτικού προορισμού, όπως δημοτικές ή εθνικές αρχές, ώστε να αναδειχθούν εκείνοι οι προορισμοί με την πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Δουλεύοντας παρέα όλοι οι παραπάνω, είναι ευκολότερο να δημιουργήσουν τις στρατηγικές εκείνες που θα επιτρέψουν στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του μέλλοντος να ακμάσουν ενώ περιβάλλον και τοπική κοινότητα μπορούν να αναγεννηθούν. O GDS λοιπόν, κάθε χρόνο ανακοινώνει έναν κατάλογο με τις 20 πόλεις που τα έχουν πάει καλύτερα σχετικά με τις στρατηγικές διατήρησης του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τον βιώσιμο τουρισμό.

Τώρα λοιπόν που έχουμε αρχίσει δειλά δειλά να σκεφτόμαστε ξανά τα ταξίδια, η ιδέα της βιωσιμότητας, η οποία κερδίζει έδαφος με γοργό ρυθμό και απασχολεί τόσες άλλες πλευρές της καθημερινότητάς μας, ίσως να πρέπει να μας απασχολήσει και κατά την επιλογή τουριστικού προορισμού. Τα ecofriendly ταξίδια είναι άλλωστε μια ανερχόμενη τάση και ο κατάλογος του GDS ίσως μας φανεί χρήσιμος ώστε και το ταξίδι μας να κάνουμε και το οικολογικό μας αποτύπωμα να είναι περιορισμένο.

Gothenburg, Σουηδία

Το Γκέτεμποργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, στέφεται ως ο πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ποσοστό επιτυχίας στους προεπιλεγμένους στόχους που αγγίζει το 90%. Δεδομένου μάλιστα ότι στον κατάλογο με τους νικητές συγκαταλέγονται κι άλλες τρεις σουηδικές πόλεις (Μάλμο, Ουψάλα, Στοκχόλμη), καταλαβαίνουμε ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Η πλειοψηφία των δημόσιων μεταφορών της πόλης τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πολλά από τα ξενοδοχεία της έχουν λάβει περιβαλλοντικά βραβεία, ακολουθώντας πολύ αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας. Το Gothia Towers για παράδειγμα, αν και είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης, ακολουθεί πολύ αυστηρό τρόπο λειτουργίας και παρά την γιγάντια κατασκευή του, κρατάει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο ελάχιστο.


Emilia Romagna, Ιταλία

Η περιοχή της Emilia Romagna δεν χρειάζεται συστάσεις για κανέναν ταξιδιώτη της Ιταλίας. Θεωρείται η  γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας με πόλεις όπως η Bologna και η Parma να δίνουν το στίγμα αυτό. Φέτος όμως υπάρχει άλλος ένας λόγος για να επισκεφθεί κανείς την υπέροχη αυτή περιοχή και έχει να κάνει με την 700η επέτειο του θανάτου του Dante. Μιλάμε για τους “Δρόμους του Dante”, (Le Vie di Dante), μια πεζοπορική διαδρομή που προτείνεται από το Lonely Planet, ανάμεσα στα Best in Traver – Sustainability Places ως “μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις“. Όσοι την ακολουθήσουν, θα ξεκινήσουν από την Ravenna, την γενέτειρα του Dante όπου θα υπάρχουν πολλοί εορτασμοί για την ζωή του και, περπατώντας ή πηγαίνοντας με τα τοπικά τρένα ή ακόμα και με ποδήλατο, θα επισκεφθούν κι άλλες ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής σε ένα αργό ταξίδι, πιστό στο μοντέλο του Αργού Τουρισμού.


Ljubljana, Σλοβενία

Η Σλοβενία είναι γνωστή για την αψεγάδιαστη εξοχή της, ακόμα και η πρωτεύουσά της όμως προσφέρει ανάσες καθαρού αέρα στους επισκέπτες της. Είναι καθαρή και πολύ πράσινη, ενώ οι δρόμοι της πλένονται με βρόχινο και ανακυκλωμένο νερό. Έχει αρκετούς πεζόδρομους ενώ το νέο υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών της πόλης εξασφαλίζει 80% λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές από το 2008, με στόχο να φτάσουν στα 60 κιλά ανά κάτοικο ως το 2025. Η Λιουμπλιάνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δεσμεύτηκε στον στόχο των μηδενικών σκουπιδιών. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά μηχανήματα που σου δίνουν καθαριστικά, σαμπουάν, λάδι ή ξύδι, χύμα, αν τους πας το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο. Μπράβο!


