Πριν μερικές μέρες, ανακαλύψαμε την ύπαρξη του Chatpic. Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα ότι θα προκύψει σύντομα κάτι, το οποίο θα μου δημιουργούσε το ίδιο μέγεθος αρνητικών συναισθημάτων. Κι όμως, προέκυψε. Και το κωμικοτραγικό -κυρίως τραγικό- της υπόθεσης είναι ότι όλο ξεκίνησε με ένα τραγούδι, που είχε σκοπό να κράξει το Chatpic.  

Ο Γιώργος Καπελές ανέβασε στο TikTok του ένα ραπ κομμάτι για εκείνους που δημοσιεύουν προσωπικές φωτογραφίες γυναικών, με τη λεζάντα “Ντροπή και αίσχος”. Φρόντισε, μάλιστα, να το προωθήσει και σε σελίδες, που το περιεχόμενό τους απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες. Για μερικές μέρες, κατάφερε πράγματι να γίνει αναπαραγωγή του, με πολλούς να εξυμνούν τον φεμινιστή Γιώργο Καπελέ και το προοδευτικό τραγούδι του.  

@giwrgos_kapeles

αυτό είναι για σας… #foryoupage #fyp #foryou

♬ πρωτότυπος ήχος – Γιωργος Καπελες

Αυτό άλλαξε, χάρη σε μία χρήστη του Instagram, τη Λιάνας Παπαποστόλου. Σήμερα, ο λογαριασμός της έχει πέσει, όπως και του Καπελέ, ωστόσο ο χρόνος που έμεινε ανοιχτός με το post της για εκείνον, ήταν αρκετός για να ανοίξει τα μάτια στους περισσότερους. Μέσα σε αυτό συγκέντρωσε παλιότερα βίντεο του Καπελέ, που αποδεικνύουν ότι το φεμινιστικό κομμάτι του είναι άκρως αντίθετο με την εικόνα που παρουσίαζε μέχρι προσφάτως.  

Τα σεξιστικά τραγούδια 

Να τα πάρουμε από την αρχή. Πριν από το τελευταίο του βίντεο και κάποια άλλα με κοινωνικό πρόσημο, όσα ανέβαζε ήταν στον αντίποδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των παλιότερων κομματιών του ήταν άκρως σεξιστικά. Φρόντισε να διαγράψει τη μεγάλη τους πλειοψηφία -όχι όλα, αφού μάλλον κάποια είχαν πολλά views και δεν του πήγαινε η καρδιά να τα σβήσει-. Ωστόσο, η Λιάνα Παπαποστόλου είχε προλάβει να αποθηκεύσει κάποια, ώστε να τα ανεβάσει τώρα. Από τα πιο light που τον ακούμε να λέει είναι η εξίσωση μίας γυναίκας με “τρύπα” και με “δημόσια μήτρα”. Σε ένα άλλο, αναφέρει ότι οι γυναίκες θέλουν χρήματα και δώρα.  

@giwrgos_kapeles

new hit Kapelinos-doulos 😂 #fyp #foryou #foryoupage #tiktok

♬ πρωτότυπος ήχος – Γιωργος Καπελες

Αν πρέπει, όμως, να διαλέξουμε τα χειρότερα -από αυτά που τουλάχιστον ακούσαμε-, τότε έχουμε δύο. Από τη μία, ακούμε τον στίχο “όταν τα μωράκια δεν πεινάν, ανοίγω την όρεξή τους στέλνοντας dick pics”. Από την άλλη, έχουμε το κομμάτι που είναι ένα συνδυασμός rape joke με μετατόπιση της ευθύνης στα θύματα βιασμού. Σε αυτό, παροτρύνει τις γυναίκες να μην βάφονται για να κάνουν posts σε Instagram και TikTok, μιας και μπορεί να τραβήξουν την προσοχή παιδεραστών και βιαστών.  

@giwrgos_kapeles

new hit kapelinos-Vikings #fyp #foryou #foryoupage #funny

♬ πρωτότυπος ήχος – Γιωργος Καπελες

Η καταγγελία πρώην του 

Θυμάσαι με τι αφορμή ανέβασε το φεμινιστικό του τραγούδι; Το Chatpic, όπου άντρες κυρίως ανεβάζουν προσωπικές φωτογραφίες γυναικών χωρίς την έγκρισή τους, συχνά ως revenge porn. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται ότι έχει τουλάχιστον απειλήσει -δεν γνωρίζουμε αν το έχει πράξει κιόλας- να κάνει το ίδιο. 

Η Λιάνα Παπαποστόλου, μεταξύ των βίντεο, ανέβασε και το screenshot από το μήνυμα μιας κοπέλας. Αυτή υποστήριζε ότι είναι πρώην σύντροφος του Γιώργου Καπελέ και ότι εκείνος την απειλούσε με δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών της, σε περίπτωση που τόλμαγε να την χωρίσει. Ανέφερε, μάλιστα, ότι γνώριζε και άλλες κοπέλες, στις οποίες έκανε το ίδιο. Και σε περίπτωση που νομίζεις ότι δεν γίνεται χειρότερο, καμία φωτογραφία καμίας κοπέλας δεν τραβήχτηκε με συναίνεσή τους.  