San Francisco, Καλιφόρνια

Αν έχεις κι εσύ όνειρο ζωής να επισκεφθείς το Σαν Φρανσίσκο, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιστορικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την ζωή του, τώρα θα αποκτήσεις άλλον έναν λόγο για να πας. Το Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη πόλη της χώρας που από το 2019 κατάργησε τελείως τις πλαστικές τσάντες, τα πλαστικά καλαμάκια και τα υπόλοιπα πλαστικά μιας χρήσης. Στέλνει τα λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές από κάθε άλλη πόλη της χώρας, ενώ το 80% των σκουπιδιών της ανακυκλώνονται, κομποστοποιούνται ή ξαναχρησιμοποιούνται. Εκεί λοιπόν θα βρείτε και πολλά χορτοφαγικά εστιατόρια, ενώ το Σαν Φρανσίσκο θεωρείται η δεύτερη πόλη για βάδισμα στις ΗΠΑ (με πρώτη την Νέα Υόρκη).


Vancouver, Καναδάς

Στο Βανκούβερ φαίνεται πως έχουν πάρει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος πολύ στα σοβαρά, καθώς έχουν φυτέψει πάνω από 122,000 δέντρα από το 2010 με στόχο να φτάσουν τα 150,000 σύντομα. Οι εκπομπές αερίων είναι ανάμεσα στις χαμηλότερες της Βορείου Αμερικής, ενώ έχουν ως στόχο να φτάσουν σε μηδενικά απορρίμματα ως το 2040- ένα κίνημα που έχει επηρεάσει τα καταστήματα τροφίμων αλλά και τα καφέ.

Συμβαίνουν διαρκώς πάρτι καθαριότητας στις γειτονιές, ενώ οι αξιοθαύμαστοι αυτοί γείτονες μοιράζονται κοινοτικούς κήπους. Η Βιβλιοθήκη του Vancouver έχει “πράσινη” οροφή που βοηθάει να συλλέγεται το βρόχινο νερό, ρυθμίζει την θερμοκρασία όλου του κτιρίου και προσφέρει κατοικία στις μέλισσες. Ένα άλλο αξιοθαύμαστο σημείο της πόλης είναι το Seaside Greenway, ο μεγαλύτερος παραθαλάσσιος πεζόδρομος του κόσμου (27 χιλιόμετρα), που συνδέει πολλούς από τους δημόσιους χώρους της πόλης.


Lisbon, Πορτογαλία

Η Λισαβώνα ήταν η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και όχι άδικα. 300εκτάρια χώροι πρασίνου προστέθηκαν στην πόλη πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε κάτοικός της έχει πρόσβαση σε 300τμ πρασίνου καθημερινά. Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κερδίζει πολύ γρήγορα έδαφος με πολλά σημεία φόρτισης, ενώ πολλές εταιρίες νοικιάζουν ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ και πατίνια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ηλεκτροδοτούμενα όπως και τα τουριστικά tuk-tuk, από το 2017.

Την καλή αυτή περιβαλλοντική πολιτική ακολουθούν και διάφορες μάρκες ρούχων, αλλά και εστιατόρια, καφέ και καταστήματα τροφίμων.


Helsinki, Φινλανδία

Πίσω στις Βόρειες χώρες κι αυτή την φορά είναι το Ελσίνκι που τραβάει την προσοχή μας με τις πολλές πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη και προσέλκυση ecofriendly τουριστών. Η πόλη φαίνεται ότι το έχει βάλει σκοπό να  γίνει το παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Τρανταχτό παράδειγμα το Majamaja: ένα παλιό ξύλινο χωριό που έχει βάλει στόχο να κατορθώσει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει πράσινη ενέργεια, πλήρη ανακύκλωση νερού και λειτουργικό τρόπο χρήσης του κάθε χώρου. Στο Ελσίνκι υπάρχουν άλλωστε και ecofriendly ξενοδοχεία για ολοκληρωμένη εμπειρία.


Copenhagen, Δανία

Η Κοπεγχάγη κέρδισε το βραβείο της πιο πράσινης πόλης της Ευρώπης το 2014 και όχι άδικα, διότι πρόκειται για μια πόλη που αγαπάει το πράσινο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που την κάνει περιβαλλοντικά ενδιαφέρουσα. Υπάρχει και ο στόχος της πόλης να γίνει ουδέτερη όσο αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα ως το 2015. Ένα άλλο σπουδαίο επίτευγμα είναι το Copenhill που μετατρέπει τα απόβλητα σε ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Φυσικά υπάρχουν τα άπειρα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται στους επίπεδους δρόμους της πόλης από τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες, η επιλογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως ο άνεμος, η επιμονή στις οργανικές πρώτες ύλες για τα εστιατόρια και τα καφέ, κάνουν την Κοπεγχάγη μια πρώτης τάξεως επιλογή για ecofriendly ταξίδια.