Οι σεξουαλικές συζητήσεις με ανήλικα 

Μπορεί όλα τα προηγούμενα να ήταν αρκετά για να μάς συγχύσουν, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Στον σεξισμό και τον εκβιασμό γυναικών, μπορούμε να προσθέσουμε στο “βιογραφικό” του και την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου. Λένε ότι έχει επαναληφθεί αρκετές φορές, ωστόσο εμείς μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα.  

Σε live του στο Instagram, τον βλέπουμε να κάνει βιντεοκλήση με μία 14χρονη. Η κοπέλα, μάλιστα, δεν γνωρίζει ότι την ώρα που μιλάνε, εκείνος την προβάλει σε όλους τους ακολούθους του. Και η συζήτηση, που επέλεξε να κάνει με μία ανήλικη, χωρίς καμία ντροπή και δημόσια; Για το σεξ. Στο βίντεο που βλέπουμε, ξεκινάει να την ρωτάει αν είναι “παρθενόπη”. Όταν εκείνη απαντάει θετικά, αρχίζει να λέει ότι του κάνει εντύπωση, μιας και οι περισσότερες ξεκινάνε να κάνουν σεξ από τα 10 τους. Της εξήγησε κιόλας ότι ο λόγος που ρωτάει είναι γιατί το σεξ με μικρές είναι διαφορετικό, μιας και δεν είναι τόσο μεταχειρισμένες. Συγκεκριμένα, τον ακούμε να λέει: “Ξέρεις γιατί; Γιατί το μικρό δεν είναι τόσο μεταχειρισμένο. Πώς να στο πω; Δεν φοράτε βρακάκι εσείς τα μικρά, φοράτε ζελατίνα. Κάνεις τσακ, λες και είναι καινούργιο”. 

Να πούμε, βέβαια, ότι το δεύτερο τραγικό κομμάτι αυτού του live ήταν εκείνοι που το παρακολούθησαν. Η πλειοψηφία τους, αν παρατηρήσεις τα σχόλια, κάνει χιούμορ και ειρωνεύεται την κοπέλα. Μόνο ένα άτομο σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι μιλάει με ανήλικη. 

Ο λόγος του φεμινιστικού βίντεο 

Σε περίπτωση που απορείς, δεν του ήρθε καμία επιφοίτηση. Δεν το γύρισε στα κοινωνικά και τα φεμινιστικά μηνύματα, γιατί ξαφνικά είδε το φως. Μία μέρα πριν την κυκλοφορία του φεμινιστικού ραπ κομματιού έκανε ένα live, όπου εξήγησε τους λόγους του. Είπε χαρακτηριστικά ότι γνωρίζει πως τα προηγούμενα κομμάτια του είχαν πιο πολύ πλάκα. Το γύρισε, όμως, στα κοινωνικά μιας και αυτή την περίοδο πουλάνε αυτά.  

Πού είναι το πρόβλημα 

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί τι πειράζει η όλη συμπεριφορά του και οι σκοποί του, αν στο τέλος της ημέρας το φεμινιστικό κομμάτι του κάνει καλό. Είναι η ίδια λογική με το τι πειράζει αν μία τεράστια εταιρεία κάνει φιλανθρωπίες μόνο και μόνο για την φοροαπαλλαγή και τη διαφήμιση, αφού στο τέλος βοηθάει. Ακόμα κι αν αυτή η εταιρεία, έχει μία μονάδα παραγωγής στην Ασία με 7χρονους εργαζόμενους, που πληρώνονται με δυο κόκκους ρυζιού.  

Το πρόβλημα είναι όλα όσα θα ακολουθούσαν αν το τραγούδι του Γιώργου Καπελέ είχε περάσει, χωρίς κανένας να μιλήσει για τις πραγματικές πράξεις του. Δεν μιλάμε για κανέναν τρομερά διάσημο, που θα είχε κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο. Εξάλλου, υποθέτουμε ότι λογικά το κοινό του ανταποκρίνεται περισσότερο στα παλιότερα βίντεό του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, που δεν τον ενδιέφερε να προωθήσει αυτός το μήνυμα κατά του μισογυνισμού, αλλά το μήνυμα να προωθήσει εκείνον. Σε δημοσίευσή του είχε γράψει ότι αν δουν πολλοί αυτό το βίντεο, θα μπει στο στούντιο. Με άλλα λόγια, αν κάναμε γαργάρα τα όσα μάθαμε για εκείνον, δεν θα βοηθούσαμε τις γυναίκες και τα θύματα του revenge porn, αλλά αυτόν να κάνει καριέρα. 

Και εκτός αυτού, δεν θα το κάναμε γαργάρα ακόμα κι αν το κομμάτι το είχε ανεβάσει ως καταξιωμένος καλλιτέχνης. Το να αφήσεις έναν επικίνδυνο μισογύνη να το παίζει φεμινιστής, του επιτρέπει να δημιουργήσει μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας στα δυνάμει θύματά του. Στην τελική, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εύκολα τον χρήστη του Chatpic που είχε γράψει ότι το παίζει φεμινιστής, για να κάνει σεξ με φεμινίστριες, να τις βγάζει γυμνές φωτογραφίες όσο κοιμούνται και μετά να τις δείχνει παντού.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!